E-sport

2022.11.07. 19:55

Európa legjobbjai között tartják számon a nógrádi szimulátoros autóversenyzőt + videó

Játéknak indult a szimulátoros autóversenyzés a 23 esztendős Csincsik Marcell számára, ám mára az R8G Esports Sim Racing Team szerződött pilótája lett. Idei sikeres versenyei miatt elutazhatott csapatával Abu-Dzabiba és Londonba, ahol szintén bizonyította: a legjobbak közé tartozik Európában.

Fodor Orsolya

Csincsik Marcell a számítógép előtt ülve vált bajnokká

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Csincsik Marcell 2008-ban ismerkedett meg közelebbről az autó­szi­mu­látorral. Akkor még iskolába járt a fiatal fiú, akinél először hobbinak indult a versenyzés, de ma már hivatásszerűen rója a köröket a virtuális versenypályán.  

– A versenyzést 2018-ban kezdtem komolyabban venni, amikor az első munkahelyemen sofőrként dolgoztam egy pékségnél. A koronavírus-járvány kezdetekor egyre nagyobb érdeklődés övezte az online autóversenyeket, így én is többet ültem a volán mögött és jó eredményeket értem el – mondta a 23 éves Csincsik Marcell. 

pilóta, versenyző, Csincsik
Csincsik Marcell elmondta, a folyamatos koncentráció itt is ugyanolyan fontos, mint a valóságban
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hozzátette: a világjárvány miatt a cégek is jobban kezdtek érdeklődni a szimulátorversenyek iránt. Először 2020-ban vett részt egy pénzdíjas bajnokságon. Első nyereményére 2021 elejéig kellett várnia, amivel egy időben kilépett a munkahelyéről is, hogy minden idejét a versenyzésnek, felkészüléseknek szentelhesse. 

Mint mondta, a szülei kezdetben nem tartották a legjobb ötletnek döntését, de hamar belátták, mennyire tehetséges és érdemes komolyabban foglalkozni az addig csak hobbiként űzött tevékenységgel. 

– Több sikeres futam után tavaly a szezon végén a dobogó második fokán végeztem a BMW Sim M2 CS Racing Cup sorozatban. Akkor vált teljesen biztossá, hogy csak a versenyzéssel szeretnék foglalkozni – árulta el a szimulátorpilóta. 

Kiemelte, 2020 nyarán kötött szerződést a korábbi csapatával és vált főállású versenyzővé az online futamokon. Idén év elején az R8G Esports Sim Racing Teamhez szerződött, amit a volt Forma–1-es versenyző, Romain Grosjean alapított. 

– Sikeresen indult számomra 2022, és úgy is folytatódott. Kemény és versenyekkel teli nyarat tudhat maga mögött a csapatunk, s ennek eredményeképpen elutazhattam Abu-Dzabiba és Londonba, ami hatalmas élményt jelentett – mesélte Csincsik Marcell. 

pilóta, versenyző, szimulátor
Számos sikert ért már el a versenyeken a fiatal
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Abu-Dzabiban még sosem járt korábban, és a versenyek előtt számos programot szerveztek a csapat tagjainak. Jártak víziparkban, gokartozhattak és valódi versenyautók volánja mögé is ülhettek. A Közel-Kelet után Londonban is eltöltöttek néhány napot, ahol negyedik helyen végzett a döntőben, ami nagyszerű eredménynek számít, tekintve, hogy sokkal tapasztaltabb indulók tudták csak megelőzni a neves versenyen. 

– Az e-sportsban az autók nagyon hasonlóan viselkednek, mint az igaziak, szinte csak az erőhatás nem éri a pilótákat. Egy verseny után mégis majdnem ugyanolyan fáradtan és leizzadva szállunk ki az ülésből, mint a valódi kocsikkal indulók. A koncentráció minket is kimerít, hiszen a legjobb pilóták mindenhol a maximumot szeretnék nyújtani. Jelenleg havonta egyszer van verseny, amire minden nap keményen készülünk, mert ez kell ahhoz, hogy ott lehessünk a legjobb öt között – hangsúlyozta. 
 

Megtanulta, hogyan reagáljon helyzetekre a valóságban is
Csincsik Marcell elmondta, az autókat a pályához és a versenyzőkhöz is hangolni kell, hiszen sokszor ezredmásodpercek döntenek a dobogó lépcsői között. Jelenlegi csapatában egy magyar lány van, és a futamokon sem indulnak sokan hazánkból. A Sim Racing jellemzően a fiatalok sportja, mert a legjobb pilóták a huszonévesek közül kerülnek ki. 
– Ma Magyarországon a különböző platformok szimulátor­versenyzői közül azt hiszem, benne vagyok a legjobb ötben. Szüleim büszkék a teljesítményemre és a környékbeliektől is sok biztatást és gratulációt kapok, miután megosztom a sikereimet a közösségi oldalon. Bár nem mindenki érti, hogy milyen versenyeken is veszek részt – különösen az idősebb korosztály –, mégis rendszeresen érdeklődnek, hogy mikor lesz a következő futam, amin indulok – emelte ki Csincsik Marcell, hozzátéve: – A fiataloknak csak ajánlani tudja a virtuális versenyzést, mert megtanít arra, hogyan viselkednek az autók a való életben előforduló különböző helyzetekben, és komoly lehetőséget is rejthet ez a hobbi a digitális világ gyors fejlődése miatt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában