Mag Viktória

2022.07.20. 19:55

Világbajnoki aranyéremmel tért haza a salgótarjáni tájfutó Portugáliából

Hétvégén Portugáliában befejezésként egy nem hivatalos versenyfutammal zárult az idei junior-vb „nyári szakasza”, ahol az országban bevezetett erdőlátogatási tilalom miatt csak városi versenyeket tudtak le­bonyolítani.

Langa Attila

A dobogó tetején (balról) Czakó Boglárka, Máramarosi Rita és Mag Viktória a portugál megmérettetésen

Forrás: Beküldött fotó

Az egyéni és a négyfős vegyes váltó csapatok küzdelmei után, záró­versenyként már a vb nem hivatalos versenyszámaként került sor Dornales kistelepülésen a nemenkénti háromfős sprinttávú váltócsapatversenyre. 

A magyar férfiaknál egy 17 fős tömegbolyban a 9. helyen célba futó Néda Tamás elektronikus időérzékelője hibát jelzett, és kihagyott egy ellenőrzőpontot, így a további két futótársa már hiába küzdött vetélytársaival a jó helyezés elérése érdekében, nemzeti váltócsapatunkat kizárták a küzdelemből. 

A nőknél az első futók között a spanyol Nerea Gonzalez volt a leggyorsabb, de az első öt futó – közte Czakó Boglárka – tíz másodpercen belül érkezett a váltóhelyre. Mag Fruzsina (Salgótarján, Dornyay) ezúttal egy vegyes csapat első futójaként ismét bizonyította a hazai szakvezetőknek, hogy helye van a válogatottban. Fruzsina az előkelő tizedik helyen, jóval egy percen belüli hátránnyal adta át a stafétabotot futótársának. 

A magyar női váltócsapat második futója ikertestvére, Mag Viktória volt, aki parádés futást mutatott be. Már a táv elején élre állt, bár később a televíziós átfutóponton erősen megközelítették, de a hátralévő szakaszon faképnél hagyta a többieket, és a célig fokozatosan növelte az előnyét. Végül 42 másodperces különbséggel, elsőként adta át a stafétabotot a záró futó Máramarosi Ritának. A magyar futólány a táv közepéig magabiztosan vezetett, majd egy rossz útvonalválasztás miatt a finn Silva Kemppi megközelítette. 

Ezt követően Máramarosi az egyik ellenőrzőpont előtt technikai hibát vétett, amit a finn futó könyörtelenül kihasznált, és nagyon megelőzte őt. A véghajrá igazi thrillert hozott, hiszen sokáig együtt futottak, majd Rita meglógott, de az utolsó előtti ellenőrzőpontnál ismét hibázott, így Kemppi eléje került. Az utolsó átmenetben aztán kidomborodott Máramarosi Rita fizikai fölénye, és öt másodperc hátrányból három másodperc előnyre fordított, így végül elsőként futott át a célkapun. Nem kis meglepetésre a junior-világbajnokság női városi váltócsapatversenyét Magyarország triója (Czakó Boglárka, Mag Viktória, Máramarosi Rita) nyerte. 

Portugáliában a junior-világbajnokság átmenetileg véget ért. A szervezők novemberben tervezik megrendezni a tűzvész miatt elmaradt hivatalos erdei vb-futamokat, amelyeken minden bizonnyal ott lesznek majd a salgótarjáni Mag ikrek is. 

Végeredmény (46 csapat): 

1. Magyarország (Czakó Boglárka 5. Mag Viktória 1. Máramarosi Rita 1. 57:41 perc)

2. Finnország 57:44

3. Svédország 58:58

Vegyes csapat:

23. Magyarország–Bulgária–Lengyelország: Mag Fruzsiana 10., Zófia Slonska 22., Yana Ilieva 23., 71:23. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában