Ökölvívás

2022.05.29. 07:37

Nagy élményeket gyűjtött Franciaországban a salgótarjáni bokszedző (videó)

Életre szóló tapasztalatokkal és persze emlékekkel tért haza Franciaországból Botos Tibor, a salgótarjáni bokszedző, aki a húsz sportág legkiválóbb középiskolás sportolóit felvonultató XIX. Gymnasiadén terelgette a magyarokat.

Bakos László

A magyar válogatott a meccsek helyszínén, Botos Tibor salgótarjáni bokszedző a jobb szélen

Forrás: Beküldött

Minden korábbinál nagyobb, 85 fős küldöttséggel vett részt a magyar csapat a Franciaország normandiai régiójában rendezett Gymnasiadén. A mieink tíz sportágban indultak el az összesen 69 ország 3662 versenyzőjét felvonultató világjátékon. A magyar fiatalok 22 arany-, 12 ezüst- és 18 bronzérmet nyertek, és az 52 megszerzett medállal az éremtáblázat előkelő hatodik helyén zártak. 

Ami az ökölvívókat illeti, Buza Rafael és Petrimán Milán aranyérmet szerzett, valamint további három bronzérmet is bezsebeltek. Ács József kapitányt a salgótarjániak korábbi legendás bunyósa és jelenlegi edzője, Botos Tibor segítette Franciaországban is. 

– Rafael egy kiváló kazahi bokszolót, egy ázsiai bajnokot vert meg a döntőben, míg Milán már az első menetben lezárta a fináléját – foglalta össze az edző a szereplést. 

Botos Tibor aktív pályafutása során, majd a válogatott segédedzőjeként már rengeteg világeseményen és országban megfordult, beleértve például az USA-t és Kubát is, mégis úgy fogalmazott, hogy ez a torna nyújtotta neki a legtöbb élményt egész életében. 

– Néhány apróságtól eltekintve a szállás, a rendezés és az étkezés is remek volt, nagyon élveztem minden napot. Nagy élmény volt, amikor az összes ország kerete végigvonult a városközponton a saját zászlójával, és a lakók megtapsoltak mindenkit. A tengerpartra is lejutottunk, a gyerekek is lelkesedtek, kagylókat is gyűjtöttek. Más országok képviselőivel és más magyarokkal is találkoztunk, szorítottunk egymás sikereiért – emlékezett vissza az edző, aki sokat tanult Franciaországban. 

– Nagyon sok nemzet elhozta a legjobb bunyósait, így rengeteg inger ért, sokat tanultam például a kazahoktól, braziloktól a bemelegítéseknél, vagy éppen a ring mellett – vázolta Botos Tibor. 
Míg a Salgótarjáni Boksz SE edzője Franciaországban volt, a nógrádiak Oláh Gergő vezetésével Csepelen szerepeltek a Magyar Kupán, ami korábban a diákolimpiai küzdelmeknek felelt meg. A 36 kilós, serdülő Csemer Anna meccs nélkül szerzett egy aranyat, a junior 90 kilós Oláh Bálint pedig bronzot. A 33 kilós Danyi Nikolasz a serdülők között lépett szorítóba. Megosztott pontozással vesztesként hozták ki, a segítői azonban a videókat elemezve megállapították, hogy csúnyán lepontozták az így érem nélkül maradt nógrádit. A negyedik tarjáni Oláh Balázs volt, aki a junior 90 kilósok között szoros meccsen búcsúzott. 

A tarjániak legközelebb a Bornemissza-emlékversenyen húznak majd kesztyűt június elején, míg Botos Tibor nemzetek közötti edzőtáborokban készül a válogatottal a novemberi ifjúsági világbajnokságra, amit Spanyolországban rendeznek majd. Sűrű program vár tehát mindenkire. 

Címkék#Botos Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában