Küzdelem

2022.04.29. 10:40

Sok szép eredményt értek el a szécsényi karatésok

Szécsényben negyven éve van jelen a karate. Az elmúlt időben a sportág versenyzői hazai és nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeikkel öregbítették a város jó hírnevét.

Szenográdi Ferenc

Vankó Sándor 4. danos mester a tanítványai körében

A salgótarjáni Gubán Miklós és testvére, Ákos 1982-ben alakították meg a sotokankarate-csoportot Szécsényben. Ők voltak a szervezők, edzők, akik felkészítették a fiatalokat az övvizsgákra, versenyekre. A két tarjáni edző munkáját Tamás Dénes is segítette. A Gubán-testvérek szép lassan visszavonultak Szécsényből, de tevékenységükkel nyomot hagytak a város sporttörténetébe. 

Tanítványaik közül Bagyal Péter – aki később a kyokushin irányzat követője lett – 1986-ban és 1987-ben a művelődési központban a társaival, Balázs Róberttel és Szenográdi Péterrel megszervezték a karatecsoportot. A 90-es években Bagyal Péter tanítványai szép sikereket értek el. Az országos gyermek-és ifjúsági bajnokságon 1993-ban a Bozó Viktor, Rádi Balázs, Mosó Miklós összetételű csapat az első helyen végzett. Egy évvel később, 1994-ben az országos nyílt bajnokságon Bozó Viktor korcsoportjában első lett, így a legjobbnak bizonyult, és így ő volt Szécsény város országos első egyéni karatebajnoka. Miskolcon a gyermek- és junior-világkupán Bozó Viktor és Deák Krisztián bekerültek a legjobb négy közé. Meg kell említeni, hogy Szécsényben egy megyei karateversenyt rendeztek, amelyen 12-en éremmel fejezték be a megmérettetésüket. Az ezredforduló előtt Bagyal Péter a munkahelye miatt elköltözött Szécsényből. 

Szépen jöttek az eredmények

A Németországból hazakerülő Vankó Sándor vette át a karatecsoport vezetését, aki már korábban is részt vett a csoport edzésében. A fekete öves mester tanítványa, Billinger Nikolett ifjúsági versenyző létére 2004-ben az országos bajnokságon a felnőttek mezőnyében 4. volt. Felfigyeltek a kislány tehetségére, s meghívták a világkupára. Görögországban a Balkán-kupán súlycsoportjában bronzérmes volt. Balázs Gergő ifjúsági magyar bajnoki címet szerzett. Pető Dóra a juniorok országos bajnokságán a harmadik helyen végzett. 

A sportolók 2009-ben is szép sikereket könyvelhettek el. Magyar bajnokságot nyert Krenács Mirella, Krenács Loretta és Dűz Mahmud. Győrben a nemzetközi versenyen Krenács Loretta győzött, testvére Mirella második lett. December 5-én Salgótarjánban, a nemzetközi Mikulás Kupa bajnokságán a Krenács-testvérek nem találtak legyőzőre, Borda Hanna és Szilágyi János a második helyen fejezték be a küzdelmet. Egy évvel később, 2010-ben Krenács Loretta Muzslán részt vett a Szlovákok Nemzeti Bajnokságán, és elmondhatta magáról: mentem, versenyeztem, győztem. Az év legrangosabb versenyét az Európa-bajnokságot november 12-én, Budapesten rendezték meg, ahol Krenács Mirella aranyérmes, míg Rigó Bertold bronzérmes lett. Év végén a salgótarjáni Mikulás Kupán is több babér termett a szécsényi versenyzőknek. Az Érd Kupáról 2011 elején Vankó Sándor tanítványai 11 éremmel tértek haza. A magyar karatebajnokságon hat érem jutott a szécsényieknek. Szentesen megrendezett Európa-bajnokságon a Krenács testvérek eredményhirdetéskor felállhattak a dobogó legmagasabb fokára. 

Új fejezet kezdődött

Vankó Sándor tanítványai 2012-ben is több szép sikert könyvelhettek el. Ezek közül a legnagyobbat Krenács Loretta érte el Barcelonában, az Európa-bajnokságon katában elért harmadik helyével. Abonyi Gabriella a különböző versenyeken három érmet is szerzett. Ami a 2013-as évet illeti, a szécsényi karatésok tovább gyarapították érmeik számát. 2014-ben Krenács Mirella megnyerte a Mikulás Kupát. Aztán felsőfokú tanulmányok és egyéb okok miatt többen abbahagyták a versenyzést. Ezt követően Vankó Sándor irányításával egy új fejezet kezdődött a szécsényi karatésok életében. 

A 4 danos mester elmondta, hogy az óvodásokkal és az alsó tagozatos kisdiákokkal kezdett el foglalkozni, miután azt a járványveszély helyzete lehetővé tette. Az edzéseket a szécsényi művelődési házban tartják. Az edző dicsérte a gyermekek lelkes hozzáállását, s abban bízik, hogy pár év múlva szép sportsikereket érhetnek el. Ő maga pedig készül arra, hogy az idén megszerezze az 5 danos mesteri címet. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában