Környezeti nevelés

2024.05.23. 06:55

Fenntarthatóságra nevelnek: Ökoiskola cím birtokosa lett a dorogházai intézmény

A dorogházai Móra Ferenc Általános Iskolában már kezdetek óta, egészen a hatvanas évektől gondoznak iskolakertet. Az itt dolgozó pedagógusok nagy hangsúlyt fordítanak a fenntarthatóságra, a környezeti nevelésre. A szemlélet és az évtizedek óta végzett munka eredménye az Ökoiskola cím, amit a közelmúltban ítéltek oda az intézménynek.

Gulyás Edina

Fenntarthatóságra nevelnek: Ökoiskola címmel gazdagodott a dorogházai iskola

Forrás: Beküldött fotó

Ökoiskola címmel gazdagodott a dorogházai Móra Ferenc Általános Iskola. Az elismerés annak az évtizedek óta tartó munkának szól, amit generációk fektettek az iskolakert gondozásába. Az intézményben mindig nagy hangsúlyt fordítottak a környezeti nevelésre, fenntarthatóságra oktatják a diákokat.

Fenntarthatóságra nevel az iskolakert Dorogházán
Fenntarthatóságra nevelnek: Ökoiskola címet nyert a dorogházai iskola
Forrás:  Beküldött fotó


Fenntarthatóságra nevel a természetben való tevékenység

– Viccesen azt szoktuk mondani a kollégáimmal, hogy kétféle mórás diák van: aki már művelt iskolakertet és aki majd fog – mondja mosolyogva Balázs Beáta tagintézmény-vezető. 

– Azért pályázatuk meg az ökoiskola címet, mert szerettük volna, ha elismerik a diákok és a pedagógusok munkáját, amit generációk óta végeznek a kertben. Nagyon büszkék vagyunk a címre, és bízunk abban, hogy mindenki büszke rá, aki hozzájárult annak elnyeréséhez.

Hozzátette: a természetben való tevékenységek, a növények megfigyelése, ápolása a legjobb módja annak, hogy fenntarthatóságra, egészséges életmódra neveljék a gyermekeket.

– Az iskolakert szinte egész évben ad feladatot diákoknak, pedagógusoknak egyaránt. A talaj előkészítésétől kezdődően a növények elültetésén keresztül a betakarításig, majd a zöldségek, gyümölcsök feldolgozásáig. Tavasztól késő őszig van mit csinálni az iskola melletti területen – ismertette Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője. – Mind az alsó, mind pedig a felső tagozatosoknak jó lehetőséget biztosít az iskolakert arra, hogy tapasztalva ismerjék meg a körülöttünk lévő világot.

Örökös Ökoiskola címre „hajtanak” 

A dorogházai iskola közössége első alkalommal pályázott az Ökoiskola címre, amit 2027-ig birtokolhat. Azonban terveik szerint azt követően ismét benyújtják pályázatukat, céljuk az Örökös Ökoiskola cím elnyerése.

– A cím viselésével Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme, a fenntarthatóságra nevelés melletti elköteleződésüket nyilvánítják ki az arra érdemes intézmények, így a mi iskolánk is – hangsúlyozta Balázs Beáta. – Annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak az elismerése, amelyek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód. Az Ökoiskola címet június 7-én, pénteken vehetik át a biatorbágyi ünnepségen a Móra Ferenc iskola képviselői.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában