Sportolás

2022.02.17. 06:59

Számos lehetőség közül válogathatnak a mozogni vágyók Szécsényben

Szenográdi Ferenc

A Bárkányi iskolában is sokan sportolnak

Forrás: Beküldött fotó

Az 1960-s évek elején Domszky György, az akkori járási sportfelügyelő azt mondta: A szécsényi sportolóktól nem lehet elvárni a minőségi sportot, ahhoz sem a tárgyi, sem a személyi feltételek nem adottak. Ami a személyi feltételeket illeti, Bagyinszky Jenő volt a település első testnevelő tanára, aki 1963-ban került Szécsénybe. Egy évvel később, 1964-ben Szomszéd László a Mezőgazdasági Szakközépiskola testnevelője lett. Nem szabad elfelejteni, hogy abban az időben Szécsénynek két általános iskolája, gimnáziuma és szakközépiskolája volt, s a járási székhelyen több mint 1000 diák tanult. 

Ami a sportlétesítményeket illeti, az igen szegényes volt. Jószerével egy labdarúgópálya állt a sportolók rendelkezésére, ami az 1920-as években épült. Később Domszky György kezdeményezésére a Ligetben, ahol a labdarúgópálya is van, elkészült egy kisebb méretű, amin kosárlabdázni, kézilabdázni, röplabdázni lehetett. Később tekepálya is épült, valamint az atléták számára egy távolugró és magasugró hely. Az 1960-as években tornaterem és labdarúgó pálya épültA gimnázium új épületében 1968-ban átadták Szécsény első tornatermét. Igaz, hogy előtte a Népházban létrehoztak egy kis méretű tornatermet, amit inkább csak tornaszobának lehetett nevezni, ahol az oktatási intézmények a diákoknak a testnevelésórát tartották. Természetesen valamennyi órát ott lehetetlen volt megtartani. 

Domszky György kezdeményezésére a Liget északi részén megépült a salakos labdarúgó-edzőpálya. A meglévő pálya felújítása idején a bajnoki mérkőzéseket is ott tartották. Később a pályát gyepesítették, jelenleg pedig már mindkét pálya ki is van világítva. Az 1980-as években újabb tornaterem, valamint konditerem is lehetőséget teremtett a mozgásraA városban 1980-ban átadták az új általános iskolát, a tormatermével együtt, később a Ligetben felépült a konditerem, így szép lassan javult a településen a sportolás feltétele. A 2000-es évektől újabb magas színvonalú fejlődés indultA keresztény gimnázium épületében 2020-ban egy szép Európa-színvonalú tornacsarnokot adtak át, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában ugyancsak 2000-től pedig egy újabb tornaterem áll a sportolni vágyók részére. 

A katolikus iskola udvarán rekortán borítású és műfüves pálya található. Az általános iskolában is megépült hasonló borítású pálya. Ami a sportolás tárgyi feltételeit illeti, a városban a sportolni vágyók rendelkeznek a megfelelő tárgyi feltételekkel, mindemellett pedig a személyi feltételek is adottak. Mindezekkel magyarázható, hogy a városban van labdarúgás, kézilabda, röplabda, és igen magas színvonalon az asztalitenisz. A Ligetben folyamatban van az uszoda építése, amely tovább bővíti Szécsényben a sportolás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában