atlétika

2021.12.03. 13:42

A Sese első büszkesége volt a 120 éve született atléta

A Salgótarjáni SE első atlétikai sikereit elérő Nivelt Ferenc vidékbajnoki-, és kerületi bajnoki címeivel vált ismertté. Az alábbiakban a közép-, és hosszútávfutó 120 éve született.

B.L.

Nivelt Ferenc (egyes évkönyvek szerint Nievelt, vagy Niwelt) 1901. december 3-án született, Baglyasalján. Az SSE-ben 1936-ban alakult meg az atlétikai szakosztály, de csak 1939-ben választottak vezetőséget. A salgótarjáni versenyeken kívül bejárták az egész országot, és az első csoport már egy kiemelkedő futót is fel tudott mutatni, Nivelt személyében. Számára azonban nem ekkor kezdődött a sportkarrier, már az évtized elején is indult különböző viadalokon, akkor még az SBTC színeiben. Ekkor a maratoni bajnok Zelenka Istvánnal együtt képviselték Salgótarjánt, és helyezték fel a várost az atlétika térképére.

Miután a frissen alakult SSE-s csoporthoz szegődött, 1937-ben és 1939-ben is meg tudta nyerni a mezei futó vidékbajnokságot. Ezekben az években több észak-kerületi bajnoki címet szerzett (kerületi válogatott is volt), és a vidékbajnokságokon is ért még el dobogós helyezést.

Kétévnyi katonai szolgálat sem vette el a kedvét a sportolástól. Legnagyobb ellenfelével, és egyben egyik legjobb barátjával, az ózdi Finta Józseffel mindig nagy csatákat vívott. Lételeme volt a sport, a futás, 1942-ben, 41 évesen még kerületi rekordot futott ötezer méteren (15:38 perccel), és még az ötvenes években is rendre oda állt a rajthoz.

Nivelt Ferenc (jobbra) barátjával, Finta Józseffel készül a rajtra 1959-ben, Ózdon

Mint azt Szokács László „A királynő nógrádi hódolói” című könyvében olvashatjuk, az 1936 és 1939 közti átmeneti időszakban, amikor még „mostohagyerekek” voltak az SSE-ben az atléták, saját maguknak kellett gondoskodniuk a futócipőikről. Ezekhez Nivelt készítette a felsőrészt és a talpat, amihez aztán a szöggyárban csináltak talpszöget.

Nivelt Ferenc 87 évesen, 1988. október 5-én hunyt el, Salgótarjánban.

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik