bemutató

2021.11.30. 13:49

Salgótarján gyönyörű sportmúltja előtt tiszteleg az új Sese-könyv

A nógrádi megyeszékhelyen meglehetősen sajátosan, ritkán tapasztalt módon alakul a jelentős közösségi évfordulók sora. Mint köztudott, a város egyik emblematikus sportegyesülete, az SBTC tavaly ünnepelte megalakításának századik jubileumát. 2022-ben ugyancsak centenáriumi ünnepe lesz Salgótarján várossá válásának, a két kerek dátum közé ékelődött be az idei, a 2021-es esztendő, amelyben viszont az első sportegyesület, a SSE létrejöttének 120. évfordulója ad okot a múltidézésre.

Csongrády Béla

A kiadvány megjelenésének fő támogatója a Nagy Béla Program volt

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Az emlékezés egyik megszokott módja – annál is inkább, mert maradandó – különböző kiadványok – más-más műfajú, jellegű könyvek, dokumentumkötetek, képes albumok – megjelentetése. Ezzel a lehetőséggel élt az SKSE Öregfiúk Egyesület is, amikor elkészíttette és mindenekelőtt a Nagy Béla Program EMMI Sportért Felelős Államtitkárság, a Magyar Sportújságírók Szövetsége, valamit Salgótarján Megyei Jogú Város fő, illetve kiemelt támogatásával kiadta a Szép volt, SESE! című, 120 éve alakult a Salgótarjáni Acélgyár Sportegyesülete alcímű, sok fotóval illusztrált, hitelesített reprezentatív emlékkönyvet.

A döntést nem igazán kell indokolni, hiszen – mint Fekete Zsolt polgármester az egyik bevezető ajánlóban írta – Salgótarján sporttörténelmét lapozva kiemelt helyen szerepel a városban első egyesületként létrejött, fennállása során sportolók sokaságát, olimpikonokat felnevelő, nagy sikerekkel büszkélkedő Salgótarjáni Kohász Sport Egyesület, az SKSE, a sportbarátok körében népszerű nevén Sese. Ugyancsak a kötet élén kapott helyet Sisa Tibor egykori SKSE-sportoló, labdarúgó szakedző, egyetemi oktató, UEFA-instruktor Ahol ismerték a titkot! című gondolatsora, amelyet A tiszti kaszinóban kezdődött című írás követ. Innentől kezdve – egészen a 88. oldalig – a szakosztályok – labdarúgás, atlétika, sí, vívás, kosárlabda, asztalitenisz, birkózás, ökölvívás, sakk, sportlövészet, teke, tenisz, természetjárás, torna, úszás – múltja, sikersorozata elevenedik meg. A SESE elnökeinek felsorolása után a Kell egy csapat! című írás zárja a kötetet, arról adván számot, hogy manapság az SKSE Öregfiúk Egyesület őrzi a hagyományokat.

A kiadvány megjelenésének fő támogatója a Nagy Béla Program volt
Fotó: L.B. / NMH

Ez a szervezet rendezte a könyv minapi bemutatóját is a városi sportcsarnokban. Oda meghívást kaptak a kuratórium tagjai, a kiadvány szerkesztői – Balás Róbert és Balogh Tibor –, a fotók készítői, a nyomdai – Tradeorg, Balatonfűzfő – előkészítés főszereplője, Kalcsó István és nem utolsósorban a sportolók, sportvezetők azon képviselői, akik az elmúlt évtizedek során kiérdemelték, hogy személyesen, a nyilvánosság előtt kapják meg a róluk is szóló, megjelenésében és tartalmában egyaránt figyelemre érdemes, dicséretes kiadványt.

Az Andó Ákos moderálásával zajlott ünnepélyes hangulatú rendezvény az elhunytakra való emlékezés jegyében, egyperces néma felállással kezdődött, majd Szikora György, az SKSE öregfiúk elnöke mondott megnyitóbeszédet, amelyben mindenkinek elismerését fejezte ki, aki bármilyen módon hozzájárult a klub eredményeihez s a kötet életre hívásához. Dr. Dániel Zoltán alpolgármester a városi vezetés és egyáltalán a sportszeretők nevében köszöntötte a jubiláló egyesületet.

Emlékezetes módon, egy szimbolikus történettel fejezte ki a kék-fehérekhez való szoros érzelmi kötődését Sisa Tibor, majd a program a kötetek átadásával, baráti beszélgetésekkel ért véget.

Az egyesület egykori sportolói mellett a könyv szerkesztői is részt vettek a bemutatón
Fotó: L.B. / NMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában