sup

2021.10.08. 17:25

A jó ügy érdekében evezte körbe a Balatont a balassagyarmati sportoló

Kovács László, balassagyarmati extrém sportoló és profi teljesítménytúrázó egy Sup-pal evezte körbe a Balatont. A 190 kilométeres túra nem kizárólag öncélú volt, hiszen a teljesítés ideje alatt adományokat gyűjtött a beteg gyermekek gyógykezelésére.

Lászlók Judit

Forrás: Beküldött

Kovács László eredetileg a Duna magyarországi szakaszát szerette volna egy Sup-pal leevezni, azonban ennek több akadálya is volt. Így jött az ötlet, hogy a Balatonon is meg lehetne valósítani egy ilyen túrát. Az extrém sportoló október 2-án indult el egy Sup-pal Csopakról nyugati irányba, majd 50 kilométer megtétele után eljutott a Pálkövi strandig. Másnap innen indult Vonyarcvashegyre, hétfőn pedig meg is érkezett Keszthelyre. A 190 kilométer hosszú út végül október 6-án ért véget Csopakon.

– A Sup a nagy felülete miatt könnyen sodródik, ugyanakkor lassabb és kiszámíthatatlanabb, mint a hozzá hasonló eszközök – mondta el portálunknak Kovács László. Hozzátette: – A túra során a legnagyobb gondot a szél okozta. Volt olyan nap, amikor egyszerűen befújt a nádasba, míg máskor a széljárás miatt csak egy oldalon tudtam evezni. A szembe szél által keletkezett hatalmas hullámok miatt pedig a deszkán maradás is gondot okozott. De ezek sem akadályoztak meg abban, hogy teljesítsem az utamat, mindössze nagyobb figyelmet igényelt a feladat.

Ezzel a sup-pal evezte körbe a Balatont
Fotó: Beküldött

Kovács Lászlót az út során egy barátja segítette, ugyanis a sportoló csak kevés felszerelést, köztük enni és innivalót vitt a vízre magával. A teljesítménytúra, azonban jótékony célt is szolgált.

– Szerettem volna, ha az utam egy jó ügyet is szolgál. Ezért a Csodacsoport Alapítvánnyal közösen egy adománygyűjtést is kapcsoltunk a kihívásomhoz. A három és fél éves Máté központi idegrendszere sérült, súlyosan mozgáskorlátozott. Az ő komplex terápiás költségeinek támogatására 1,7 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ebben segítő partnereim: Erdei Zsolt- boxoló, Dietz Gusztáv- MMA világbajnok, Laky Zsuzsi- Európa szépe, Szikra László- humorista, Kocsis Bálint- mesterszakács, Csopak önkormányzata, a Renault Magyarország és a keszthelyi Kristály Hotel – mondta Kovács László, aki szerint az adománygyűjtés jól halad, ugyanis folyamatosan érkeznek a felajánlások.

A Halál Völgyét és a norvég fjordokat is meghódítaná

Kovács László eddig nyolcszor teljesítette az Ironman Triatlont, részt vett egy futóversenyen a Szaharában és megjárta a Yukon Artctic önellátó kalandversenyt is. Továbbá túrázott Bolíviában, Malajziában és Jordániában. A sportoló terveit az elmúlt két évben a koronavírus járvány akadályozta, azonban a céljait jövőre már szeretné megvalósítani.

– A terveim között szerepel a Halál Völgyén való átkelés, illetve a norvég fjordokban való úszás. Egyelőre nem tudok pontos időpontokat, de folyamatosan készülök ezekre a megmérettetésekre – mondta Kovács László.

 

Címkék#evezés#SUP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában