eb2020

2021.06.15. 11:58

Sisa Tibor szerint a magyaroknak hinniük kell a sikerben a portugálok ellen

A magyar–portugál mérkőzésről megkérdeztük a megyénkben élő Sisa Tibor ­egyetemi tanárt, Pro-licences edzőt, aki az UEFA Jira-panel tagja, valamint az UEFA technikai observere.

– Eljött a várva várt nagy nap, a portugál csapat ellen elkezdődik az Európa-bajnoki szereplésünk. Ráadásul itthon, a Puskás Arénában játszhatunk velük. Az, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, abban nincs újdonság, de hinni kell a sikerben – fogalmazott a szakember.

Hozzátette: egy ilyen mérkőzés és ennek a sikere nagyon sok tényezőből tevődhet össze. Nem minden az éppen aktuális világranglistán elfoglalt helyezés, és ez a labdarúgás népszerűségének az egyik nagy titka, hogy egy mérkőzésen minden lehet. Hazai pályán szerepelünk a saját szurkolóink támogatásával, mely akár mentálisan előnyt is jelenthet. Ha mi nagyon jól megterveztük a felkészülést és a csúcsformát, a portugálok pedig az edzésterveikben későbbre tették a csúcsformájukat, még akár nagy öröm is érhet minket.

Az, hogy a lelkesedés és szenvedély mindkét csapatot vinni fogja, az természetes, de talán a magyar zászlók erdeje még inkább segíthet nekünk.

– Az előre elképzelt és várható csapatszerkezetek is hozhatnak érdekességeket. Marco Rossi valószínűsíthető, hogy 1:3:5:2 csapatszerkezetben vág neki a mérkőzésnek, amihez a portugál 1:4:3:3 párosulhat. Mindkét szerkezetnek vannak erősségei és gyengéi is, mint minden másnak, de természetesen az ebben megjelenő tartalom és akár egyéni képességek villanásai, amik igazán eldönthetik a mérkőzést. Ha a csapatszerkezetet nézzük, a mi három-, illetve ötvédős rendszerünk az elmúlt évben szépen összeállt és eredményekben is megmutatkozott sikeres működése. Ami látszott, hogy megfelelő játékosok révén egészen zárt védekezést is képes volt megteremteni és támadásban is képes volt létszámfölényt teremteni. Sőt, emellett a játék tengelyében is zárt egységet képezhetett. A portugál csapat játékszerkezetéről beszélve elmondhatjuk, hogy támadásban és védekezésben is szintén stabil egységet képez. Természetesen nem a csapatszerkezetek győznek, hanem az ebben megjelenő tartalom, emellett az egyéni villanások, amik még erős hatást tehetnek a mérkőzés kimenetelére. Ebben nehéz versenyre kelni Portugáliával, hiszen az ötszörös aranylabdás játékos Cristiano Ronaldo éppen ott játszik. De senkinek sem lesz tilos kreatív megoldással előrukkolni. Mint próbáltam érzékeltetni, az első mérkőzések, a formaidőzítés, a fegyelmezett taktikai tartalom, a lelkes hozzáállás, a hazai környezet, az egységes és összeszokott csapatmunka révén akár bízhatunk egy szép kezdetben. De ezekből a tényezőkből sok mindent felvonultat ellenfelünk is, sőt az aranylabda „villanása” vagy az általa lekötött figyelem és így mások lehetősége sem elhanyagolható – mondta Sisa Tibor, hozzátéve: mindentől függetlenül a kapitányunk közelmúltban tett nyilatkozatában jelzett szoros győzelmünkben akar hinni. B. T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában