fejlesztések

2021.05.12. 16:50

A horgászok mellett hamarosan a turisták is kikapcsolódhatnak a maconkai tónál

Az utóbbi évek legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése zajlik a Maconkai-víztározó és tórendszere területén.

V. E.

Dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke, egyben a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnökhelyettese kifejtette: a folyamatosan növekvő horgász- és versenyzői létszám, illetve a pályák nemzetközi minősítése indokolta a tórendszer versenyeket kiszolgáló elemeinek felújítását és bővítését.

– A közel 32 millió forintos beruházást a MOHOSZ országos horgász versenypálya fejlesztési és felújítási programjának keretében, 80 százalékban támogatja. A fennmaradó részt a BSHE önerőből finanszírozza. A fő apropó, hogy az elmúlt években sorozatban megrendezett országos és nemzetközi versenyek után idén szeptemberben a Maconkai-víztározó partjai adhatnak otthont az első Feeder Free Style Method Világbajnokságnak. Nyilván az öt helyszínt érintő fejlesztéssel erre is készülünk. A munkák már több helyszínen folyamatban vannak. Az előtározón a hármas számú déli versenypálya teljesen megújul, illetve 400 méteresre bővül. Most a partfalak rézsűrendezése és védőkövezése, illetve a pálya szilárd burkolatú bekötőútjának kiépítése zajlik. A kivitelezők hamarosan végeznek az I. szigeten és a Nyári kikötőben a belső makadámutak elkészítésével. Újabb elemként a kétszeresére bővül, valamint az új szakaszon partvédelmet is kap a Felező-spicc, ahol a jövőben már szintén több csapat tud versenyezni. A fejlesztés során a szakemberek feltöltik és rendezik a déli kettes számú versenypálya több helyen megsüllyedt horgászpadkáját is. A tervek szerint a keresztgáti út részleges javítása is megvalósul, illetve a beruházás záró elemeként a déli parton a belső közlekedési út aszfaltburkolatának nagyobb kátyúit is kijavítják – mondta a BSHE elnöke.

Hozzátette: mindezzel párhuzamosan egy korábbi beruházás folytatásaként – várhatóan május közepére – „közkívánatra” közvilágítást kap a II. sziget és a Nyári kikötő. A helyi és a megyei önkormányzatokkal összefogva pedig folytatódik a terület komplex fejlesztésének előkészítése is.

E projekt a megvalósulása esetén a szabadidős és sporthorgászaton, valamint a horgászsporton túl az aktív turizmus, a kerékpáros és futósport, és a minőségi vendéglátás területén is új élményeket, lehetőségeket jelenthet Maconka az idelátogatóknak. Dr. Dérer István a jelenlegi beruházással kapcsolatban azt reméli, hogy az új, illetve a felújított területeket átadhatják az akkorra már korlátozásoktól mentes, újra szabad pünkösdi hétvégére.

Kétszeresére bővül, az új szakaszokon partvédelmet is kap a Felező-spicc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában