év sportolója

2021.02.05. 19:50

A nehézségek ellenére is bizonyítottak 2020-ban a salgótarjáni sportolók

Pénteken átvették elismeréseiket a legeredményesebb salgótarjáni sportolók.

Kéri István

A díjazottak és a díjátadók a salgótarjáni városházán

Forrás: NMH

Fotó: K.I.

A koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások okán ezúttal szűk körben adták át Salgótarján sportdíjait. Bár a 2020-as esztendő járványhelyzete a sportvilágra is jelentős hatással bírt, minden díjkategóriában volt kiemelkedő salgótarjáni sporteredmény; az egyéni versenyzők között hegyikerékpárposokat, cselgáncsozókat és – ahogyan szinte minden évben, ezúttal is – tájékozódási futókat köszöntöttek. A díjakat a legsikeresebb sportolóknak és edzőiknek Fekete Zsolt polgármester és Dániel Zoltán alpolgármester adták át – szűk körben – pénteken délután a salgótarjáni városházán.

Köszöntőjében Salgótarján alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy tavaly lényegében leállt úgy az ország, mint szinte az egész világ. Leállt a gazdaság, az idegenforgalom, a kultúra; és sajnos a sport területén is bajnokságokat kellett félbeszakítani (vagy törölni), a versenyeket későbbre kellett halasztani vagy egyáltalán nem lehetett azokat megtartani – összegzett Dániel Zoltán. Az alpolgármester kiemelte, hogy a sportrendezvényeket nézők nélkül, szigorú előírások betartása mellett lehet megrendezni – ez minden versenysportolót érzékenyen érint. Ezen túl ez a helyzet most már sokakra van negatív hatással: a sport nélküli élet nem csak az emberek fizikai, hanem mentális egészségére is kihat – tette hozzá. Nem lehetünk közösségben, nem vehetünk részt sportrendezvényeken és ezúttal a Városi Bált, ezen elismerések átadásának megszokott eseményét sem lehetett megrendezni – sorolta.

A díjazottak és a díjátadók a salgótarjáni városházán
Fotó: K.I. / NMH

- A nehéz idők és a rendkívüli körülmények szülik a legnagyobb bajnokokat. Az elismerésben részesülők dupla gratulációt érdemelnek, hiszen minden nehézség és nehezítő körülmény ellenére, saját sportágaikban jó eredményeket, sikereket értek el. A mögöttünk hagyott hónapok során felmerült hátrányokat előnyre kovácsolták. Ez a mögöttünk hagyott év ebben is különleges és más volt, mint az előzőek voltak – fogalmazta meg Dániel Zoltán.

Az Év Legeredményesebb Sportolója díjat az ifjúsági lány korosztályban Oravecz Lora hegyikerékpáros (Pilis CCC, edzője: Benkó László) érdemelte ki. Lora 2020-ban mind az országos bajnokságon, mind nemzetközi szinten kiemelkedő eredményt ért el sportágában. Korosztályos országos bajnokságon másodikként, Portugál XVI. BTT VILA FRANCA Nemzetközi CI kategóriás versenyen ötödikként, a Borsod MTB-n felnőttek mezőnyében elsőként zárt.

A fiúknál Babka Milán (Görbeország DSE, edzője: Megyeri László) cselgáncsozót szólították. Milán 2020-ban az ifjúsági „B” kategóriás országos bajnokságon harmadik helyezést ért el.

A felnőtt nőknél a tájékozódási futó Goldmann Júliának (Dornyay SE, edzői: Goldmann Róbert és Sramkó Tibor) járt a taps. Az elsőosztályú minősítésű versenyző az egyetemi és főiskolai ob-n egyéniben harmadik, csapatban első helyezést ért el. A normáltávú egyéni bajnokságon negyedik, az éjszakai egyéni országos bajnokságon ötödik lett.

A férfiaknál a hegyikerékpársport lejtős, azaz downhill szakágában versenyző, tavaly a magyar válogatott tagjaként világbajnokságon is szerepelt Palla Gergő (Salgótarjáni HKE, edzője: Kotroczó Nándor) kapta az elismerést. A bringás az országos bajnokságokon elért helyezéseivel a ranglista harmadik helyén végzett, így a magyar válogatott tagjaként részt vett az ausztriai Leogangban megrendezett világbajnokságon. Technikai problémák miatt a kvalifikációs futamot három pozícióval lecsúszva a döntőbe kerüléstől tudta teljesíteni.

Palla Gergő hegyikerékpáros, a 2020-as eredményei alapján az év legeredményesebb salgótarjáni felnőtt férfi egyéni sportolója
Fotó: K.I. / NMH

2020-as teljesítményük alapján a legeredményesebb salgótarjáni csapatnak járó díjat a Salgótarjáni KSE felnőtt férfi kosárlabdázói nyerték el (NB I/B piros csoport, 6. helyezés a félbeszakításkor), az elismerést Szabó Zoltán vezetőedző és a játékosok képviseletében Sömenek Martin vették át.

Az Év Szponzora díjat a salgótarjáni sportéletet több éve kiemelten támogató Silver 2009 Kft. érdemelte ki, az elismerést Deák Attila ügyvezető igazgató vette át.

A további kiemelkedő sporteredményekért a hagyományoknak megfelelően idén is két különdíjat ítéltek oda. Ezt az elismerést a sportági szakszövetség által az év utánpótlás versenyzőjévé választott Mag Viktória (Dornya SE, edzője: Sramkó Tibor) tájékozódási futó és a több eredményes salgótarjáni fiatal cselgáncsozót is versenyeztető Görbeország Diáksport Egyesület kapta.

A díjátadót rögzítette a Salgótarjáni Városi Televízió, a felvételt február 6-án, szombaton 12 óra 10 perctől kezdődően láthatják majd a nézők a csatorna képernyőjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában