járvány

2020.12.16. 07:00

Lefújták a tarjáni spartanos Európa-bajnokságát

Önnek most egy tudósítást kellene olvasnia a múlt hétvégi, tenerifei (Spanyolország) spartan Európa-bajnokságról. Több nógrádi versenyző is kvalifikálta magát az Eb-re, és Bíró Renáta ki is utazott a közkedvelt üdülőszigetre, s az utolsó estéig egy előre eltervezett edzésterv alapján készült a szombati-vasárnapi futamokra. Végül sem ő, sem közel kétezer másik spartanos versenyző el sem rajtolhatott: az egészségügyi hatóság a rajt előtt 11 órával megtiltotta a verseny megrendezését

Andó Ákos

Mint arról beszámoltunk, több nógrádi versenyző is teljesítette az idei spartan Európa-bajnokságon való részvételhez szükséges kritériumot. Az eredeti versenyhelyszín, az ausztriai Tirol nyár elején jelezte, nem fogja tudni megrendezni a versenyt, így ugrott be a Spanyolországhoz tartozó kedvelt üdülősziget, Tenerife. Az időpont is módosult: szeptember helyett december 12-13-ra helyezték át a kontinensviadalt.

Már ekkor többen kérték, hogy a 2020-ra befizetett nevezésüket tegyék át a jövő évi erőpróbára, a legtöbben azonban úgy voltak vele: versenyezni fognak. Így tett a salgótarjáni háromgyermekes anyuka, Bíró Renáta is, aki végül csapattársai, barátai és a város önkormányzata segítségével nevezett, majd december 6-án kiutazott. Azért ennyivel korábban, mert a légitársaságok egyre-másra mondták le a repülőjáratokat, így nem maradt más választása: előbb indult, szállást bérelt, és az utolsó heti felkészülést már kint csinálta végig.

Mivel a kiutazáshoz is, a versenyzéshez is érvényes Covid-teszt szükséges, ezeket is megcsinálta, mint a versenyre érkező többi, közel kétezer nevező – ez volt a feltétele az elrajtolásnak, de ez a mai világban teljesen érthető is.

A derült égből (igazából inkább erős naplemente volt már) a villámcsapás a verseny előtti este hét órakor érkezett: a sziget egészségügyi hatósága értesítette a versenyszervezőket, hogy nem adnak engedélyt a versenyre.

„Néhány órával ezelőtt, közvetlenül a 2020-as tenerifei Spartan Race Európa-bajnokság kezdete előtt, kaptunk egy értesítést a Kanári-szigeteki Egészségügyi Szolgálattól, amely megtagadta az engedélyt a hétvégére tervezett rendezvény megtartására” – ez már a szervezők leveléből egy részlet, akik leírták: minden engedéllyel rendelkeztek az egészségügyi hatóságoktól, egy hete építették a pályát, senki nem jelezte, hogy akár gond is lehet a rendezéssel. Azonnal fellebbeztek is a döntés ellen, amit azonban nem fogadott be az egészségügyi hatóság – ezt már az OCR Magazin facebook-bejegyzéséből tudtuk meg. Többen a szombati, hajnalban kezdődő maratoni távra készülve korábban pihenőre tértek, ők például csak a reggeli rajtnál néztek furcsán, hogy valahogy csendesebb a starthely környéke, mint szokott...

- Hatalmas űr maradt bennem a verseny miatt, ám rengeteg pozitív dolgot is kaptam. Én ezt egy utolsó nagy lehetőségként fogtam fel, de kárpótol a barátoktól, csapattársaktól, közeli és távoli ismerősöktől felém áramló szeretet, a támogatás, biztatás, együttérzés és sok kedves üzenet. Igaz, hogy egy csodálatos helyen voltunk, felejthetetlen élményeket szereztünk, de nem tudom nyaralásként felfogni az utazást, mert én versenyezni mentem, sokat készültem rá, az utolsó pillanatig arra koncentráltam, és nagyon szerettem volna jól teljesíteni. Hazajöttem, keresek új célokat és folytatom tovább, amit eddig is csináltam – jelezte közösségi oldalán bejegyzésben Bíró Renáta.

Címkék#spartan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában