nyíl

2020.11.27. 07:00

Őseink fegyverének megszállottja a szécsényi íjász

A szécsényi Géczi Pál életének fontos eleme az íjászat.

Szenográdi Ferenc

A szécsényi Géczi Pál Füleken fogta először kezébe az ősi fegyvert

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Az ezredfordulót követően a füleki várban vette először kezébe az íjat, amit segítséggel ki is próbált. Ott azonnal beleszeretett őseink fegyverébe, amelynek azóta is a megszállottja. Versenyeken vesz részt, továbbá különböző rendezvényeken népszerűsíti a sportágat.

Korábban kapcsolatba került a Szügyi íjászokkal, valamint az egyesületük tagja lett, így velük együtt járt versenyekre, bemutatókra. Az egyesület feloszlását követően a magyarnándori íjászokhoz csatlakozott. Napjainkban Szécsényben szervezi a versenyeket, népszerűsíti az íjászatot, és örömmel vállal más településeken is bemutatót. A szécsényi Várkert szép környezetében – ahol edzéseit is tartja – az általa szervezett nemzetközi versenyen 120-130-an is megmérettetik magukat. Elmondta, hogy a versenyeken különböző korosztályúak részvételével, több formában is megrendezik az íjászatot.

A két alapvető versenyzési kategória a céltáblába nyilazás, a másik pedig, mikor egy műanyagból készült állatot kell eltalálni.

A szécsényi Géczi Pál Füleken fogta először kezébe az ősi fegyvert
Fotó: Sz.F. / NMH

Az idén a koronavírus-járványhelyzet az ő versenyeiket is nagyban befolyásolta. Év elején még Vácon megrendezték az íjászok találkozóját, de tavasszal, mint minden sportágban, így náluk is felfüggesztették a versenyeket. A nyár folyamán ott volt Vácon, Gödöllőn a Nógrádi várnál, Bujákon, Diósgyőrben, Szügyben és az Érsekvadkerten szervezett versenyeken. Sor került a számára oly kedves Füleken megrendezett nemzetközi versenyre, amit az idén sem hagyott ki. Legnagyobb bánatára Szécsényben a Várkertben már nem kerülhetett sor a Nemzetközi íjász megmérettetésre. Azt mondta, tudomásul kell venni, hogy minden körülmények között a legfontosabb az egészségünk, amelyre fokozottan vigyázni kell. A legtöbb versenyen ott volt az első három helyezett között.

Elmondta, hogy az íjászok különböző íjakat használnak, ő maradt az őseink által használt fegyvernemnél. Megtudtuk tőle, hogy az íjak ára igen eltérő. Az általa használt 40-50 ezer forint körüli, de van olyan, amiért több százezer forintot is kell fizetni. Egy-egy íjvessző ára 1500–2000 forint. Géczi Pál tudását és a sportág iránti szeretetét örömmel adja át másoknak is.

A Várkertben az edzéseit rendszerint többen megnézik, és ma már van követője Szécsény váro­sában is. Pár évvel ezelőtt Pió atya kérésére, a helyi katolikus iskolában – az intézmény vezetőjének egyetértésével – megszervezte az íjászkört, amelyet egy ideig vezetett, majd Kiss Zoltán tanár úr vette át tőle. Nyáron a szécsényi Lovas Udvarban is tartott bemutatót a gyermekeknek.

Arra a kérdésünkre, mi kell ahhoz, hogy valaki jó íjász legyen, azt mondta: – Elkötelezettség, jó koncentrációs képesség, valamint a sportág szeretete. Versenyeken a siker 75%-ban fejben dől el.

Helga lánya, aki Egerben az egyetemen biológia–testnevelés szakon tanul, már 14 éve íjászkodik, bemutatókra és versenyekre is jár az édesapjával. A felesége azonosult a férj íjászszenvedélyével, amikor lehet, elkíséri őt és lányát a különböző helyszínekre.

Címkék#íjász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában