sport

2020.08.07. 13:50

Példa nélküli salgótarjáni edzőtáborba érkeztek a fiatal cselgáncsozók

Bár a koronavírus-járvány miatt több edzőtábort is elhalasztottak, a Salgótarjáni Városi Sportcsarnokban ezen a héten megrendezett összetartás az ország minden pontjáról összegyűjtötte a fiatal cselgáncsozókat.

Bakos László

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

A nemzetközi tábor nagy hagyományokkal és hírnévvel bír a cselgáncsozók körében, számos válogatott sportoló készült itt fiatalkorában.

Az előző 24 salgótarjáni edzőtábornak a Madách Imre Gimnázium tornaterme adott otthont, az idei jubileum azonban egy hatalmas változást hozott a Megyeri László vezette esemény életében. Mivel a részleteket már májusban véglegesíteni kellett, az akkor zárva lévő iskolák miatt került szóba a sportcsarnok. A város vezetése is támogatta az ötletet, így hivatalosan is a tágasabb terembe invitálták az ország cselgáncsozóit.

A meghívást közel háromszáz sportoló fogadta el, a mintegy harminc szakosztály között természetesen ezúttal is megtalálhatóak voltak a csehek és a szlovákok. A besztercebányaiak például húsz fővel képviselték a klubjukat, de a magyar serdülőválogatott közel negyven tagja is a nógrádi megyeszékhelyre költözött erre az öt napra. A házigazda Görbeország szakosztályát nyolcan képviselték.

Igazi kuriózum, hogy a sportcsarnok küzdőterére mintegy 1040 négyzetméternyi tatamit fektettek le, így – a korábbi évektől eltérően – az összes sportoló egyszerre tudott készülni. Ezúttal is küzdelem jellegű edzéseket végzett a népes mezőny, figyeltek és betartották a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedéseket, folyamatos volt a lázmérés és a kézfertőtlenítés.

A péntekig tartó összetartást idén is az ötszörös bajnok, háromszoros olimpikon (Barcelonában ezüstérmes), kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Hajtós Bertalan vezette. A táborvezető nagyon szereti a nógrádi megyeszékhelyet, mert csodálatos környezetben fekszik, így mindig örömmel érkezik ide.

– Nagyon tetszik az új helyszín. Sok helyen megfordultam már, de ekkora egybefüggő szőnyegfelületen még sosem dolgozhattunk, még Tatán sincs ekkora tér. Két tábort is töröltek az ország más részein, ezért nagyon örülünk, hogy végre együtt tudunk edzeni. Köszönjük a lehetőséget, és bízunk benne, hogy a következő években is ide tudunk majd jönni – mondta a táborvezető.

Közel 300 cselgáncsozó töltötte ezt a hetet a nógrádi megyeszékhelyen
Fotó: H.M. / NMH

Hajtós Bertalannal a járványhelyzettel kapcsolatban is beszélgettünk.

– Mivel a cselgáncs kontakt sportág, ezért mindent betiltottak márciusban, és a gyerekek két és fél hónapig nem is láttak dzsúdóruhát. Próbálkoztunk online tréningekkel és otthoni edzéstervekkel, de ezek természetesen nem pótolhatták a személyes gyakorlást. Májustól folytatódhattak az edzések, de csak kis csoportokban, és még mindig nem látjuk át teljesen, hogy hányan is morzsolódtak le a veszélyhelyzet alatt. Ez a kimaradás az anyagi oldalon is megmutatkozik, a klubok és az edzők támogatása is megcsappant, ami elég nehéz helyzet elé állított több egyesületet. Az is nagy érvágás, hogy a nemzetközi versenyeket törölték, hiszen személy szerint nekem is több olyan tanítványom van, akinek idén kellett volna befutnia – mesélte Hajtós Bertalan.

A tervek szerint szeptemberben megrendezik az országos bajnokságokat, így – az országos szövetség képviselői által is meglátogatott – tábor tagjai előtt fontos cél is lebegett. Sőt, a kiváló adottságok miatt még az is szóba került, hogy akár Salgótarján is otthont adhatna egy országos bajnokságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában