szakosztály

2020.05.06. 08:31

Sikeres atlétikai évekre lehetnek büszkék Szécsényben

Szécsényben Domszky György járási sportfelügyelő kérésére, az 1960-as évek elején alakult meg a sportegyesületben az atlétikai szakosztály. Dropcsa László volt a szakosztályvezető, edző, szervező, a sportág szécsényi mindenese. Már az első időszakban is szép sikereket értek el tanítványai.

Szenográdi Ferenc

A MEDOSZ Balatoni versenyén Lukács Ágnes és Szabó Pál hívták fel magukra a sportág figyelmét. Istók Ferenc, Kolosi Lajos, Miskédi László sprinterek, Istók Barna távolugró, Sarankó János 400 méteres síkfutó, Velenczei Zsuzsanna súlylökő, és Oláh Lajos magasugró „szállították” Szécsény számára a sportsikereket.

Az 1969-es év nagy felfedezettje volt Jakab Gábor, aki gerelydobásban 58,64 méterrel új ifjúsági, és felnőtt megyei csúcsot állított fel, amelyet követően az 1970-es évek eleje jelentette pályafutása csúcsát. Tagja volt a Magyar Utánpótlás-válogatott atlétikai keretnek, ő volt az első szécsényi versenyző, aki felhúzhatta magára a címeres mezt, és Lengyelországban nemzetközi versenyen képviselte hazánkat. Megszakadt a sportkarrierje, mert magas volt a vérnyomása. Sportkórházba került, ahol kivizsgálták, de semmilyen szervi elváltozást nem találtak nála. Amikor újra elkezdett edzeni, a vérnyomása ismét magas volt. Az orvos azt javasolta, csökkentse az edzéseket, de ő ekkor már inkább abbahagyta az aktív versenyzést.

Az 1970-es években a szécsényi atléták Salgótarján és Balassagyarmat után a harmadik helyet foglalták el megyénkben. A szép sikerek kovácsa továbbra is Dropcsa László volt. Takács Béla Szombathelyen gyaloglásban Vidék bajnoki címet nyert, Budapesten az országos bajnokságon 5. helyen ért célba, majd ezt követően tíz éven keresztül mindig ott volt az élmezőnyben. Hívták Budapestre a Dózsához atletizálni, de ő hű maradt szülőföldjéhez. Istók Ferenc 1972-ben a Nógrád megyei atlétikai válogatott tagja lett, és a következő évtől a Testnevelési Főiskola növendéke, így már az iskola színeiben versenyzett. A diploma megszerzése után visszakerült Szécsénybe, és a tanítás mellett bekapcsolódott a sportegyesület életébe.

Az évtized három ismert edzője: Dropcsa László, Bagyinszki Jenő és Pénzes István foglalkoztak a fiatalokkal. Bagyinszki Jenő testnevelő tanár 1978-ban Salgótarjánban vállalt sportmunkát, és elköltözött Szécsényből. Istók Ferenc a fiatal testnevelői és az edzői teendők ellátását vállalta a szakosztálynál.

Dropcsa László gyaloglócsapata (Takács Béla, Füzi Csaba, Bereczki Lajos, Horváth Imre) az országos bajnokságon 6. helyen végzett. Tóth Péter az országos serdülőbajnokságon 100 méteres síkfutásban az 5. helyezett lett. Pénzes István neveltje Bagyinszky László kalapácsvetésben teljesítette az ezüst ifjúsági szintet, ez mellett jeleskedett gerelydobásban, súlylökésben és diszkoszvetésben is. Istók Ferenc tanítványa Zsipi Gyula a 400 méteres gátfutásban az ezüst szintet érte el. A szécsényi atléták számára szép sikernek számított a hatvani területi bajnokság, ahol összesítésben a második helyen végeztek. A versenyzők közül Kiss Zoltán megtartotta ezüst szintjét, míg Tóth Péter és Jaszik Zoltán pedig teljesítették, továbbá Rádi László és Valter József bronz szintet értek el.

A 80-as évek elején az atlétikai szakosztályon belül 1982-ben mindössze négy versenyző ért el minősítést – Tőzsér Katalin, Bagi Anikó, Görög Édua, Rigó Gábor –, pedig 1979-ben még 18 szécsényi fiatal mondhatta el magáról, hogy megvan a szintje. Fontos változás volt, hogy Istók Ferenc lemondott a szakosztály vezetéséről, megtartva csupán az edzőséget. (A szervezőmunkát ekkor Oravecz Péter látta el a szakosztályban). Egy fiatal agilis testnevelő tanárnővel, Kőmíves Évával, Dropcsa László és Istók Ferenc mellett ekkor háromra emelkedett az edzők száma.

A szakosztály élete szépen ívelt felfelé, hiszen 1984-ben már ismét 14 minősített versenyzőjük volt. Istók Ferenc 1986-ban megvált az egyesülettől, és a következő években egy fiatal testnevelő, Tolnai Nándor lett a vezetőedző. Egyre többen látogatták az edzéseket, és az igazolt versenyzők száma 150-re emelkedett.

A Nógrád megyei Atlétikai Szövetség 1989-ben kiadott ranglistáján a következő szécsényi atléták voltak benne a top 6-ban, 100 méteres síkfutás: 5. Józsa Gábor, 6. Vágvölgyi Péter. Súlylökés: 1. Ádám Viktor, 2. Dibiásik Ferenc, 5. Szabó Zoltán. Súlylökés (5 kg): 2. Ocsovai József. Súlylökés (7,25 kg) 1. Filkor Lajos. Súlylökés, lányok: 1. Kolynok Anita, 4. Rácz Helén, 5. Fenyvesi Andrea. Diszkoszvetés: 3. Bosák Attila. Diszkoszvetés, lányok: 6. Tarnóczi Júlia.

A következő évtizedben egyre kevesebbet lehetett hallani a szécsényi atlétákról, és a városi sportegyesületen belül megszűnt az atlétikai szakosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában