öttusa

2020.04.18. 11:59

Új esélyt adhat a tarjáni öttusázónak az olimpia elhalasztása

Az egy esztendeje érettségiző salgótarjáni öttusázóról, Barta Lucáról nem igazán hallhatunk az utóbbi időben. Két sérülése is hátráltatta a felkészülését és versenyzését, de javul az állapota, így jó esélyt teremthet számára, hogy egy esztendővel elhalasztották az olimpiai játékokat.

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámoltunk, remekül sikerült a tavalyi éve a Trion SC öttusázójának. Az idén 21 éves sportoló a lengyelországi junior világbajnokságon egyéniben bronzérmet szerzett, majd az angliai felnőtt Európa-bajnokságon harmadik, a budapesti felnőtt világbajnokságon második helyen végzett a női váltóval.

Az év utolsó hónapja azonban már nem volt ennyire pozitív, decemberben egy ideggyulladás nehezítette a mozgásban, ami nagyon nehezen múlt el. Január végén tudta folytatni a sportolást, majd februárban átvette a Salgótarján legeredményesebb sportolójának járó díjat.

Az edzéseket azonban csak egy hónapon keresztül tudta végezni, ekkor meghúzódott a combja, és izomszakadást állapítottak meg a lábában.

A koronavírus-járvány miatt azonban nem maradt le semmiről, hiszen a riválisainak is elmaradtak a versenyek. Nemrég ismét elkezdett edzeni, gyógytornázni és erősíteni, és versenyek híján teljesen a regenerációra tud koncentrálni.

Mivel pszichológiai tanulmányait is csak online rendszeren keresztül tudja folytatni, hazaköltözött Salgótarjánba. Az otthoni erősítések mellett az erdőkebn futni is tud, a szövetség pedig arról tájékoztatta, hogy amennyiben nem szigorodnak az előírások, április végétől az uszoda is biztosított lesz számára.

Az utanpotlas.hu honlapnak a napokban Kállai Ákos női szövetségi kapitány elmondta, hogy hat versenyző kapott volna lehetőséget az olimpiai kvalifikációra vagy a pontgyűjtésre, amennyiben a tokiói ötkarikás játékokat nem halasztják el egy évvel. A hatosból a junior korúakat Gulyás Michelle és Guzi Blanka mellett Barta Luca képviselte.

- Azt hiszem, az olimpiával kapcsolatban mindenképpen jó döntés született. Számomra is. A tavalyi év után reménykedtem, hogy ott leszek a világkupákon, és egyre jobban megszokom a felnőtt mezőnyt. Persze az elsődleges cél nem az ötkarikás kvalifikáció lett volna, hanem a tapasztalatszerzés. Ezt az esélyt így újra megkapom. Kemény alapozás vár rám, ami remélem, hogy sérülésmentes lesz és jövőre már a felnőttek között nyújthatok jó teljesítményt. Az olimpia azért természetesen ott van a fejemben ugyanúgy, ahogyan az edzőimnek is. Hatan vagyunk esélyesek, nincs lezárva a dolog – nyilatkozta a nógrádi sportoló, aki a koronavírus-járvány kapcsán az otthonmaradás fontosságát is hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában