céltábla

2020.02.08. 15:20

Jól bánnak a nyilakkal a mátraterenyei dartsosok

A Mátraterenyei Darts Barátok Egyesületet 2015 novemberében alapította meg a Mátraterenyén-Nádújfalun élő Rábaközi Áron. Az azóta eltelt időben már sok szép sikert értek el.

Balogh Tibor

Rábaközi Áron, az egyesület alapítója, elnöke és játékosa

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

– 2016 év elején jegyeztek be minket a balassagyarmati törvényszéken, és 2017 január 1-től csatlakoztunk a Magyar Darts Szövetséghez – kezdte Rábaközi Áron, az egyesület alapítója, elnöke, játékosa. – A klub az ország 54. darts egyesületeként csatlakozott, és 2020-ra már 69 tagot számlál.

Számukra ez egy hatalmas lépés volt, hiszen innentől kezdve országosan is jobban megismerték a dartsosok az MDBE egyesületet.

Rábaközi Áron, az egyesület alapítója, elnöke és játékosa
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Már 2015 végétől soft, majd 2016-ban steel és soft versenyeket rendeztünk havi rendszerességgel, de az igazi áttörés 2017-től következett – folytatta. – Ekkor már NB III.-as mérkőzéseket, valamint Magyar Darts Liga és Mátra Darts Open nyílt versenysorozatot is tető alá hoztunk. Egyesületünknek a Mátra Darts Club biztosítja a hazai pálya előnyét (8 táblás minden igényt kielégítő terem) és minden, ami egy remek felkészüléshez, edzéshez kell, az itt megtalálható. A Mátra Darts Open versenysorozatunk már a IV. évadánál tart és az ország több pontjából is járnak hozzánk.

A klub versenyzői fennállásuk óta már sok versenyen indultak és szép eredményeket értek el.

– Országos szinten 2017 még a tanulóévünk volt leginkább – emelte ki. – Ekkor csapatunk a legjobb 16-ig tudott eljutni az NB III.-as csapatbajnokság döntőjében.

2018-ban egyéniben arattak sikereket. A Magyar Darts Liga Északkelet-magyarországi régióban (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Nógrád megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Rábaközi Áron első, míg Hegedűs Zsolt harmadik lett. Az év végi MDL győri döntőjében Rábaközi 17. helyen zárt, valamint a Nógrád Megyei Darts Ligában megszerezte az első helyet.

– A tavalyi évben már megvolt a saját termünk Nádújfaluban – hangsúlyozta ki – aztán a fejlődésünknek, csapategységnek köszönhetően megérkeztek a csapatsikerek, és az országos egyéni bravúrok is. Legnagyobbat Sipos Patrik érte el, aki a 2019-es serdülő országos bajnokságban összetett második helyét szerezte meg. Az ifi lány kategóriában is jelen voltunk, valamint gyerekeknél is szereztünk érmeket.

Szintén 2019-ben a Magyar Darts Liga Észak-Magyarországi régiójában (Heves megye, Nógrád megye) Hegedűs Zsolt második, Sipos Patrik harmadik, míg Rábaközi Áron negyedik helyet szerezte meg. 2019-es Steel Nemzeti bajnokságban közel 400 induló közül Hegedűs Zsolt a 34, Rábaközi Áron a 46., míg Hornyan Tamás a 72. helyen fejezte be a küzdelmeket. Steel egyéni magyar kupában Budapesten Rábaközi Áron a 17., az MDL döntőben Szekszárdon Sipos Patrik és Asztalos Zoltán egyaránt 17. lett. Páros magyar bajnokságon Hornyan Tamás a 9. hely helyen végzett (Pál Rolanddal – SPDC). Ezen felül pedig különböző openeken arattak sikereket egyéniben és párosban. Csapatként is „révbe” értek, hiszen először Steel magyar kupában az ország ötödik helyét sikerült megszerezniük a Rábaközi Áron, Vanó Dániel, Hornyan Tamás, Verbovszky Gábor és Hegedűs Zsolt alkotta ötössel. Aztán év végén a Steel NB III.-ban a dobogó harmadik fokára értek mintegy hatvan csapat közül. Az együttesben Sipos Patrik, Hegedűs Zsolt, Verbovszky Gábor, Hornyan Tamás, Verbói Szabolcs és Rábaközi Áron játszott.

– Hogy miként működik az egyesület és mit várok ez évtől? – kérdez vissza. – Anyagi téren roppant nehéz egy vidéki egyesület dolga. Mi a mátraterenyei önkormányzat segítségével, a játékosok és családtagok önfeláldozásának köszönhetően (tagdíj, utazás, mezköltség) értük el a sikereket. Idei évtől már várjuk a személyi jövedelemadó-felajánlásokat is az alábbi számlaszámra: 18745562-1-12. Továbbá a facebookon a Mátraterenyei Darts Barátok Egyesület oldalon minden infót megtalálnak az érdeklődők. Aki érez magában erőt és kipróbálná magát a sportágban, az jelentkezzen. Összességében remek évet zártunk egyéni és csapat szinten is, ha ezt idén csak megközelítjük, már az is szép lesz. Az idő múlásával a játékosok cserélődtek, de a helyettük érkezők mind azon vannak, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Csapatban a feljutást nem sikerült elérni, mivel a harmadosztályból csak az első kettő került feljebb, így ez évben ismét nekifutunk, reméljük sikerrel – zárta szavait Rábaközi Áron.

Második a serdülőknél

A Mátranovákon élő 15 éves Sipos Patrik, a Mátraterenyei Darts Barátok Egyesület versenyzője. A tehetséges játékos sokat fejlődött, és tavaly már jöttek az eredmények is.

Sipos Patrik egyre jobb eredményeket ér el
Fotó: NMH

– Miként kezdődött a darts iránti szereteted?

– Már 2015-től néztem a dartsversenyeket a tévében, melyet nagyon megszerettem. Aztán 2016-ban kerültem Rábaközi Áronhoz, aki mindenben segített és segít a mai napig is. 2017 januárjában szerepeltem az első versenyemen, a Mátra Darts Openen, ahol a legjobb tizenhatig jutottam.

– Aztán jöttek a versenyek sorozatban.

– Így van. Sok egyéni megmérettetésen vettem részt, és játszottam a harmadosztályban szereplő csapatban is.

– Eddigi legnagyobb sikereid a tavalyi évben érted el.

– Nagy öröm volt számomra, hogy a hétfordulós Steel Egyéni Nemzeti Bajnokságban a második helyen végeztem a serdülőknél. Aztán az Észak-magyarországi régióban harmadik lettem a felnőttek mezőnyében és a 17. helyen végeztem ennek az MDL-sorozatnak szekszárdi nagydöntőjében, valamint a csapatban harmadikok lettünk.

– Mik az elkövetkező céljaid?

– Ez évben szeretném megtartani a tavalyi eredményeimet, vagy még előrébb végezni, de már az ifjúságiaknál. Csapatban jó lenne kivívni a feljutást a második vonalba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában