elismerés

2020.01.23. 06:50

Salgótarjáni diák kapta az országos fair play díjat

A 2018/2019. tanévi diákolimpia országos döntőin elért kimagasló eredményeikért vehettek át díjakat pedagógusok, iskolák és rendező szervezetek képviselői a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett ünnepségen, szerda délelőtt. A Magyar Tudományos Akadémia otthonában több nógrádi díjazottnak is szólt a taps.

B.L.

Mrakics Nikolett (balra) büszke lehet tanítványára, Kasza Lucára

Forrás: nool

Fotó: B.L.

A diákolimpia versenysorozat az elmúlt tanévben is nagyszámú iskolát és versenyzőt mozgatott meg: a versenyekre összesen 320 ezer nevezés érkezett, közülük 35 ezren jutottak a sportági döntőkbe. A Magyar Diáksport Szövetség idén hatodik alkalommal részesítette elismerésben azokat a pedagógusokat és intézményeket, akik kimagasló eredményeket értek el a versenysorozatban.

A Nógrád megyei díjazottak
Fotó: B.L. / nool

Az MDSZ elnöke megköszönte valamennyi pedagógus, iskola, és rendező szervezet együttműködését:

- Az elmúlt 8 évben hatalmas fejlődésen ment keresztül a diákolimpia, amely ma a legnagyobb országos tanulmányi verseny, 150 ezer résztvevővel minden tanévben. További feladatunk, hogy azokat a gyerekeket is megszólítsuk, akiknek nem az élsport a céljuk, fontos, hogy ők is megtalálják azt a sportágat, amelyet örömmel űznek, amelyben kiteljesedhetnek, és egész életükön át élményt nyújt számukra – emelte ki Balogh Gábor.

A díjátadó díszvendége a 99 éves, ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnes volt.

Az örökifjú Keleti Ágnes volt a rendezvény díszvendége
Fotó: B.L. / nool

Összesen négy kategóriában kerültek díjazásra a legjobbak. A legeredményesebb megyei, illetve budapesti testnevelő díját azok a pedagógusok vehették át, akik tanítványaikkal a legeredményesebbek voltak az országos döntőkön. Minden megyéből és a fővárosból is egy-egy pedagógus kapott jutalmat. Nógrádból Szabó Attila, a Salgótarjáni Általános Iskola Beszterce lakótelepi Tagiskolájának testnevelője érdemelte ki az elismerést, aki strandkézilabda és kézilabda csapatait hajtotta bajnoki címekig.

A legeredményesebb iskola elismerés odaítélésénél szintén az elért eredmény volt a mérvadó. Ebben a kategóriában az általános-, közép- és a kis iskolák között is a három-három legjobbat jutalmazták. A kis iskolák sportversenyében a Karancssági I. István Általános Iskola a harmadik legeredményesebb iskolának bizonyult.

A pedagógusok sikeres ösztönző, lelkesítő munkáját mutatja, hogy az adott intézményi létszámhoz képest milyen arányban vesznek részt a diákok a versenyeken. Ezt a motiváló tevékenységet ismeri el a Legaktívabb iskola díj, amelyet három-három általános és középiskola kapott meg. Az általános iskolai kategória nyertese is egy nógrádi intézmény, a dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola lett.

A sport nemcsak a győzelemről szól, hanem a tisztességes küzdelemről is. A fair play díj annak a fiatal sportolónak járt, aki ezen a területen viselkedésével másoknak is példát mutatott, minden évben egy diákot díjaznak.

Nem mindennapi döntést hozott meg Kasza Luca, a Salgótarjáni Általános Iskola diákja. Az előző tanévben a balassagyarmati Nagyligeti sportpálya adott otthont a Nógrád megyei általános iskolások többpróba küzdelmeinek. A harmadik korcsoportban volt érdekelt Kasza Luca. Este, a jegyzőkönyvet böngészve örömmel tapasztalta, hogy az abszolút harmadik helyen végzett, ám amikor alaposabban megnézte az eredményeket, feltűnt neki, hogy a távolugráshoz rossz eredményt írtak be. Hatalmas sportszerűségről téve tanúbizonyságot, jelezte a tévedést, holott tudta, hogy ez az érmébe kerül. A SÁI Kodály Zoltán Tagiskolájának tanulója, Mrakics Nikolett tanítványa a csapatban szerzett aranyéremnek, és a felkészítők elismeréseinek örülhet, valamint a mostani díjnak, amelyet Nógrád megyében még nem kapott meg más.

Kasza Luca (jobbra) testnevelője és edzője, Mrakics Nikolett büszke lehet tanítványára
Fotó: B.L. / nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában