fejlesztés

2020.01.09. 06:50

Célra tart Balassagyarmat: még idén megépül az új sportközpont

Balassagyarmat az egyike annak az öt városnak, ahol honvédelmi sportközpont épül még ebben az évben. Az új létesítmény által tovább bővülnek majd az Ipoly-parti városban élők sportolási lehetőségei.

Sziládi Krisztina

A honvédelmi sportközpont egy lőteret is magában foglal majd

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Több olyan kormányhatározat is megjelent nemrég a Magyar Közlönyben, ami honvédelmi sportközpontok építését rendeli el. A Honvédelmi Sportszövetség meghatározása szerint ezek olyan, lőterekkel is rendelkező multifunkcionális szabadidős sportlétesítmények lesznek, amelyek közösségi programok, sportlövész-, küzdősport- és általános képességfejlesztő foglalkozások, valamint elméleti képzések megtartására lesznek alkalmasak. A most megjelent kormányhatározatok szerint a beruházásokra kiszemelt területek a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerülnek.

A honvédelmi sportközpont egy lőteret is magában foglal majd
Fotó: Torjay Attila / NMH

A kormány még 2017-ben hirdette meg a lőtérprogramot, tavaly januárban pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a honvédelmi sportközpontok felépítését. A tervek szerint első körben öt városban épülnek meg a sportközpontok: Baján, Szarvason, Szigetváron, Újfehértón és Balassagyarmaton.

Az építési költségek váro­sonként 860 millió forinttól 883 millió forintig terjednek. Az Ipoly-parti városban 874 millió forintból épülhet fel az új sportlétesítmény.

Amint arról portálunk 2018 szeptemberében már hírt adott, Balassagyarmat akkori városvezetése a Nemzeti Sportközpontban folytatott egyeztető tárgyalásokat a beruházással kapcsolatban.

A sportlétesítmény a központi autóbusz-pályaudvar melletti területen lesz megépítve. Magában foglal majd egy ötvenméteres lőteret, egy oktatótermet és egy küzdősportok űzésére alkalmas edzőtermet a szükséges öltöző és egyéb kiegészítő helyiségekkel együtt. A beruházás kezdete ebben az évben várható, finanszírozását a Magyar Honvédelmi Szövetség és a Honvédelmi Minisztérium biztosítja.

Bázisa a honvédelmi nevelésnek

2017 január 1-jén a korábbi Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) utódjaként jött létre a Honvédelmi Sportszövetség, amelynek – elődjéhez hasonlóan – része több magyar sportszövetség és egyesület. A honvédelmi sportszövetség azzal a megfontolással alakult meg, hogy a sporttevékenységeken keresztül önkéntes alapon szélesítsék a honvédelmi nevelés bázisait az egész országban. A szövetség által támogatott sportágakat, illetve az elsősegélynyújtást, a tájékozódást és egyéb honvédelmi ismereteket az országszerte létrehozott honvédelmi sportközpontokban lehet majd gyakorolni. A cél, hogy a sporttevékenységeken keresztül a társadalom minél szélesebb rétegét vonják be a honvédelmi nevelés programjába. A létesítmény alkalmas lesz a szabadidős tevékenységként űzött sportlövészet gyakorlására is. Kialakításával szélesíteni kívánják a városi sportolási lehetőségek palettáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában