futás

2020.01.13. 14:58

A mai napig is a sport megszállottja a szécsényi veterán

Tavaly Jusztin Ferenc negyvenkettő versenyen vett részt, s megszerezte a negyvennegyedik bajnoki címét.

Szenográdi Ferenc

Jusztin Ferenc

A szécsényi Jusztin Ferencnek, aki az idén tölti be 75. életévét, életeleme a sport. Eddigi élete valamilyen formában mindig kötődött a sporthoz. Szülőfalujában, Rimócon a testnevelő tanára, Szabó Géza – későbbi ismert labdarúgóedző – indította el a sport útján. Éveken át tagja volt a helyi labdarúgócsapatnak. Katonáskodása idején ejtőernyős-kiképzést kapott. Jogosan lehet büszke, hogy 1966-ban részt vett a hadsereg futóbajnokságán, 38 ejtőernyős ugrása volt. Egy időben a rimóci sportegyesület elnöki tisztségét is betöltötte. Családjával 1973-ban Szécsénybe költözött, ahol beválasztották a sportegyesület elnökségébe, több éven át ő volt a járási tömegsportbizottság elnöke. Az 1980-as évek elejétől rendszeresen részt vesz a szenior atléták versenyein, bajnokságán.

Az elmúlt évben 42 versenyen vett részt, megszerezte a 44. országos bajnoki címét. Számára januárban a Zúzmara futással kezdődött a versenynaptár. Tavasszal a fedett pályás országos bajnokságon 800 méteren bronz-, 1500 méteren ezüstérmet szerzett. A szenior atléták országos bajnokságán, 1500 méteren harmadikként ért célba, 5000 méteren megszerezte élete 44. bajnoki címét. Számára kiemelkedő eseményt jelentett a terepfutás-versenysorozaton való részvétel, amelyet 24 helyszínen tartottak. Jusztin Ferenc azzal büszkélkedhet, hogy a futóverseny összesítésében az első helyen végzett. A díjat ünnepélyes keretek között Budapesten veszi át.

Tagja volt a négytagú – Jusztin Ferenc, ifj. Jusztin Ferenc, Kónya Zoltán, Kovács Péter – Budapest maratoni váltónak. Ott volt Budapesten, október elején a NATo-futáson, ahol 18 ország futóival állt rajthoz, korcsoportjában második lett. Elindult a budapesti nemzeti futógálán. Nem hagyta ki a Kékes csúcsfutást, amelyen 22. alkalommal vett részt. Ott volt Sal­gótarjánban az október 23-i emlékfutáson, Palotáson a tókörüli futáson, a hollókői várfutáson.

Fontos esemény volt életében, hogy sportpályafutását a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban kiállításon mutatták be. ­Számára a 2019-es év versenysorozata december 26-án, Losoncon, a nemzetközi Szent István-futással fejeződött be, ahol a 60 éven felüliek korcsoportjában a harmadik helyet szerezte meg. Fia, aki Írországban él, az édesapjához hasonlóan közép- és hosszútávfutó. Amikor hazajön, elkíséri az édesapját a versenyekre, ahol ő is rajthoz áll.

Jusztin Ferenc úgy vélekedett, számára a futás jó kikapcsolódás, a fizikai állóképesség megőrzése, a versenyek során számos jó baráttal ismerkedik meg. Számára a 2020-as év versenysorozata januárban elkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában