akrobatika

2019.11.21. 17:02

Nagy az érdeklődés a légtorna iránt Salgótarjánban

Manyasz Tímea, salgótarjáni légtornászoktató óráin kicsik és nagyok pörögnek a karikán több méteres magasságban, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna. Az edző szerint a nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy az erő- és akrobatikai elemeket ötvöző táncos mozdulatok nem csupán látványosak, de jól fejlesztik az izomzatot is.

Palchuber Kinga

A légtornát bárki, bármikor elkezdheti: jót tesz a gerincnek és kedvezően hat az erőnlétre – mondta Manyasz Tímea

Fotó: NMH

A légtorna nem csupán sport, hanem igazi életérzés. Legalábbis ezt vallja Manyasz Tímea, akinek tanítványai kortól függetlenül – öttől ötvenéves korig – előszeretettel hódolnak e látványos sportnak.

– Salgótarjánban először Szeles Enikőnél kezdtem el a rúdfitnesszel ismerkedni, amelynek egyből ráéreztem a szépségére. Enikő pedig tovább biztatott, hogy szerezzem meg az edzői végzettséget is – mondta a légtornászoktató, aki a rúdfitnesz után a légtorna rejtelmeibe Sáfrány Emese segítségével pillantott be, majd egy budapesti légtornász kezei között fejlesztette tovább az erő- és akrobatikai elemeket ötvöző táncos mozdulatokat.

– A sikeres versenyek után Enikő támogatott, hogy népszerűsítsem a légtornát Nógrád megyében. Először a rúdterembe vittük a karikákhoz szükséges felfüggesztéseket, s az emberek rögtön elkezdtek érdeklődni. A helyszínt azóta kinőttük, jelenleg a Pasztuhov család támogatásának köszönhetően egy Füleki úti, új tornaterem a légtornászok bázisa – tette hozzá Tímea.

A haladó csoportba hét, míg a kezdőbe tíz gyermek és öt felnőtt jár, de profi versenyzők és artisták is látogatják az órákat. A légtorna iránt elsősorban a lányok érdeklődnek, de vannak hajlékony fiúk is, akik kedvet kaptak a lógáshoz. A budapesti stúdiók visszajelzése alapján a Tímea vezette csoportok létszáma elismerésre méltó, ugyanis egy vidéki városban ritka, hogy az órák teljes kihasználtsággal működnek.

A légtornát bárki, bármikor elkezdheti: jót tesz a gerincnek és kedvezően hat az erőnlétre – mondta Manyasz Tímea
Fotó: NMH

– A légtornát bárki, bármikor elkezdheti: jót tesz a gerincnek, frissen tartja az agyat, kedvezően hat az erőnlétre és az izmokra. A hajlékonyságot a nyújtásórán fejlesztjük, s kellő kitartással sportelőélet nélkül is könnyen rá lehet érezni a mozdulatokra. Arra nagyon odafigyelek, hogy mindenki csak a saját felkészültségének megfelelő gyakorlatokat végezze – ismertette az edző, aki tehetséges diákjaival jelenleg egy budapesti háziversenyre készül.

Megkérdeztük: Miért szeretik a légtornát?

Sándor Emma (12): Két éve kezdtem el légtornázni, nagyon jó időtöltés! Ma már versenyszerűen űzöm, jelenleg is egy megmérettetésre készülök. Bár jár némi fájdalommal, de megéri, mert a karikán töltött percek felejthetetlenek! Az első órákon féltem egy kicsit a magasban, de már elmúlt a görcsösség. Az oktatónk és a közösség is kiváló: egymás támaszai vagyunk.

Oravecz Jázmin (9): Még csupán pár alkalommal vettem részt a légtornaórákon, de már most nagyon élvezem! Tetszik, mert különleges és extrém mozdulatokat tanulhatok, de a legizgalmasabb benne, hogy mindezeket a levegőben kell végrehajtani. Remélem a jövőben a versenyeken is szép eredményeket érhetek el. Nagyon szeretek mozogni.

Percze Réka (12): Fél évvel ezelőtt próbáltam ki először a légtornát, előtte sokat úsztam és futottam is. Imádok a magasban lenni, ráadásul a nem mindennapi gyakorlatok igazi kihívás elé állítanak. Célom, hogy még hajlékonyabb és nőiesebb legyek, úgy érzem, az elmúlt hónapokban sokat fejlődtem. A csapat is nagyon jó, szeretnék sokat versenyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában