program

2019.11.22. 16:56

Lovasterápiával gyógyítanak Legénden

Noha a magyar ősidőktől fogva lovas nemzet, hazánkban sajnos még gyerekcipőben jár a lovasterápia. Pedig lovaskultúránk rendkívül szerteágazó, és az ország természeti adottságai remek lehetőségeket biztosítanak e lélekemelő tevékenység műveléséhez. A nagy állami ménesek szétzilálása ugyan megroppantotta ezt a sportágat, de örvendetes tény, hogy a mostani gyerekek közül egyre többen ülnek nyeregbe és hódolnak a lovassport valamelyik ágának.

Sziládi Krisztina

Dr. Radácsné Reszegi Rita elmondta, hogy a fogyatékkal élő gyermekeknek segítenek

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A magyar kormány is partner abban, hogy az ország ismét lovas nemzetté váljon. A nemzeti lovasprogram szerint a lóágazatnak vidéken szerepet kell kapnia az élhető környezet fenntartásában és a megélhetés biztosításában, s igyekszik beemelni a közoktatásba a lovaglás tanítását. Hiszen ez a sport teljesen átmozgatja és kikapcsolja az embert, teljes felfrissülést okoz testileg és lelkileg is, s a nagy testű állattal való együttműködés jótékony fizikai és pszichés hatásai jól ismertek.

Megyénk nyugati szegletében, Legénden évek óta működik a Kölyökclub Alapítvány, amely integrált fejlesztési lovasterápiával foglalkozik. Vezetője, dr. Radácsné Reszegi Rita – aki a Nógrád Megyei Lovas Szövetség szabadidős szakágának felelőse is egyben – tájékoztatta portálunkat a náluk zajló tevékenységről, mely többek között a fogyatékkal élő gyermekek közösségbe való beilleszkedésének segítését is igyekszik elősegíteni.

Dr. Radácsné Reszegi Rita elmondta, hogy a fogyatékkal élő gyermekeknek segítenek
Fotó: T. A. / NMH

– Alapítványunkat 2006-ban hoztuk létre Budapesten. Kezdetben az idegennyelv-tanítás volt a fő profilunk, majd kiszélesítettük a tevékenységünket, és az oktatás mellett az egészséges életre való nevelés céljával bejött a képbe a lovasterápia. Mivel a fővárosban ez elég nehezen kivitelezhető, elkezdtünk keresni egy ideális helyet, így találtunk rá Legéndre. Mára sikerült itt egy jól működő lovardát kialakítanunk, ahol integrált terápiás fejlesztési foglalkozásokat végzünk. A tevékenységünknek része a holisztikus gyógyászat is, valamint a hagyományos orvoslás kiegészítéseként a klasszikus lovasterápia, illetve foglalkozunk versenyre való felkészítéssel – tette hozzá.

A lovas szakember hangsúlyozta, hogy a játékos formában végzett csoportos és egyéni terápiás foglalkozásaik során az egészséges gyerekek együtt vannak a valamilyen fogyatékkal bírókkal. Legénden elsősorban mentális problémákkal rendelkező gyermekekkel foglalkoznak. Akad közöttük autista, figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdő, szorongó, pánikbeteg és depressziós is. A terápia célja, hogy megkönnyítsék a közösségbe való beilleszkedést a fiatalok számára. Az egészséges gyermekek számára így egyfajta érzékenyítés történik, emellett fontos szempont, hogy a fogyatékkal bírók önértékelése, önbecsülése, a teljes életre való törekvése is szépen fejlődik.

A Kölyökclub Alapítvány komoly szaktudással rendelkező csapattal várja a lovagolni vágyókat. Molnár Tamás, a szakma elismert lovasedzője korábban olimpiai öttusázókat készített fel. Dr. Radácsné Reszegi Rita a lovasterápia mellett a kineziológiától a spirituális választerápiáig széles spektrumon igyekszik kiszolgálni az igényeket. Jelenleg gyógypedagógiát tanul, hogy még jobban szélesítse tudását. Férje, dr. Radács Péter és Petrovics Bence leendő edzőként segítik munkájukat.

Bővülő kínálat az iskolák számára

Legénden a kormány által támogatott Kincsem lovasprogram keretében elkezdődnek az általános iskolai lovagló foglalkozások a tanév második felében. Az agrárminisztérium a támogatásáról biztosította az alapítványt, a Balassagyarmati Tankerülettel jelenleg folyamatban van a szerződéskötés, a környékbeli kistelepülések polgármestereivel folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Falubuszok fogják szállítani Legéndre a vidéki iskolásokat, hogy a mindennapos testnevelésórák keretében elsajátítsák a lovaglás tudományát. A diákok tömbösített tanórákon, ötfős csapatokban ismerkednek majd a lovassporttal. A tervek szerint, aki épp nem a lovon ül majd, az az oktatóteremben szerzi meg a lovagláshoz éppúgy nélkülözhetetlen elméleti tudást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában