kézilabda

2019.11.06. 13:50

Harminc csapatot működtet a Prima díjas nógrádi klub

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a sport kategóriában a Salgótarjáni Strandépítők Kézilabda Club nyerte el az idei Nógrád megyei Prima Díjat. Az egyesület munkájáról, terveiről Rácz Viktor elnökkel beszélgettünk.

B.L.

Strandon is szép sikereket értek már el

Forrás: nool

Fotó: B.L.

– Számított az elismerésre?

– Őszintén szólva, már maga a jelölés is óriási meglepetés volt számomra, az, hogy sikerült is megnyerni a díjat ebben a nagyon erős és illusztris társaságban, minden képzeletet felülmúlt. Óriási megtiszteltetés és egy nagyon komoly elismerés az elmúlt 13–14 éves időszak kemény munkájáért.

Rácz Viktor, elnök vette át az elismerést
Fotó: L.B. / NMH

– Elevenítsük fel az alakulás körülményeit!

– Egyesületünk 2005. no­vember 25-én alakult 12 alapító taggal, köztük velem. Mi együtt kézilabdáztunk és baráti közösséget is alkottunk. Az elsődleges motivációnk akkor a strandkézilabda hivatalos keretek közötti űzése volt. Ezt 2002-ben kezdtük el hobbiként, majd 2005 nyarán bejutott a strandkézilabda országos döntőjébe is férficsapatunk, amely azóta minden évben, míg a női együttes 2014-től kvalifikálja oda magát. Megláttuk a lehetőséget a fejlődésre ebben a dinamikusan fejlődő sportágban, viszont az előrejutáshoz már szervezett keretekre volt szükségünk. A motivációnk második mozgatórugója az volt, hogy a salgótarjáni kézilabdát egyben tartsuk és megfelelő idő és lehetőség esetén újraépítsük.

– Kézenfekvő volt, hogy ön legyen az elnök?

– Az én ötletem volt az alapítás, amelyben szerencsére partnerek voltak a társaim. Mivel az alapítás előtt is én szerveztem a csapatot, így adott volt, hogy én lettem az elnök. Azóta kétszer lettem újraválasztva, a második előtt azért már picit vacilláltam. Az elejétől megfogadtam, hogy társadalmi munkában fogom végezni ezt a megtisztelő feladatot, a civil munkám mellett.

– Hogy alakultak a következő esztendők?

– 2006-ban már bronzérmet szereztünk nagy meglepetésre az országos döntőn, azonban láttam, hogy a hosszú távú jövőnk létesítmény és utánpótlás függvénye, ezen a vonalon keresztül elkezdtünk építkezni. Egy évvel később megépítettük első pályánkat a Tóstrand elhagyott területén, majd 2008-ban megkezdtük az utánpótlásbázis építését. Rá egy évre hazai szinten a csúcsra jutottunk, megnyertük a magyar bajnokságot, szinte teljesen azzal a csapattal, akikkel együtt elkezdtük 2002-ben. Ezt követően férfi vonalon valamennyi korosztályban megnyertük az ob-t, a nőknél pedig gyermek, serdülő és ifjúsági bajnoki címekkel rendelkezünk, a felnőttcsapat pedig egy bronzéremmel gazdagodott. Számos ifjúsági, junior és felnőtt válogatottunk volt az évek során, melyek ifjúsági és junior Európa- és világbajnoki címeket, illetve ifjúsági olimpiai bronzérmet, felnőtt Európa- és világbajnoki bronz- és ezüstérmeket nyertek.

Strandon is szép sikereket értek már el
Fotó: B.L. / nool

– Jelentős eseményt is rendeznek évről évre.

– 2010-ben rendeztünk először EBT (European Beachhandball Tour) nemzetközi strandkézilabda-tornát, amely időközben Európa egyik legerősebb tornájává nőtte ki magát, ötször lett a legmagasabb alappontú ez idő alatt, és 17 nemzetből érkezett vendég hozzánk. Az idei, X. Salgó Cupon már a SportTV élőben közvetített a tornánkról, amelyet komoly sportsikernek tartok. Legfontosabb fejlesztésünk az azóta elhunyt alapító tagunk és barátunkról elnevezett Kecskés József Strand Aréna, amelyet 2007 óta folyamatosan fejlesztünk.

– Más szempontból is fontos volt a 2010-es esztendő.

– Ekkor láttuk elérkezettnek, hogy belevágunk a teremkézilabda szakosztály felépítésébe is, ekkor még létezett a másik kézilabda klub is a városban, viszont úgy gondoltuk, hogy nem jó úton járnak és mi egy másik, működőképesebb koncepció mentén képzeltük el a városban a kézilabdát. Két éven keresztül városi rangadó volt az NB II.-ben, amely különleges volt a maga nemében. 2013-ban elindítottuk a női szakosztályunkat és elkezdtük mindkét nemben az utánpótlásbázisunk dinamikus építését.

– Strandon és teremben is indítanak csapatokat. Hogyan lehet egész évben topon maradni?

– Nem élvez prioritást egyik szakosztályunk sem. A legfontosabb, hogy közösséget építsünk, akik télen-nyáron a kedvenc sportágukat tudják élvezni. Sportszervezői szempontból nagyon nehéz, mivel nincsen pihenés, egész évben topon kell lenni, sokszor felaprózza erőforrásainkat, de igyekszünk maximálisan helytállni.

– Jelenleg hány korcsoportot, csapatot versenyeztetnek?

– Teremben húsz, strandon tíz csapatot versenyeztetünk, több, mint négyszáz igazolt sportolóval rendelkezünk. Ezenkívül kézilabdát oktatunk Mátranovákon, Somoskőújfaluban és Kisterenyén is. Ez egész éves feszített munkát jelent a sportvezetők és edzők részéről egyaránt.

– Jó viszonyt ápolnak a Beszterce tagiskolával, ahonnan az utánpótlást tudják biztosítani…

– Igen, az elejétől fogva megfelelő a kapcsolatunk, egymásra épülünk. Azóta szervesen össze is fonódtunk, mint ahogy ez évben a Madách DSE-vel is. Ezáltal előállt egy olyan rendszer, amely még sosem volt Salgótarjánban. A kézilabda egy irányba evez, van egy általános iskolai alapunk és egy középiskolai bázisunk, valamint egy zászlóshajó felnőttcsapat. Úgy gondolom, hogy ez a további előrelépés záloga.

– Mi a legnagyobb kihívás egy ekkora klub vezetésében?

– Az állandó anyagiakon kívül a személyes kapcsolatok ápolása, amely akarva-akaratlanul számos konfliktust szül. Meg kell találni mindenkivel a közös hangot. Talán most a legnagyobb kihívásunk, hogy a megfelelő szervezeti hátteret tegyük a rengeteg csapat és verseny mögé. Valamint hogy megfelelő létesítményhelyzetet biztosítsunk, amely szinte lehetetlen küldetés.

Komoly terveket tűztek ki teremben
Fotó: B.L. / nool

– Sokan segítik a munkáját a klubvezetésben?

– Tavaly átalakult a vezetőségünk, mivel már tarthatatlan volt az az állapot, ami előtte volt. Azóta igazi csapatként dolgozunk együtt, mindenkinek sikerült megtalálni a megfelelő pozíciót, így kiegészítjük egymást. Az elnökségünk hattagú, van két szakosztályvezető, négy technikai vezető, tizenkét edző, egy kapusedző, egy fizioterapeuta, egy gyúró és egy valaki kezeli a közösségi médiát. De rajtuk kívül sokan vannak, akik egy-egy eseményen segítik még a munkánkat.

– Milyen rövid- és hosszútávú terveket tűztek ki?

– Szeretnénk tovább népszerűsíteni a megyén belül a kézilabdát. Rövid távon belül férficsapatunkkal megnyerni az NB II.-s bajnokságot, egy osztályt feljebb lépni, és ott hosszú távon megragadni. Női csapatunkkal középtávon ugyanezt a célt elérnénk. Strandkézilabdában jó lenne a magyar és az európai élvonalhoz tartozni, a Salgó Cupot továbbra is a legerősebb tornák között tudni. De legfontosabb célunk, hogy létesítmény szintjén tudjunk fejlődni, szükségünk van egy 40x20 méteres munkacsarnokra, mert nem tudnak csapataink méretes csarnokban edzeni, ami óriási versenyhátrány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában