testépítés

2019.11.12. 19:50

A testépítők közt is helytáll a patvarci tűzoltó-favágó

Rigó Richárd, testépítő tavaly ősszel azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy világbajnoki ezüstérmet szerzett kategóriájában, a WABBA International Mr. and Miss Universe versenyén. Nemrég pedig részt vett élete első profi megmérettetésén, az International Body and Fitness Federation (IBFF) World Championship-en, ahol végül az előkelő 5. helyen végzett.

Lászlók Judit

Fotó: Picasa

Rigó Richárd nemrég az IBFF World Championship Brežice-ben rendezett versenyén az 5. helyezést érte el. A napokban pedig részt vett Magyarország legrangosabb testépítő versenyén a Superbody- n, GP kategóriában – ahol nincs sem magasság, sem súlykorlát – és az ország legjobbjai között a 7. helyet szerezte meg.

- Tavaly még csak álom volt a nagyok között versenyezni, idén ez valóra vált. Hogyan lett ilyen rövid idő profi?

- Az október 6-i IBFF Predátor Klasszik Kupán, a világszervezet magyarországi versenyén amatőrként megnyertem az abszolút amatőr bajnoki címet, a profik körében pedig ezüstérmes lettem. A verseny után az IBFF világszervezet elnöke, Duško Madzarović személyesen jött oda hozzám és meghívott a két héttel későbbi világbajnokságra. Mindemellett közölte velem, hogy kiérdemeltem a profi kártyát. Hihetetlenül örültem ennek a lehetőségnek, mivel általában ezt a kártyát csak akkor szokták megkapni a versenyzők, hogyha világbajnokok lesznek.

Rigó Richárd (11-essel) ötödikként zárt nemrég

- Hogyan értékelne egy világbajnoki 5. helyezést a profik között?

- A verseny után közvetlenül eléggé kettős érzeteim voltak a végeredménnyel kapcsolatban, mivel „csak” egy 5. helyezést értem. Akkor kissé csalódottnak éreztem magam. Aztán elkezdtem felfogni, hogy egy brutális mezőny tagja voltam, olyan sportolókkal álltam egy színpadon a világ különböző pontjairól, akik több évtizedes versenyzői múltra tekintenek vissza, velem ellentétben. Én ugyanis hat éve kezdtem el edzőterembe járni, három éve versenyzek, és ez volt életem első profi versenye, ahol az IBFF szervezetnél máris a világ ötödik legjobbja lettem. Így utólag most már azt mondom, hogy nagyon büszke vagyok erre a helyezésre.

- Milyen volt a mostani verseny?

- Idén több csapattársammal együtt utaztunk a világbajnokság helyszínére. A megmérettetésre egy családtagom is elkísérhetett, aki az egész verseny alatt intézte az egyéb ügyeket, valamint ellátta a marketinges feladatokat is. Ezáltal nekem tényleg csak a versenyre kellett koncentrálnom. Ráadásul itt élőközvetítés zajlott, az én kategóriám pedig az esti főprogramban került lebonyolításra, amely már egy sokkal nehezebb küzdelem volt.

Bízik benne, hogy idővel csak a sporttal foglalkozhat

- Mennyi minden változott tavaly óta?

- Elég sok minden, május óta a Protein.Buzz cég támogatását élvezem, emellett egy mentorom is lett Huszár Ernő személyében. Amíg az elmúlt évben a barátaim beszéltek rá a portugáliai versenyre, idén már tudatosan készültem a versenyekre. Ez az év már teljesen arról szólt, hogy felkészüljünk az őszi szezonra és ennek érdekében átalakítottuk az edzéseket és az étrendemet is. Ezzel egyenes arányosságban pedig sajnos a költségeim is a többszörösére nőttek az elmúlt időszakban. Azonban rengeteg támogatást kapok, hiszen a patvarci önkormányzat, valamint Hegedűs Ferenc, az egykori rétsági polgármester is támogatott egy kisebb összeggel. A salgótarjáni Quasimodo Fitness edzőterem támogatását folyamatosan élvezem, valamint egy egész évre szóló ajándékbérletet is kaptam tőlük, a balassagyarmati Red Iron Gym csapatára is mindig számíthatok, és külön szeretném kiemelni Drugs Bunny-t, akinek ugyancsak nagyon sokat köszönhetek. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a támogatásokért, hiszen ezek segítenek abban, hogy valóra váltsam az álmomat.

- Mi volt a legnagyobb kihívás ebben az évben az Ön számára?

- Főállásban tűzoltóként dolgozom, de van egy másodállásom is, favágó vagyok. Mindezek mellett kellett figyelnem az étkezésekre és elmenni edzésekre, ami sokszor eléggé fárasztó tud lenni. Szerencsére a barátnőm nagyon sokat segít nekem, mivel azt a mértéktelen mennyiségű ételt minden nap ő készíti el nekem, emellett természetesen a lelket is tartja bennem a nehezebb időszakokban. Tavaly teljesen egyedül készültem, most azonban minden hónapban Budapestre kell utaznom a mentoromhoz, Huszár Ernőhöz, aki irányítja a felkészülésemet. Hozzátenném, ezért nagyon hálás vagyok neki, ugyanakkor be kell vallanom, hogy elég nehéz volt megszokni, hogy ne csak a saját fejem után menjek.

- Mik a jövőbeli tervei?

- Szeretném folytatni a versenyzést és bízom abban, hogy a későbbiekben lehetőségem lesz arra, hogy csak ezzel foglalkozhassak. A továbbiakban szeretnék még ettől is magasabb szintre lépni. Az idei évben hátra van még két világbajnokság, és az egyiken mindenképpen szeretnék amatőr világbajnoki címet szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában