köszöntés

2019.10.06. 10:18

A klubhűség példája is lehet a tarjáni olimpiai bajnok

Básti István 1944. szeptember 19-én látta meg a napvilágot Salgótarjánban.

Cs. B.

Jó hangulatban – éppen tizenegyen – koccintottak az ünneplők Básti István (balról az első) egészségére

Forrás: NMH

Gyermekkorában – mint sokan mások – a grundokon kezdte rúgni a labdát, a tehetségét az is bizonyítja, hogy hetedik osztályosként tagja volt az acélgyári általános iskola úttörőolimpiát nyert csapatának is. Ekkor figyeltek fel rá az SBTC vezetői, szakemberei és 1958-ban leigazolták az akkoriban rangot jelentő fekete-fehérekhez. Nevelőegyesülete melletti klubhűségét bizonyítja, hogy – 1963. augusztus 25-étől 1979. november 3-áig, amikor az első csapat tagja volt – nem engedett a csábításoknak. A Stécé színeiben 348 mérkőzésen – döntő többségében az NB I.-ben – játszott a Répás Béla, továbbá Szalay Miklós alkotta középpályás trió tagjaként – és hatvan góllal is emlékezetessé tette pályafutását. Leginkább azonban – Szalay Miklóssal együtt – mint az 1968-as mexikói olimpiai bajnok csapat tagja írta be örökre a nevét a salgótarjáni, a Nógrád megyei és magyar sporttörténetbe. Ötven évvel később – 2018-ban – újra ellátogattak a nagy siker színhelyére, a tengerentúlra.

Jó hangulatban – éppen tizenegyen – koccintottak az ünneplők Básti István (balról az első) egészségére
Fotó: NMH

A születésnapja alkalmából az ünnepelt fehér asztalhoz hívott meg egy szűk körű baráti társaságot. A megjelentek – köztük a 82 éves Ferencz Gyula, az egykori ugyancsak remek játékostárs, későbbi sikeres sportvezető – szép szavakkal és másokkal együtt maradandó, stílusos sportajándékkal is – köszöntötték Básti Istvánt. Csatlakozott hozzá a Gyöngyösről érkezett Jakab Gábor, a Heves megyei szövetsége társadalmi elnöke is, majd elhangzott Weöres Sándor kötetéből, „A teljesség felé”-ből, A létezés című írás is, amely szerint:

„…A sokféle keletkező és pusztuló alakzat: ez az élet. Az örök egymásután, melynek minden alakzata csak egy-egy állomása: ez a létezés. Az ember az egyetlen, aki a változókban a névvel rögzíthetőt keresi: értelme van. Az ember az egyetlen, aki önmagában az egyéni és feltételes dolgok alá, a közös és feltétlen létezésig ás: lelke van.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában