csillagok

2019.09.29. 19:50

Világsztárok népszerűsítették a teqballt Balassagyarmaton

Nem akármilyen különlegességgel rukkolt elő idén a balassagyarmati Mozdulj Gyarmat szervezőbizottsága. A hagyományos őszi szabadidős – és sportnapra igazi világsztárokat csalogattak le az Ipoly-parti sportközpontba. Az ezekben a napokban Magyarországon tartózkodó kétszeres világbajnok brazil labdarúgó Cafu és egy világbajnoki címmel büszkélkedő spanyol-katalán társa, Carles Puyol teqballbemutatót tartott és szívósan állta az autogramkérők rohamát.

Hegedűs Henrik-Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Valamikor, a nyolcvanas évek közepén néhány lelkes sportbarát a városi tanács akkori sportfelügyelője, Révész László vezetésével kitalálta, hogy így, ősz derekán, október első szombatjára egy családi szabadidős és sportnapot szervez, amely a keresztségben a Mozdulj Gyarmat! nevet kapta.

A rendezvény azóta is, immár harminchetedik alkalommal hatalmas tömeget mozgat meg. Kezdődik az egész reggel, a dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet előtti gyülekezővel, majd onnan kerékpáros felvezetéssel kedélyes kocogással indul a nép útjára. Hosszú éveken keresztül a város túlsó szélén lévő Nagyligeti Sporttelep volt a cél, az utolsó métereken valóságos verseny alakult ki a gyerekek között, ki kapja meg először a táv teljesítéséért járó tombolaszelvényeket. A sporttelep elsorvadását követően az új központ, az Ipoly partja felé veszik mostanában a fiatalok és idősebbek, diákok és szüleik az irányt, hogy a műfüves pályára érjenek. Ettől az esztendőtől már a nemrégiben átadott Révész László Tanuszoda is helyszínné emelkedett.

A létesítmény előterében, a családtagok jelenlétében avatták fel a Mozdulj Gyarmat! első hivatalos ceremóniájaként a névadó emlékfalát. Itt Medvácz Lajos polgármester rövid köszöntőjét követően, amelyben a Mozdulj Gyarmat! Balassagyarmat életében betöltött jelentős szerepét méltatta, a jóbarát és sportvezető-társ, Sztancsik József tekintett vissza Révész László életútjára, kiemelve azokat a pontokat, amellyel a néhai előd örökre beleírta nevét a város sporttörténelmébe. Megemlítette a Vitalitás SE megalakítását, a Mozdulj Gyarmat! és a Palóc Triatlon elindításában és népszerűvé tételében végzett elévülhetetlen érdemeit és tevékenységét, hangsúlyozva a tragikus autóbalesetben, tizenhat éve elhunyt sportvezető tetterős szervezőkészségét, rendíthetetlen akaratát, amivel a legnehezebb pillanatokban is újabb és újabb lendületet tudott adni egy-egy sportrendezvénynek, eseménynek.

Az emlékfal avatást követően a két világsztár focista megérkezéséig sok-sok különböző sportolási alkalom várt minden korosztály képviselőire.

Cafu, a kétszeres világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes pályafutása során AS Roma, valamint AC Milan játékosa is volt, valamint Carles Puyol világ- és Európa-bajnok, az FC Barcelona egykori játékosa helikopterrel érkezett a Kövi Pál Sportközpontba. A tömeg óriási üdvrivalgással fogadta őket. Mindkét sportlegenda hatalmas mosollyal az arcán és integetve fogadta a lelkes köszöntést. Ezt követően átöltöztek a bemutató mérkőzésre, majd válaszoltak néhány kérdésünkre.

Elsősorban megosztották velünk, hogy mi mindennel foglalkoznak visszavonulásuk óta.

– Egy ideig az FC Barcelona sportvezetésének is a tagja voltam. Ezenkívül vannak személyes projektjeim, amelyek hamarosan napvilágra kerülnek. Mindemellett nagyon sok konferencián és márkapromóción veszek részt. De a legfontosabb, hogy több időt tudok a családommal tölteni, valamint továbbra is sportolok, hiszen létfontosságú számomra a mozgás – mondta Puyol.

Cafu kevesebbet dolgozik, hiszen kilencszázötven gyermekről gondoskodik egy alapítvány által, valamint a FIFA bizottságának a munkáját is segíti. Ezenkívül pedig számos teqballrendezvényen vesz részt.

Az egykori kiválóságok arról is meséltek nekünk, hogy miként kerültek kapcsolatba a teqballal.

– A teqball egy világsport, és ezért reprezentatív személyeket választ ki, mint például Puyolt Spanyolországból, valamint engem Brazíliából. A sportág vezetősége keresett meg minket, hogy legyünk a teqball nagykövetei, mi pedig szívesen elvállaltuk a felkérést – mondta Cafu.

Carles Puyolnak két és fél évvel ezelőtt mutatták be a sportágat és a teqballcsaládot, amely azonnal lenyűgözte őt. A katalán klub egykori játékosa pedig azóta is nagyon boldog, hogy részese lehet ennek a családnak.

Kitértünk arra is, hogy hogyan készültek a bemutatómérkőzésre.

– Cafu már eleve jó formában van. Ráadásul rendkívüli kvalitásokkal rendelkezik, így neki könnyű dolga van – mondta a spanyol, a brazil pedig hozzátette – Nekem otthon van egy teqballasztalom és elég sokat szoktam játszani a barátaimmal. Azért érkeztünk ide, hogy játszunk egy jót és jól szórakozzunk a közönséggel együtt.

Mindkét világsztár kiemelte, örülnek, hogy ilyen sokan eljöttek az eseményre, valamint annak is, hogy ilyen nagy az érdeklődés a sport iránt. Ezért is remélték, hogy egy nagyon kellemes napot szerezhetnek a jelenlévőknek. Olvasóinknak pedig azt üzenték, hogy továbbra is szeressék és élvezzék a teqballt, valamint a focit.

A mérkőzés előtt a sportpályán lévő színpadon is beszélgettek a világsztárok. Puyol hangsúlyozta, hogy a teqball egy olyan sport, amelyet mindenkinek csak ajánlani tud. Cafu pedig kiemelte, hogy a teqball azért csodálatos, mert bárkivel játszhatunk. Abban mindketten egyetértettek, hogy ez a sport kiválóan hat a kondícióra és fejleszti a technikai képességeket. Ráadásul nagyon boldogok, hogy a teqballcsalád részesei lehetnek.

Huszár Viktor, a teqball társalapítója pedig minden túlzás nélkül állíthatja, hogy a sport előrehaladása és fejlődése töretlen, hiszen az olimpiai bizottság hivatalosan is elismerte a sportágat. Az idei világbajnokságon már száz nemzet fogja képviseltetni magát, a tavalyi francia megmérettetésen ez a szám még csak negyvenkettő volt. Mindemellett olyan világsztárokat próbálnak a sport nagyköveteivé választani, akik valóban azt csinálják, amit szeretnek. A legnagyobb cél pedig továbbra is az, hogy a jövőben a teqball is olimpiai sportág legyen.

Ezt követően Cafu és Puyol átadta a napokban megszerzett diplomákat hét újdonsült teqballedzőnek, majd az aznap zajló utánpótlástorna győztesei is tőlük vehették át az érmeket.

A mérkőzés előtt kiderült, hogy a spanyol egy kisebb hátsérüléssel bajlódott, de ez nem akadályozta őt a játék közben. A két világsztár mellé csatlakozott Kovács Barna és Horváth Ádám teqballozók is.

A két kiválóság gondoskodott arról, hogy a közönség egy igazán szórakoztató és jó hangulatú összecsapást láthasson. A lelátókon ülőket számos látványos megmozdulással kápráztatták el, akik ezért cserébe egyre hangosabban buzdították kedvenceiket. A meccs közepén Cafu párosa jelentős előnyre tett szert, azonban a brazil több rontásának köszönhetően sikerült meccslabdákat hárítaniuk Puyoléknak. Cafu és társa azt hitte 19:17-es állásnál, hogy megnyerték a mérkőzést, azonban a bíró nem nekik ítélte meg a pontot, így tovább folytatódhatott a küzdelem, valamint a spanyol és párja ki is egyenlítettek. Végül az összecsapást, ha nehezen is, de a brazil csapata nyerte 21:19-re.

A megmérettetés után Kovács Barna és Horváth Ádám portálunknak elmondta, hogy nagyon hálásak a Nemzetközi Teqball Szövetségnek a lehetőségért, hiszen egy fantasztikus élményben volt részük. Mindkét fiatal teqballozik már egy ideje, azonban világsztárok mellett játszani szenzációs és egyben különleges érzés volt számukra.

A meccset követően a két világsztár hosszú perceken keresztül osztogatott aláírásokat nemcsak korábbi klubjaik mezeire, hanem még futballcipőt is dedikáltak. Mindemellett sok lelkes szurkolónak sikerült közös képet is készíteni a focilegendákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában