születésnap

2019.09.19. 19:50

Ma is népszerű a tarjáni Báró, az olimpiai bajnok Básti István

A Salgótarjánban élő Básti István, az egykori kiváló labdarúgó szeptember 19-én ünnepli a hetven­ötödik születésnapját. „Báró”, ahogy annak idején becézték, 1963-ban mutatkozott be az SBTC felnőttcsapatában, ahol 1979-ig játszott, előbb balszélsőként, majd bal oldali középpályásként. Szerepelt az 1968-as mexikói olimpián, ahonnan aranyéremmel térhetett haza, majd négy évvel később tagja volt a müncheni olimpiára utazó csapatnak. A salgótarjáni labdarúgás történetének egyik legjelesebb játékosa pályafutása befejezése után nem lett edző, hanem a civil életben helyezkedett el.

Balogh Tibor

Básti István napjainkban

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

A népszerű „Báró” parádés alakításainak, pompás góljainak se szeri, se száma. Szepesi György, a legendás rádióriporter a „nagy Inter” játékmesteréhez hasonlítva, a „magyar Corsónak” nevezte Bástit, a hazai mezőny egyik legtechnikásabb labdaművészét.

– Nekem a grund jelenti a foci bölcsőjét, bár én jobbára a salgótarjáni Gedőc-tetőre jártam – eleveníti fel a múltat Básti István. – Az acélgyári iskola focicsapatában játszottam, itt figyeltek fel rám a Stécé vezetői, és 1958-ban hívtak az ifjúsági csapatba. Innen lettem utánpótlás-válogatott is hat-hét alkalommal, majd szép lassan beépültem a felnőttek közé.

1965.03.14.: SBTC–Vasas 1–1. Básti István (j) és Ihász Kálmán

A tehetséges játékost az NB I./B-ben, 1963. augusztus 25-én, a Ganz-Mávag ellen szerepeltette először Bodola Gyula edző. A Cserháti – Salgó, Ferencz, Oláh D. – Szojka, Fodor – Kriskó, Toldi, Krajcsi, Básti, Rozgondi összeállítású Stécé 1:1-es eredményt ért el. A szőke fiatalember az első gólját az idény utolsó játéknapján, 1963. november 24-én szerezte, amikor a fiúk itthon 6:0-ra győzték le az Ózdi Kohász csapatát.

A tarjániak üdvöskéjét az első szárnypróbálgatások után a következő idényben Grosics Gyula építette be a csapatba, felismerte Básti tehetséget, aki néhány év alatt klasszisjátékossá nőtte ki magát. A Stécé a „Fekete Párduc” vezérletével visszakerült az élvonalba.

A fekete-fehérek az első találkozón, 1965. március 14-én a Vasast fogadták, a balszélsőt játszó Básti akkor kóstolt bele először az NB I. légkörébe. A Cserháti – Sándor Z., Ferencz, Oláh D. – Szalay, Toldi – Kökény, Kocsis, Müller, Horváth Z., Básti alkotta gárda 12 ezer néző előtt 1:1-re végzett a piros-kékekkel. A remek karmester pályakezdését egyébként végigkísérik az 1:1-es hazai döntetlenek. Ugyanis az első NB I.-es gólját 1965. augusztus 2-án szerezte, s a Stécé akkor is 1:1-et játszott itthon a Szegedi EAC együttesével.

– Nem volt egyszerű akkoriban bekerülni a Stécébe – hangsúlyozta. – Emlékszem, „döcögős” évei voltak ezek a fekete-fehér színű gárdának, sokat álltunk a tabella hátsó felében.

Marosvári Béla 1968-ban lett a Stécé edzője, ekkor állt össze a kitűnő Szalay–Répás–Básti középpályás sor. A Népsport osztályzatai alapján Básti István az év B-csapatában kapott helyet. A bajnokság őszi szezonja a mexikói olimpia idején szünetelt. A játékokon ott volt Básti István és klubtársa, Szalay Miklós is, és aranyéremmel térhettek haza. A magyar válogatott szövetségi kapitánya Lakat Károly volt.

Az 1968. évi olimpiai bajnok magyar csapat a mexikóvárosi Azték-stadionban (balról): Szarka Zoltán, Básti István, Sárközi István, Szalay Miklós, Juhász István, Noskó Ernő, Keglovich László, Nagy László, Dunai II Antal, Kocsis Lajos, Fazekas László, Szűcs Lajos, Menczel Iván, Páncsics Miklós, Dunai Lajos, Fatér Károly, Novák Dezső

– Örültünk, hogy vidéki fiatalként ott lehetünk Mexikóban – folytatta Básti. – Szerencsénk volt annyiban, hogy aki az A-válogatottban játszott, nem léphetett pályára az olimpiai csapatban, így a „második vonalból” válogattak. – A tornán négy alkalommal – Salvador, Ghána, Izrael, Guatemala ellen – jutottam szóhoz, óriási élmény volt a világ legnagyobb sporteseményén játszani. Négy évvel később, a müncheni olimpián is kinn voltam, igaz, ott nem léptem pályára, egyszer ültem a kispadon.

Básti István és Szalay Miklós tagjai voltak a Magyar Olim­piai Bizottság húszfős sportdelegációjának, amely a hajdani sikerkovácsokat képviselte a latin-amerikai Mexikóvárosban. 2018. október 10-e és 20-a között részt vett a XIX. Nyári Olimpiai Játékok ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.

– Teljesen más volt ez az út, mint 1968-ban, hiszen akkor nem volt módunk szétnézni – emelte ki az olimpia bajnok. – Ezúttal profi idegenvezetőkkel tekinthettük meg a hatalmas főváros legfontosabb nevezetességeit. Az Olimpiai Stadionban – az 1968-as nyitó- és zárórendezvények színhelyén – tartott központi ünnepségen élő képben láthattuk a játékokat szimbolizáló öt karikát, újra meggyújtották a lángot. Megtekintettük az azték Nap- és Hold-piramisokat és a Halottak Útját, a Chichén Itzá romvárosát, az ősi maja és tolték kultúra legismertebb emlékét. A Karib-tenger parti Cancúnban egzotikus növény- és állatvilág vette körül a szállodánkat. Csodálatos élményekkel tértünk haza, amit soha nem felejtünk el.

No, de térjünk vissza a Stécé­hez, amely az 1971/72-es bajnoki évadban, Moór Ede edző irányításával, története legjobb eredményét érte el az élvonalban kivívott bronzéremmel. Ezzel a sikerrel a nemzetközi porondra is kiléptek: az UEFA-kupában, az AEK Athén ellen idegenben 3–1-re kikaptak, majd itthon 1–1 lett az eredmény, utóbbi mérkőzésen a tarjániak gólját Básti lőtte büntetőből.

– A legcsodálatosabb bajnoki évünk volt, amelyről a bronzérem megszerzése is tanúskodik – emelte ki az egykori kiválóság. – Az együttes már több éve együtt játszott: még Marosvári Béla edzősége idején kezdett kialakulni, majd Moór Ede jó szemmel, taktikai érzékkel még csiszolt rajtunk, hatékonyabbá tette a csapat játékát, amely gólokban is megmutatkozott. Tudtuk, hogy kitől mire lehet számítani, szinte már gondolatban is tudtunk kommunikálni. Külön kiemelném a Honvéd elleni 3–1-es hazai sikerünket, amelyet a Magyar – Kmetty – Gecse, Horváth, Varga, Vertig – Szalay (Sáfrány), Répás B., Básti – Kovács I., Jeck összeállításban értünk el 15 ezer néző előtt. Ezután már akkora előnyünk volt, hogy ha a hátralévő két meccsen egy pontot szerzünk, miénk az ezüstérem. Aztán kétszer kikaptunk idegenben, míg a Honvéd nyert, és mi rosszabb gólkülönbséggel harmadikok lettünk. Persze, azért csalódott nem vagyok. Az UEFA-kupában ha kicsit nagyobb rutinnal rendelkezünk, akkor továbbjutunk, és a Liverpool lett volna az ellenfelünk.

A karmester 1979. no­vember 3-án, hazai pályán, a Debreceni MVSC ellen játszotta utolsó bajnoki mérkőzését az élvonalban. Az összecsapás 0–0-al zárult.

– Nem volt a legszebb a búcsúm – emelte fel a hangját. – Edzőm közölte velem, hogy 35 évesen már csak a hazai meccseken férek bele a taktikába. Én vártam a kispadon türelmesen, míg végre becserélt a hatodik hazai találkozón. Aztán két napra rá, az értékelésen nekem támadt, hogy majdnem miattam vesztettük el a mérkőzést. Akkor én azt mondtam: elég volt.

Básti István napjainkban
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Az SBTC 1980. március 26-án a svéd Jönköping Sodra együttesét fogadta és erre a barátságos találkozóra még egyszer összeállt a legendás Szalay–Répás–Básti középpályás sor. Básti később Pásztóra igazolt, amellyel feljutottak az NB III.-ba, igaz, ott már nem játszott, majd Taron fejezte be az aktív focit. Pályafutása során mindkét térdét porcra műtötték. A legemlékezetesebb mérkőzéseiből az eddigiek mellett még egyet ragadott ki.

– Sok felejthetetlen meccsen vettem részt, számomra egyik legnagyobb összecsapás 1973. november 17-én, a Népstadionban volt, ahol a Ferencváros ellen 2–2-es döntetlent értünk el. Az egyik gólt én szereztem, a másikat Kajdy Tibor.

Egykori játékostársaival ma is jó a kapcsolata. A Stécé öregfiúkcsapatában rendszeresen szerepelt. Nem lett edző, de 1988-tól ’90-ig a Stécé technikai vezetője volt. A polgári életben 1980-tól ’95-ig, a salgótarjáni 25-ös számú laboratóriumban dolgozott fogtechnikusként, majd a Létesítmény és Sport Kht. létesítményvezető-helyettese volt 2004-ig, a nyugdíjazásáig. A sportember 2006 őszétől az alapszabály módosításáig, vagyis 2017. október 14-ig a MOB Nógrád megyei delegált tagja volt.

– Bár nem szerepeltem a nemzeti válogatottban, kereknek érzem azt, amit a labdarúgásban elértem, így utólag, tapasztaltabban lehet, hogy másként cselekedtem volna egy-két esetben – hangzik az összegzés a hetvenötödik születésnapon. – Ma jó feleleveníteni a régi sikereket, nosztalgiázni a hajdani szép időkről. Egy város színeiért küzdeni óriási energiát adott mindannyiunknak, a fekete-fehér mezhez való hűség értéknek számított. A szurkolók a csapatunkat nemcsak győzni látták, hanem veszíteni is, de lélektelenül játszani soha. Jelenleg megyei I. osztályban van a Stécé, de a város, a közönség nem ezt érdemli. Bízom benne, hogy néhány éven belül újra legalább másodosztályú csapata lesz Salgótarjánnak. Ami a családot illeti, feleségemmel, Máriával 52 éve élünk boldog házasságban. Magyar-történelem szakos tanárként, generációkat oktatott és nevelt a Madách Imre és a Bolyai János Gimnáziumban. Mellette a Nógrád Megyei Pedagógiai Intézetben szaktanácsadói feladatokat is ellátott. Munkáját számos díjjal ismerték el, megyei és városi szinten is. Büszke vagyok rá. Fiunk, Attila önálló vállalkozó, könyvelő és adó-szaktanácsadó, Ágnes feleségével együtt dolgoznak. Fiú unokáink iskoláznak. Attila (21), a Budapesti Gazdasági Egyetemen, míg Mátyás (17) a Madách gimnáziumban tanul. Legfőbb hobbim a horgászat, de szeretek kertészkedni is. Balatonudvardiban van egy kis nyaralónk. A legnagyobb örömöm, ha együtt van az egész család.

Háromszázhuszonhét mérkőzést játszott az élvonalban

Básti István fénykorában

Básti István 1944. szeptember 19-én született Salgótarjánban.

Posztja: balszélső, bal oldali középpályás.

Labdarúgó-pályafutása: A hatvanas-hetvenes évek egyik legnagyobbra tartott labdarúgója, akit az SBTC 1958-ban igazolt le. A felnőttcsapatban 1963. augusztus 25. és 1979. november 3. között 348 bajnoki mérkőzésen szerepelt és 60 gólt szerzett (az NB I.-ben: 327/56, az NB II.-ben: 21/4). A Stécében kétszer a vidék legjobbja volt (1970/71-ben hetedik, 1971/72-ben harmadik), szerepelt az UEFA-kupában. A Magyar Népköztársasági Kupában második helyezett csapat tagja (1967: Győri Vasas ETO–SBTC 1–0). Tagja volt a magyar utánpótlás- és B-válogatottnak (1-szer szerepelt). Az 1968-as mexikói olimpiáról aranyéremmel térhetett haza. Négy alkalommal játszott. C-csoport: Magyarország–Salvador 4–0 (a 70. percben lépett pályára), Magyarország–Ghána 2–2 (a 69. percben lépett a pályára), Magyarország–Izrael 2–0 (végig játszott). Negyeddöntő: Magyarország–Guatemala 1–0 (a 72. percben Szalay jött be helyette). Négy évvel később tagja volt a müncheni olimpiára utazó csapatnak. Pásztó (1982 tavasz), Tar (1982 ősz).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában