maraton

2019.09.12. 13:50

Dublinban is szécsényi futó édesapja nyomdokaiba lépett

A szécsényi Jusztin Ferenc, a csupa szív sportember élete valamilyen formában mindig kötődött a sporthoz. A szenior atléta eddig 44 országos bajnoki címmel rendelkezik, s versenyszerűen 23 alkalommal futotta le a maratont.

Szenográdi Ferenc

Jusztin Ferenc és fia, ifj. Jusztin Ferenc

Nem esik az alma messze a fájától. A fia, ifjú Jusztin Ferenc génjeiben, neveltetésében, az édesapja példájára rendszeresen sportol. Hosszútávfutó, az apa jogosan lehet büszke fiára. A két Jusztin Ferenc versenyeit, ha összeadjuk, több mint ezres számot kapunk. Sok versenyen együtt indultak és indulnak. Az édesapa számára ez jelenti az igazi örömet. Annak idején mindketten tagjai voltak a Bécs–Budapest szupermaraton Nógrád megyei csapatnak. A Békéscsaba–Arad–Békéscsaba távot 2001-ben, 2002-ben és 2003-ban teljesítették.

Jusztin Ferenc és fia, ifj. Jusztin Ferenc

Hogyan kezdődött a fiú sportpályafutása? Gyermekkorában társaival gyakran rendeztek futóversenyt. Természetesen a foci sem maradt ki a gyermekek sportprogramjából. Az általános iskolában Tóth Győző volt a testnevelő tanára, számos versenyen vett részt. Megszámlálhatatlan az eddigi sportpályafutása alatt megszerzett érmek száma. Ezek közül kettő a legkedvesebb. Mindössze hatodikos volt, amikor Szécsényben a várkertben terepfutáson maga mögé utasította a 7-8. osztályosokat, és harmadikként ért célba. Ott kapta élete első érmét, amire a ma is büszke. Balassagyarmaton az általános iskolások megyei atlétikai versenyén a szécsényiek közül csak ő szerzett érmet, amire ma is büszke. Nyolcadikos volt, amikor a felnőttek között teljesítette a megyei olimpiai ötpróbát (az édesapja sem maradt ki a teljesítők közül – szerz).

Középiskoláskorában Salgótarjánban az SKSE színeiben versenyzett. Az 1972-ben született fiú már dolgozott, amikor 1998-ban Budapesten a Vivicitta 10 kilométeres futáson elindult. Azt követően évente harminc-harmincöt versenyen állt rajthoz, legtöbbször az édesapjával együtt. A maratont, versenyszerűen először, 2000-ben teljesítette, azóta 16 alkalommal futotta le. A legjobb ideje 3 óra 43 perc.

Az élete úgy alakult, hogy 2005-ben Írországba került dolgozni, de a sportot nem adta fel. Amikor csak lehetett, az édesapjával együtt elindult egy-egy komolyabb megmérettetésen. Ezek közé tartozik Dublin, Firenze, Prága, London, Kassa, Budapest. A Spuri Magazin többek között így számolt be a 2006-os futásáról: „Írország fővárosában mindig október végén rendezik meg a maratonit. Az idén is mintegy 10 ezren vágtak neki a klasszikus távnak, közöttük volt ifjú Jusztin Ferenc is.”

Ferinek 2006-ban ez volt a harmadik maratoni futása. Ifjú Jusztin Ferenc abban az évben még egy alkalommal lefutotta a távot, ezért a budapesti sportirodától külön elismerést kapott. Ahogy mondta, az utóbbi időben a versenyeinek helyszíne Írország, Anglia, ott is a főváros, London. Évente 30-40 napot tölt el Londonban, ahol különböző versenyeken vesz részt, de hobbijának, a múzeumok látogatásának is szentel időt. Megjegyezte, hogy van még két másik hobbija, az olvasás és a zene. Az idén sem hagyta ki Budapesten a Sziget fesztivált.

Évente két-három alkalommal hazalátogat, és ilyenkor részt vesz egy-egy versenyen. Az édesapja oldalán sohasem hagyja ki a Kékes csúcsfutást, karácsonykor pedig ott van a losonci nemzetközi versenyen.

Az idén eddig különböző távon, harminc versenyen állt rajthoz. Volt olyan hete, amikor Dublinban és Londonban is versenyzett. Ahogy elmondta, a fővárosok közül szereti Párizst is.

Ifjú Jusztin Ferenc számára a sport életforma, ahogy fogalmazott, jó dolog győzni, de még jobb versenyezni, sportolni. Az utóbbi időben a sportpalettája golffal, tenisszel színesedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában