Labdarúgás

2019.08.08. 16:50

Megújítja a magyar foci hagyományos értékeit a nógrádi edző

Mi történik a következő pillanatban, ha például a labdát birtokló középhátvéd megdörzsöli az orrát, vagy a jobb oldali középpályás beletúr a hajába? – nos, megtudjuk, ha fellapozzuk Sisa Tibor újabb tartalmas szakkönyvét Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban II. címmel.

Balás Róbert

Lars Lagerbäck jelenlegi norvég, korábbi svéd és izlandi szövetségi kapitány adta át Sisa Tibornak Svájcban az UEFA kinevezését

A palócföldi pro-licences edző ugyanis a minap a labdarúgók döntésképességének és kreativitásának fejlesztését célzó nagyszabású munkájának már a második kötetét is az edzők, játékosok, szurkolók kezébe adta.

Ebben az MLSZ edzőképzési igazgatóhelyettese a csapatok játékába épített – és a mérkőzések közben bevetett – taktikai jelek rendszerét és szerepét ismerteti.

Lars Lagerbäck jelenlegi norvég, korábbi svéd és izlandi szövetségi kapitány adta át Sisa Tibornak Svájcban az UEFA kinevezését

Ilyenkor a csapat egy adott jelre előre begyakorolt mozgásokat, játékelemeket hajt végre az ellenfél kijátszására a győzelem érdekében.

Új könyvében, a Nógrád megyében élő UEFA-istruktor, a 30 éves edzői pályafutása során felhalmozott és rendszerbe szervezett ismereteit igyekszik írásban, képek, ábrák és – a modern QR-kódok révén – animációk, videófilmek segítségével is korszerű, közért­hető formában közkinccsé tenni labdarúgásunk javára.

– Örülök, mert munkám első része olyan nagy hatást ért el az edzők körében, hogy már szinte mindenki a döntésképességről beszél – említi a szerző. – Úgy érzem, hogy sikerült szemléletet váltani az edzőknél a művemmel, amelyben az egyéni döntésképességet – a figyelemmegosztó készséget, a koordinációs képességet, a megtévesztéses technikát stb. – bontom ki részletesen. A második részben az együttes döntésképesség fejlesztése következik: a csapattaktikai tevékenységeket emelem ki, amelyben egy taktikai menet is így megjelenik.

Nos, ebben láthatjuk pl., milyen letámadási típusok léteznek, hogyan lehet mozgatni a védekezési vonalat, mi a vezéregyéniségek szerepe, hogyan jelennek meg a forgások a csapatjátékban, miként szervezzük a kontrajátékot.

– Mindezek az elemek a jelek révén kapcsolódnak egymásba – folytatja a népszerű „tréner” –, mert a jel indítja, szinkronizálja a csapatmozgást. Ezeket a játékosoknak olvasni kell, és így jelértelmezési szótárt is ad a kötet. Az UEFA-instruktori munkám során több országban is sikert arattak a könyveim alapján tartott előadásaim.

Ha már az UEFA-nál végzett – jelentős elismerésként is felfogható – munkája szóba került, akkor arra kértük a magyar ifjúsági válogatottnál, Tatabányán, a Bp. Honvédnál, Kaposvárott, Diósgyőrött és az arab világban is sikeres edzőt, mutassa be nemzetközi tevékenységét.

– Ez egy megvalósult álom! – mondta. – Olyan tisztséget töltök be az UEFA-nál, amilyet korábban dr. Mezey György viselt. Ez eleve nagy megtiszteltetés, de a feladataim is ezt az érzést erősítik. Az országokat járva előadásokat tartok, más államok UEFA-szintű képzését segítem, koordinálom, ellenőrzöm. Most épp a ciprusit! Emellett az arab térség oktatási felügyeletét látom el. Mindezt a magyar edzőképzés mellett végzem, de az egri Eszterházy Károly Egyetemen végzett tanári munkám is sok örömet szerez. Az új kötet előszavában Temesvári Miklós mesteredző, korábbi FIFA-instruktor megjegyzi, hogy a szerző a magyar futball hagyományos értékeit igyekszik átmenteni és beépíteni a modern labdarúgásba. Hozzáteszi: „Sisa Tibor mondanivalója nagyon aktuális: ismeri azt a szlogent, hogy múlt nélkül nincs jövő.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában