diáksport

2019.07.22. 16:50

Személyesen mutat példát a mozgásra a szécsényi testnevelő

Pancsovai Gergely matematika-testnevelő szakos tanár, 25 éve van a pedagóguspályán. Egy évig a szécsényi mezőgazdasági szakközépiskolában tanított, azt követően a helyi Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium tanára lett.

Szenográdi Ferenc

Ahogy mondta, egy nagyszerű pedagógusközösségbe került, jó gyermekekkel dolgozhatott. Ars poeticája, hogy minden gyermekkel megszerettesse a sportot, kialakítsa bennük a rendszeres mozgásigényt. A kosárlabdázás mindig is közel állt a szívéhez, örült, amikor diákjai arra kérték, hogy délutánonként tartson a számukra edzéseket. Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy kollégája, Istók Ferenc a fiúk felkészítésével, ő pedig a lányok edzésével foglalkozott. Az első komoly sikerük 1996-ban volt, amikor megnyerték a megyei diákolimpiát. Az azt követő években megyei győztesként ők képviselték megyénket a területi és az országos döntőkön. A legjobb eredményük a lányok ötödik, a fiúk negyedik helyezése volt. Később, nagyrészt ezekből a diákokból a tanár szakmai vezetésével és játékával alakult meg a városi női és férfi-kosárlabdacsapat, amelyik közel tíz éven át részt vett a megyebajnokságban.

Pancsovai Gergely, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium utódjának, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese, majd igazgatója lett. Igazgatóként is küldetésének tekinti a testnevelés fontosságát. Iskolájukban a tantárgy nem a másodrendű helyen áll. Úgy vélekedett, mint a nevelés minden területén, így a testi nevelésben is fontos szerepe van a családnak. A közös kirándulások, túrázások, kerékpározások, mind-mind kialakíthatják a gyermekekben a sportolás iránti igényt, nem beszélve a közös együttlétről. A szülők részéről megbocsájthatatlan tett, amikor azzal büntetik a gyermeküket, hogy nem vehetnek részt az edzéseken, vagy eltiltják őket a sportolástól.

– Mind az, amit a gyermekek tízéves korig megtanulnak, elsajátítanak, egész életük során elkíséri őket. Vannak olyan dolgok, mint az egyensúlyérzék, koordinációs képesség, amit kiskorban kell elsajátítani, később nem lehet azt pótolni. Ezért is fontos, hogy az alsó tagozatos osztályokban a testnevelésóra – mondta az igazgató, majd hozzátette, az iskolájában odafigyel a tantárgyra. Nem fordulhat elő, hogy a testnevelésóra elmarad, helyette elméleti órát tartanak, vagy a nevelő arra hivatkozik, hogy ünnepélyre készül. Örül a mindennapi testnevelésnek, még annak ellenére is, hogy a tárgyi feltételek nem voltak biztosítva, rövidesen átadásra kerül az új, nagy méretű tornaterem, ezzel megoldódik ez a problémájuk is.

Ami a személyi feltételeket illeti, Istók Ferenc kollégája nyugállományba vonulása után egy kis „űr” keletkezett, de április 1-jével Kósy Nándor személyében új testnevelő került hozzájuk, akinek kedvenc területe az íjászat, amit a diákok körében is népszerűsít. Ezzel új színfolt került fel az iskola sportpalettájára. Az iskola diákjai bekapcsolódnak a Bozsik-labdarúgótornába, részt vesznek a Dobd a kosárba! programban. Ott vannak a tanulóik a diákolimpiákon. Évente egy-két alkalommal gyalog és kerékpártúrát szerveznek. Színes és változatos a gyermekek részére szervezett délutáni sportfoglalkozás.

– Az iskola dolga, mutassuk meg a lehetőségeket, szerettessük meg a gyermekekkel a sportot – fogalmazott az igazgató, majd hozzátette – azt tapasztalom, hogy a fiatalok vágynak a sikerre, a győzelemre, de az akarás, a kitartás, a szorgalom hiányzik belőlük. A tanár egyik fontos feladata, hívja fel a gyermekek figyelmét, hogy kitartás nélkül nincs siker, ami nemcsak a sportra, de az élet minden területére igaz.

A legjobb agitáció a személyes példamutatás. Pancsovai Gergely mindig is aktívan sportolt. Most a kosárlabdázást kerékpározásra, futásra váltotta fel. Ahogy vélekedett, számára a sport szellemi kikapcsolódás, a szervezetének fizikai karbantartása. Feleségével, futótársaival rendszeresen részt vesz a különböző országos versenyeken. Ott vannak a Budapesten rendezett terepfutó versenysorozatokon, ahol a táv 5–6 kilométer. A félmaratont három alkalommal futotta le.

Ezek is érdekelhetik