atlétika

2019.05.01. 09:33

Kiállítással tisztelegnek a szécsényi atléta előtt

A kiállításon rajtszámok, fotók, Jusztin Ferenc pályafutását méltató újságcikkek, oklevelek, pólók kerültek a falra, a vitrinben kupák, bajnoki érmek láthatók.

Szenográdi Ferenc

Pancsovai Gergely és Jusztin Ferenc a megnyitón

- Iskolánk Benczúr Gyula Galériájában a kiállításokat igyekeztünk mindig úgy szervezni, hogy elsősorban, a környezetükben és megyénkben élő alkotóművészek munkáit mutassuk be. A mostani kiállítás egy kicsit rendhagyó, az egy igen eredményes szécsényi sportoló pályafutásának több állomását és díját lehet megtekinteni – monda Pancsovai Gergely a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, „Jusztin Ferenc a Palócföld futólegendája” című kiállítás megnyitóján.

Pancsovai Gergely és Jusztin Ferenc a megnyitón

A kiállítás egy igen gazdag sportpályafutásnak csak egy kis szeletét mutatja be, hiszen Jusztin Ferenc lakásán egy külön szoba van fenntartva a sportrelikviáinak. Pancsovai Gergely méltatta a negyvenkétszeres magyar szenior bajnok pályafutását. Rimócon 1945-ben született. Már fiatalon megérintette őt a sport, az atlétika mellett a labdarúgásban is jeleskedett. Katonáskodása idején részt vett a néphadsereg atlétikai bajnokságában, ejtőernyős tapasztalatokat is szerzett, 32 ugrással büszkélkedhet. Leszerelését követően újra a rimóci sportegyesület rendelkezésére állt, amelynek elnöki tisztségét három éven át töltötte be. Szécsénybe 1973-ba költözött, ahol beválasztották a sportegyesület elnökségébe. Több éven át ő volt a járási tömegsportbizottság elnöke.

A budapesti, salgótarjáni, balassagyarmati munkahelyein szorgalmasan dolgozott, mindenütt megbecsült tagja volt a közösségnek. A munkája mellett rendszeresen sportolt. Jó baráti kapcsolatba került Mecser Lajos megyénk olimpikonjával. Pancsovai Gergely, aki maga is közép- és hosszútávfutó, a megnyitón felidézte egy budapesti maratoni verseny előzményeit. Ahogy mondta, egyszer csak azt lehetett hallani a hangszóróból „szerbusz Feri bácsi, úgy látom megjöttek a szécsényiek”. A műsorvezető így köszöntötte a sportolók világában jól ismert Jusztin Ferencet. Az iskola igazgatója felvázolta a távfutó fontosabb sikereit. A maratoni távot 23 alkalommal teljesítette. Magyarországon egyedülállóan ő volt az, aki 21-szer részt vett a Kékes csúcsfutáson. Tagja volt a Bécs–Budapest, illetve az Arad–Békéscsaba ultrafutóverseny csapatának. Megkapta a Bérczy Károly-díjat és a Szécsény Város Köz Szolgálatáért elismerést.

Pancsovai Gergely Jusztin Ferencet példaként állította a felnövekvő generáció elé, aki szorgalmának, kitartásának köszönheti eredményeit.

A kiállítás, tisztelgés egy olyan sportoló előtt, aki eredményeivel végleg és kitörölhetetlenül beírta nevét a város sporttörténetébe. Példaként áll az iskola fiataljai előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában