atlétika

2019.02.10. 11:53

Nevet szerzett a szenior sportban a szécsényi dobó

A balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnáziumban Kurinczi Béláné testnevelő volt az, aki felfigyelt Bosák Attila tehetségére, meglátta benne a jövő dobóatlétáját, arra biztatta, hogy folyamatosan foglalkozzon a sportággal.

Szenográdi Ferenc

Bosák Attila már számtalan sikert ért el pályafutása során

Az alapokat Poór Pétertől tanulta meg. A magas, laza izomzatú fiú gerelyhajítónak készült. Tizenöt évesen már ötven méter felé szállt a kezéből a gerely. Alig múlt 16 éves, amikor könyöksérülése miatt le kellett mondania a gerelyhajításról, a súlylökést, diszkoszvetést választotta. Érettségi után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Nagy Zsigmond volt az edzője. Diszkoszvetésben az országos junior bajnokságon hatodik helyezett volt, súlylökésben 14,25 méter volt a legjobb eredménye. A diploma átvétele után úgy döntött, hogy a továbbiakban nem foglalkozik a sporttal, Szécsényben, az akkori mezőgazdasági termelőszövetkezetben helyezkedett el, a munkájának, családjának élt.

Ahogy múltak az évek, egyre inkább hiányát érezte a rendszeres sportolásnak, versenyzésnek. Részt vett egy nosztalgiaversenyen, ahogy mondta, egy hét telt el, mire az izomlázát kiheverte. Akkor, 1992-ben elhatározta, hogy a sportnak helyet kell kapnia az életében. A dobóatléták megalakították a Bauer Rudolf Nógrád Megyei Atlétikai Dobóklubot, amelynek ő is alapítója volt. Edzésben volt, 2001-ben visszamerészkedett az országos versenyekre, részt vett a szenior bajnokságban. Azóta minden évben ott van az szenior atléták regionális versenyén, országos bajnokságán. Súlylökésben és diszkoszvetésben minden évben korcsoportjában a legjobbak között van. Elmondhatja magáról, hogy 53 bajnoki címmel rendelkezik.

A Word Throwers Club, amely a kontinens veterán dobóatlétáit tömöríti, rendszeresen megrendezi a versenyzői részére az Európa- és világbajnokságot. A megmérettetéseken a szécsényi Bosák Attila is ott van. Ezeken a versenyeken az olimpiai számoktól eltérően speciális szerekkel és számokban is folynak a küzdelmek. Ezeken a versenyeken Bosák Attila 2001-től negyvenkettő dobogós helyezést ért el. A hazai LSW-WTC megmérettetéseken 159 bajnoki cím fűződik a nevéhez.

Elmondta, sajnos a Bauer Rudolf Nógrád Megyei Dobóatléták Klubja, amely megyénk szenior dobóatlétáit tömörítette, 25 év után megszűnt. Tavaly már a Tamási TAM-BAU Sportegyesület színeiben versenyzett. Az elmúlt évben a különböző versenyeken, országos és nemzetközi bajnokságokon tovább gyarapította érmeinek a számát. Az 58 éves atléta, 2018-ban az M55 korcsoportban versenyzett. Márciusban, az országos fedett pályás bajnokságon súlylökésben (6 kilogramm) 11,09 méterrel az első helyen végzett. Áprilisban, a Nagyigmándon rendezett versenyről három első helyezéssel tért haza.

Júliusban a szabadtéri országos bajnokságon súlylökésben és diszkoszvetésben a legjobbnak bizonyult, ami újabb két bajnoki címet jelentett a számára.

Áprilisban Tatabányán, az LSW országos bajnokságán kalapácsvetésben (9 kilogramm), egykezes nyeles súlylökésben (5 kilogramm), súly magasba dobással (11,85 kilogramm), nyeleslabdavetésben (1,5 kilogramm) országos bajnokságot nyert.

Augusztusban az LSW Európa-bajnokságán kőlökésben (15 kilogramm), ultra kőlökésben (40 kilogramm) az első helyen végzett. Antidiszkoszvetésben és súly magasba dobásban a második helyet szerezte meg. Nehéz kalapácsvetésben a harmadik helyen végzett.

A Zagyvarékason rendezett versenyen négy számban indult, mindegyiken győzött. Tamásiban az LSW országos bajnokságán három alkalommal állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ott volt Csehországban, az LSW WTC speciális dobóatléták Európa-bajnokságon, ahol minden számban megmérettette magát. Az eredménye tíz második és egy harmadik hely.

Bosák Attila 2015-től a Magyar Atlétikai Szövetség szenior bizottságában a dobó szakágat képviseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában