megmérettetés

2019.01.26. 19:51

Nindzsaként is helytállt a salgótarjáni sportember

A 29 éves Bartus Bálint sportmúltja miatt döntött úgy, hogy részt vesz a világ egyik legnépszerűbb, rendkívüli fizikai felkészülést igénylő ügyességi vetélkedőjén, a Ninja Warrioron. A salgótarjáni születésű fiatalember egészen a középdöntőbe tornázta be magát, amivel több száz jelentkezőt maga mögé utasított.

Szabó Rita

– Mi motivált, hogy elindulj ezen a több szempontból is nehéz megmérettetésen?

– A 2017-es Ninja Warriort első hazai évadját még külföldről követtem végig, akkor határoztam el, hogy a 2018-as Magyarországon forgatott szériában én is el fogok indulni. A fő motivációt saját magamból merítettem és az eddigi sport múltamból. Én is úgy gondolom, hogy a Ninja Warrior a világ egyik legösszetettebb képességeket igénylő szórakoztató sport eseménye.

– Bizonyára a fizikai-erőnléti felkészülés a legfontosabb. Te hogyan készítetted fel magad?

– Az elmúlt években a konditermi és minimális kardióval kiegészített edzésekkel erősítettem magam. Tisztában voltam vele, hogy ennyi nem lesz elég, így végül saját magamra szabva kitaláltam egy egyéni edzésprogramot. Nagy hangsúlyt fektettem a funkcionális tréningre, valamit az ügyességi illetve állóképességi gyakorlatok fejlesztésére. Sok esetben az egyén kreativitásán múlik, miben lát potenciális edzési lehetőséget.

– Mennyire volt megterhelő végig küzdeni magadat a pályán? Melyik akadálytól tartottál a leginkább?

– A televízió előtt ülve sosem gondoltam volna, hogy ez az verseny testileg és lelkileg is nagy megpróbáltatás. Nem csak a fizikális terhelést nehéz elviselni, hanem a mentális oldalát is. A rengeteg interjút, a kamerák sokaságát és a közönséget is nehezen tudtam megszokni. Számomra mindig a pálya elkezdése – az első lépés – volt a legnehezebb. Amikor már a pályán voltam, sikerült átadnom magam versenynek. Az egyensúly gyakorlatoktól tartottam a leginkább, ezeken a pályaszakaszokon hamar túl akartam esni.

Bálint az egyensúly gyakorlatoktól tartott a leginkább
Fotó: TV2

– Elégedett vagy a versenyben elért eredményeddel?

– Nagy reményekkel vágtam neki a 2018-as szériának. Nagyon csalódott voltam amikor kiestem a középdöntőből, apróságon csúszott el a dolog. Utólag jöttem rá, látva a többi versenyző kiváló fizikális és mentális állapotát, hogy az elért eredményemmel igenis elégedett lehetek.

– Nagy volt a rivalizálás a versenytársak között?

– Érdekes ez a dolog, mert kettősség van benne. Az egyértelmű, hogy mindenki magáért küzd, hisz csak egy győztest hirdetnek. De ott a másik oldal, ami a képernyőn keresztül kevésbé látszódik, hogy mindenki egy emberként szorít az éppen pályát teljesítő versenytársának.

– Mit adott neked személy szerint ez a sportverseny? Barátokra is találtál a játék alatt?

– Számomra nagyobb önbizalmat, magabiztosságot és még több küzdeni akarást adott. Olyan tapasztalatokat szereztem, amit az élet bármely területén tudok alkalmazni. Számos kiváló sportembert ismertem meg és kerültem velük jó kapcsolatba.

A 29 éves fiatalember egészen a középdöntőig jutott
Fotó: TV2

– Szerinted mi szükséges ahhoz, hogy ezeken az akadály pályákon valaki jól teljesítsen? Nyilván nem véletlen, hogy az elmúlt két évadban a hegymászók közül került ki a győztes…

– Ahogy említettem, ez egy teljes embert kívánó megmérettetés. Véleményem szerint az atletikus testalkatú versenyzők jobban tudtak érvényesülni, mint a nagyobb izomtömeggel rendelkező társaik. Emellett mentálisan nagyon felkészültnek, és összeszedettnek kell lenni. A falmászók, hegymászók nagy előnyben vannak, hiszen izomzatuk ideális erre az akadálysorra, képesek akár perceket eltölteni függésben, ami itt különösen fontos. A pálya javarészt függésben végzett gyakorlatokból tevődik össze.

– A családod támogatott a versenyen való indulásban? Tervezed, hogy jövőre is megméretteted magad?

– Mindenki elfogadta a döntésemet, mert lebeszélni nem tudtak volna. Féltettek a lehetséges sérülésektől, de utólag mindenki gratulált és nagyon büszkék rám. Mindenképp indulok, az első jelentkezők között leszek. Ennek tudatában már az idei felkészülésemet is korábban fogom elkezdeni.

Névjegy

A 29 éves Bartus Bálint Salgótarjánban született, általános iskolai tanulmányait a Kodály Zoltán Általános Iskolában folytatta, majd a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. Testnevelő-edző szakot végzett az egri Eszterházy Károly Főiskolán, később az EFEB Oktatási Központban szakácsnak tanult, jelenleg is ebben a szakmában dolgozik. A rendszeres sportoláson kívül hobbija a horgászat és nagy szenvedélye a gasztronómia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában