atlétika

2019.01.13. 11:41

A szécsényi veterán futó életeleme a sportolás

Tiszteletre méltó az az akarat, sportszeretet, amivel a 70. életévét is betöltő szécsényi Jusztin Ferenc szenior versenyző rendelkezik.

Szenográdi Ferenc

Jusztin Ferenc

Forrás: NOOL

Fotó: Bakos László

Sportteljesítményét méltán nevezhetjük példaértékűnek. Az a tény, hogy negyven szenior országos bajnoki címmel rendelkezik, mindennél többet mond a sportszeretetéről, a kitartásáról és az akaraterejéről. Élete összeforrt a sporttal.

Jusztin Ferenc
Fotó: Bakos László / NOOL

Rimócon, ahol 1945-ben született, tehetségére az SBTC és a Diósgyőr sikeredzője, Szabó Géza volt a testnevelő tanára, ő figyelt fel a szorgalmára és a tehetségére. Abban az időben szülőfalujában is – mint általában a falvakban –, a labdarúgás volt a legnépszerűbb sportág, így ő is focizott. A katonasága idején ejtőernyős kiképzésben részesült, 38 ejtőernyős ugrása van. Jogosan lehet büszke arra, hogy 1966-ban futásban részt vett a hadseregbajnokságban. Leszerelését követően tovább játszott a helyi labdarúgócsapatban, továbbá a későbbiekben három évig ő volt a rimóci sportegyesület elnöke. Amikor 1973-ban Szécsénybe költözött, bekerült a sportegyesület elnökségébe, ahol éveken át volt a járási tömegsportbizottság elnöke.

Az 1980-as évek elejétől rendszeresen részt vesz a szenior atléták versenyén. Rajthoz áll háromezer, ötezer és tízezer méteren, valamint minden maratoni versenyen. Az Arad–Békéscsaba távot három alkalommal teljesítette. Tagja volt a Bécs–Budapest szupermaratonon megyénket képviselő csapatnak. Génjeinek, neveltetésének és a jó példájának köszönhetően, a fia is távfutó. Számos európai városban, Dublinban, Londonban, Miskolcon, Firenzében, Kassán, Prágában és Budapesten is együtt állt rajthoz a fiával.

A teljesítményének skálája igen gazdag, a lakása egy kisebb sportmúzeum. A serlegek, érmek és az oklevelek tanúskodnak elért sportsikereiről. Gyűjteményét még tovább gyarapítja, mivel a futást szerinte nem lehet abbahagyni.

Jusztin Ferenc
Fotó: B.L. / NOOL

A salgótarjáni gépipari technikumban érettségizett – szakmájában 42 évig –, nyugállományba vonulásáig dolgozott. A futás mellett szereti az irodalmat, ő maga is szokott írni. Versével köszöntötték 2000-ben Budapesten, a maratoni futók – több mint kétezer – résztvevőit. Megkapta a Nógrád Megyei Önkormányzat által alapított Bérczy Károly-díjat.

Sporteseményekben gazdag volt számára a 2018-as év. Szám szerint 36 versenyen állt rajthoz, eredményhirdetéskor harminckétszer állhatott fel a dobogóra. Az év programja januárban a zúzmara futással kezdődött, de­cemberben fejeződött be a losonci futással, amelyen a fiával együtt vett részt. Jusztin Ferenc 1978-tól rendszeres résztvevője a losonci futásnak, amely erősíti Szécsény és Losonc kapcsolatát.

Tavaly sem hagyta ki a Kékes csúcsfutást, amelyen mind a 21 alkalommal ott volt. Örült, hogy az idén már hatodik alkalommal, a fiával együtt teljesítették a futókat is próbára tevő távot. Londonban az olimpiai parkban rendezett megmérettetésen, 5000 méteren második lett, továbbá egy másik versenyen harmadikként ért célba. Elindult a tízezer méteres távon is, ahol a rangos nemzetközi mezőnyben 16. volt. Július 9-én a szenior országos bajnokságon 1500 méteren megszerezte a 39. bajnoki címét, valamint az 5000-es versenytávon is a legjobbnak bizonyult, így átvehette élete 40. bajnoki aranyérmét.

2018-ban versenyszerűen 22. alkalommal futotta le a félmaratoni távot. A salgótarjáni Október 23. Emlékfutáson, korcsoportjában elsőként ért célba, továbbá eredményesen szerepelt a budapesti sportiroda által rendezett versenyen. Ezeken kívül még számos helyen sikeresen megmérettette magát a szécsényi sportember.

Elmondható, hogy Jusztin Ferenc szenior atléta, a futásával népszerűsíti Szécsény városát és a megyénket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában