Labdarúgás

2018.10.22. 11:24

Hiánypótló könyvet adott ki a nógrádi szakember

Különleges, a maga nemében egyedülálló munka Sisa Tibor új labdarúgó-szakkönyve, amely a labdarúgás kisgyermekkorban elsajátítandó alapjaitól kezdve az élvonalbeli labdarúgók tervszerű képzéséig és a sikeres csapatok módszeres felépítéséig tartó folyamat valamennyi elemére kiterjedő, szemléletes bemutatásához a modern technika új vívmányait is segítségül hívja.

Balás Róbert

A Döntésképesség és kreativitás fejlesztése a labdarúgásban című könyvének keletkezési körülményeiről az Ipolytarnócon élő pro licencesszakedző, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatóhelyettese elmondta:

– A magyar edzőképzés egyik vezetője vagyok, ezért úgy éreztem, hogy illik egy nagyobb lélegzetű összefoglaló szakmai munkát letennem az asztalra, amely a tanulmányaim, tapasztalataim révén képet tud mutatni arról, hogy milyen új megállapításokra jutottam a kutatásaim, megfigyeléseim, gyakorlati munkám során a labdarúgásban eltöltött négy, edzőként, tanárként végigdolgozott három évtized alatt. Tanárként is fontosnak tartom, hogy átadjam a tudásomat. A könyvvel segíteni szeretném a sok ezernyi magyar edző munkáját a gyermekfutball alaplépéseitől az élvonalbeli labdarúgók felkészítéséig tartó folyamatban. De a testnevelők, játékosok, szülők, vagy akár a szurkolók labdarúgással kapcsolatos ismereteit is szeretném ezzel a munkával bővíteni.

Mint tudjuk, Sisa Tibor az elméletben tanult, megfigyelt, kutatott ismereteit igyekezett a gyakorlatba is átültetni. A könyvében összegzett tudás, tapasztalat értékét, munkája hitelességét erősítik az utánpótlás-nevelésben és a felnőtt­élvonalban elért eredményei.

A kiváló szakember a magyar ifjúsági válogatottakat háromszor vezette ki Európa-bajnokságra, ahol 2008-ban az U19-esekkel bronzérmet nyertek, és kijutottak az U20-as világbajnokságra. Emellett hét évig dolgozott sikeresen külföldön is. A felnőtteknél közel 200-szor ült NB I.-es csapatok kispadján, a Bp. Honvéddal Magyar Kupa-győzelmet aratott, a Magyar Labdarúgásért érdemérem ezüst fokozatával is kitüntették, és többször az év edzőjének, vagy második, harmadik helyezettjének is megválasztották.

Ugyanakkor ő volt az a „csodabogár”, aki az élvonalbeli edzősködés mellett tanárként a gyermekfutballt sem hagyta cserben. Most pedig az edzőképzésben végzett munkája mellett az egri Eszterházy Károly Egyetem tanára. Az új könyve tartalmáról elmondta:

– Évtizedek óta kutatom, hogy mi, magyarok az Aranycsapat idejében mitől voltunk a legjobbak a világon. A filmfelvételeken elemeztem Puskásék játékát, de edzőm és kollégám is volt Szojka Ferenc, aki például sok fontosat elmondott az akkori idők labdarúgásáról. Szintén megfigyeltem, elemeztem olyan világklasszisok játékát, mint Antonin Panenka, Diego Maradona, Ruud Gullit, Ronaldinho stb., és kutattam, hogy melyek voltak azok a mozdulatok, taktikai elemek, amelyek a világ fölé emelték őket. Az évekig végzett elemző munka összesített tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy a legnagyobbakra jellemző plusz a gyors döntésképesség, a kreativitás, a figyelemmegosztó képesség, a megtévesztéses technika stb. alkalmazása. A könyvben e fontos képességek és készségek fejlesztési lehetőségeit mutatom be. A könyvemben a döntésképesség és a kreatív játékosképzés módszertanát, elméleti és gyakorlati elemeit foglaltam össze a gyerek labdarúgók oktatásától kezdve az élvonalbeli játékosok képzéséig, sok-sok edzésgyakorlattal illusztrálva. Mindezeket próbáltam közérthetően és szemléletesen bemutatni.

Utóbbihoz Sisa Tibor a modern technika új vívmányait is felhasználta.

– A 350 oldalas papíralapú – több száz animációval és szakmai rajzzal illusztrált – könyvhöz 2500 kis, félperces videófelvételt is mellékeltem, amelyek a döntésképesség és a kreativitás fejlesztésén belül pl. a hagyományos és megtévesztéses technikai elemek végrehajtását mutatják be. Ezeket a kisfilmeket úgy csatoltam, hogy a könyv megfelelő részeire QR-kódokat helyeztem el. Az okoseszközöket – telefon, tablet stb. – ezek fölé tartva megjelenik a videó linkje, arra rákattintva pedig elindul a videófelvétel, amely alapján már gyakorolhatjuk is azokat az alapvető mozdulatokat, játékelemeket, amelyeket a legegyszerűbb helyeken, akár kis falusi pályákon, vagy otthon, az udvaron is megtanulhatnak a labdarúgók. Ezzel egyben azt is be akartam mutatni, hogy egy régi edző is képes ilyen modern, újító, a korszerű technikát is felvonultató multimédiás kötetet kiadni a kezéből. Az egri egyetemen egy idősebb tanártársam meg is jegyezte: „Tibor, te ezzel forradalmasítod az oktatást”. Remélem, így van, és ez az új technikai megoldás elnyeri a gyerekek tetszését, hiszen fontos számunkra, hogy azokat a fiatalokat, akiket a világháló, a mobiltelefon, a tablet és egyéb ketyerék elvontak a labdarúgástól, visszahódítsuk ehhez a gyönyörű játékhoz – akár ilyen telefonos trükkel is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában