Mondial Jam

2018.09.03. 19:59

A szeretett tarjáni BMX-es emlékére szállják meg a bringások minden évben a várost

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a Mondial Jamet Salgótarjánban, ahol nem csak a biciklik, de a közös élmények, emlékek is fontos szerepet játszottak.

Papp Bianka

Az országban is egyedülálló rendezvényt hoztak létre anno, 2013 nyarán. A nógrádi srácok imádják a BMX-et, de sajnos nem sok olyan esemény volt, ahol kiélhették a sport iránti szenvedélyüket. Megrendezték hát a saját találkozójukat, amelyet minden nyár utolsó szombatján tartanak azóta is, de a célja már egészen más, mint akkor volt.

2014-ben szörnyű tragédia érte a baráti társaságot. Egyik legjobb barátjuk, Jakab Benjámin, azaz Dodi halálos balesetet szenvedett. A fiúk elhatározták, hogy ezentúl neki állítanak emléket a Mondial Jam-mel, amely mostanra országos találkozóvá nőtte ki magát és több száz embert, sportolót, barátot, mondhatni családtagot vonz a megye szívébe.

– Dodi egy nagyon emblematikus figura volt ebben a sportban. Nagyon komoly szintet ért el a BMX-ben, de nem csak a tehetsége, hanem a kisugárzása miatt is rengetegen ismerték szerte az országban. Vannak olyanok, akik úgy járnak le ide, hogy nem is ismerték őt, de annyira át tudják érezni, hogy milyen volt ő és milyen ez a közösség, hogy ők is a részesévé akarnak válni – fejtette ki Tajti Gábor, az esemény egyik főszervezője.

A srácok minden évben rengeteget foglalkoznak a szervezéssel. Bár már mindenki máshol él, mással foglalkozik, mégis fontos számukra, hogy a nyár utolsó szombatján mindannyian együtt legyenek. Ezúttal a salgótarjáni önkormányzat is segítségükre volt ebben.

Nem is gondolnánk, hogy Salgótarján tele van olyan helyekkel, amelyek kedveznek ennek a sportnak, de a város rengeteg lépcsője, emelkedője mind-mind mintha erre lenne kitalálva, amelyet a tarjáni srácok évek óta ki is használnak.

– Az utcai jelleget úgy tartottuk meg, hogy több ilyen helyszínt választottunk a városban. Ilyen például a Külső pályaudvar, a Gagarin lépcső, vagy például ez egyik ismert autószalon, majd zárásként a salgótarjáni skatepark – mondta Gábor, aki azt is hozzátette, hogy régen nem volt lehetőség máshol űzni ezeket a sportokat, csak az utcán, a pályák csak később alakultak ki.

Mint megtudtuk, a találkozókon díjazzák a résztvevők egész napos teljesítményét, amely most sem volt másként. Profi kategóriában első helyezést ért el a nagybátonyi Molnár Tibor, második lett Németh Kevin Budaörsről, a harmadik pedig P-Nagy Tamás, aki Bécsből érkezett.

Amatőr kategóriában első lett Vincze Gergő, a második Pajtók Milán és harmadik helyezést ért el Siklósi Márton. Különdíjban részesült Becsei Ádám és Farkas Olivér.

Hála a fiúk kitartó munkájának és szervezésének, díjazottjaik ajándékokkal térhetnek haza, amelyeket támogatóiktól kapnak és mindig igazságosan osztanak szét a helyezettek között.

Az idei évben egy különleges díjjal is bővült a repertoár, amelyet Dodi édesanyja készíttetett és ajánlott fel a bringásoknak. Ez egy fából készült kakas, amelyet minden évben a profi kategória első helyezettje vihet haza, vagyis idén Molnár Tibor érdemelte ki. A tervek szerint a különleges ajándék évről-évre máshoz kerül majd.

Az egész napos hajtást a salgótarjáni strandon, egy szabadtéri bulival vezették le, ahol közösen partizva zárták le a napot, majd a vasárnapi főzésen pihenték ki a hétvégi fáradalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában