Múltidéző

2018.07.15. 20:50

Amikor Balassagyarmat volt a legjobb bringások célja (videók)

A Filmhíradó archívumát böngészve több olyan beszámolót is találhatunk, amely szerint az 1940-es években több nagy jelentőségű versenyt is rendeztek a főváros és Balassagyarmat között.

B.L.

Az egyik ilyen tudósítás szerint igen népes mezőny vett részt a kerékpáros szövetség 1942-es országúti bajnokságán. A 130 kilométeres versenyt a Budapestről Balassagyarmat felé vezető útvonalon rendezték meg. A felvételeken jól látszik, hogy nem csupán aszfaltozott úton vezetett a verseny, hanem a makadámos földúttal is meg kellett harcolniuk a versenyzőknek, ami nem lehetett kellemes az esőben.

A magyar kerékpárosok 1948-as nagy nemzetközi erőpróbája a Varsó-Prága-Varsó kilencnapos országúti viadal volt. A válogató versenyt Budapest-Balassagyarmat-Budapest közötti útvonalon bonyolították le. A filmhíradó beszámolója szerint a 173 kilométeres szakaszon egy bizonyos Tóbiás nevezetű bringás győzött, mégpedig nagy fölénnyel. Érdekes megfigyelni az akkori versenygépek, és a ma használt kerékpárok közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában