Jubileum

2018.02.06. 11:20

Már nyolc évtizede repülnek a modellek Mátraverebélyben

A Mátraverebélyi Modellező Klub nyolcvanéves tevékenysége során számos példaértékű versenyeredményt tudhat magáénak. A klub jubileumának alkalmából Ludányi Istvánnal, a csapat legidősebb tagjával beszélgettünk a megalakulásról és a modellezés szeretetéről.

Palchuber Kinga

Balsa- vagy fenyőfa, réteges lemez, papír, ragasztó, lakk, könnyűfémek, lombfűrész, csiszolópapír, mérőeszközök, fúrók, s miegymás, amelyek gazdagítják azt a mátraverebélyi műhelyt, ahol az idén nyolcvanéves jubileumát ünneplő helyi repülőgép-modellező klub alkot.

Ludányi István elmondta: a modellezés nemcsak hobbi, hanem izgalmas technikai sport is, amelynek célja valamilyen jármű kicsinyített, ám működőképes másának megépítése.

A községben immár nyolcvan éve folytatnak modellező tevékenységet.

Beküldött fotók

A kezdeti korszakban – 1957-ig – még nagyon egyszerűsített modellek kerültek ki a fiatalok műhelymunkájának eredményeképpen. Ezt követően 1958-tól 1989-ig szinte majdnem minden modellkategóriát elkészítettek a gyerekek. A megálmodott repülőmásokkal ekkortájt Benus László, Nagy Gábor, Oláh Tibor, Nagy János, Bottyán Gábor, Gordva Ferenc, Tösmagi Szilárd, Szabó István, valamint Ludányi Tímea értek el kiemelkedő eredményeket.

A klub harmadik generációs tagjai között is példaértékű eredmények születtek, amelyek már a Lőrincz fivérek, Bottyán Viktor, Zagyi Máté, Kertes István, Kormos Zoltán, Jakubovics Tamás és Septei Dániel teljesítményét és munkáját dicsérték.

A klubtagok a 21. század első évtizedében több alkalommal is sporttörténelmet írtak, ugyanis csapatban öt éven át megszakítás nélkül országos bajnoki címet tudtak nyerni, s összesen mintegy ötven dobogós érmet gyűjtöttek diákolimpiai versenyeken. Az általános iskolás korúak között Kaszás István, Kaszás Krisztián, Báránkó Pál, Tóth Dorián, Sulyok Zoltán és Rauk Tamás egyéniben és csapatban is nyertek országos bajnoki címeket. Emellett Misik Patrik révén 2006-ban és 2007-ben két egyéni országos bajnoki címet sikerült elérnie a klubnak, amely országos viszonylatban máig egyedülálló eredmény hazánkban.

A jelenlegi generáció modellezői folytatva az elődök eredményességét, már szintén letették névjegyüket a repülőmodellezők között. Hat évvel ezelőtt Kukely Emese egyéni országos bajnoki címet, egy arany és kettő ezüstérmet is bezsebelt. Vernyik László klubelnök szintén a profik táborát erősíti, aki 2016-ban a felnőtt Európa-bajnokságon, 2017-ben pedig a szabadonrepülő-világbajnokságon a legjobb magyarként teljesített a válogatottban.

A klubot jelenleg tizenkettő állandó tag – 12-től 73 évesig – erősíti. Tavaly hét egyéni kupagyőzelmet, valamint az országos bajnokságon két ezüstérmet szereztek – egyéniben Bottyán Viktor, valamint az A1-es felnőtt csapat (Ludányi István, Bottyán Gábor és Sulyok Zoltán) jóvoltából.

A jubileumi évet a klub egy kupaverseny megrendezésével kívánja megünnepelni, amelyet augusztus 19-én, a Hajdú-Bihar megyei Földesen hívnak majd életre. A tagok szerint a siker kulcsa a munkában és a fegyelemben rejlik, valamint abban, hogy szeretetből építenek és reptetnek. E három egyvelege pedig végül a teljesítményben is minden alkalommal megmutatkozik.

Egyedülálló versenyszereplések

A repülőgép-modellek között van vitorlázós, gumimotoros, mechanikai motoros, mágneses irányítású és elektromotoros. A verebélyiek már mindegyiket kipróbálták, ám vitorlázó és gumikategóriás repülőikkel szerepeltek legeredményesebben a különféle megmérettetéseken. A modellezés fejleszti a kézügyességet, a kreativitást, a műszaki érzéket és a megfigyelőképességet. Magyarországon jelenleg szabadon repülő, körrepülő, rádió-távirányítású repülőmodellező kategóriákban művelhető a versenyszerű modellezés. A Mátraverebélyi Modellező Klub egyedülálló módon összesen 82 egyéni megyei bajnoki címet, 72 egyéni és 20 csapatkupa-győzelmet, 18 egyéni és 17 csapat országos bajnoki rangot, illetve 50 dobogós diákolimpiai helyezést tudhat magáénak. Sportolóik már 6 világbajnokságra, valamint 4 Európa-bajnokságra is eljutottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában