Stáció

2024.03.24. 14:19

Statio: Megrendítő kiállítás nyílt a drégelypalánki templomban

Különleges és egyben megrendítő kiállítás nyílt hétvégén a drégelypalánki Árpád-házi Szent Erzsébet templomban. Az ipolyfödémesi Molnár Levente fotóművész keresztutat ábrázoló fotográfiai sorozata látható a templom falain.

Lukács Zsófia

Molnár Levente fotóművész alkotásai kerültek a templom falaira

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Molnár Levente, a Budapesti Metropolitan Egyetem szakdolgozatának témájául a szenvedéstörténet fotográfiai ábrázolását választotta. Mesterdiplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szerezte meg. A "Statio" a diplomamunkája egy része, amelyen élő emberek fotózásával jelenítette meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. A tizennégy stáció a drégelypalánki templom eredeti festményeinek helyére került. Szombat este az alkotó személyesen is bemutatta a fotókat. A Statio című kiállítás kapcsán Csósza Mercédesz,a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője beszélgetett Molnár Leventével.

A "Statio" az alkotó diplomamunkájának egy része, amelyen élő emberek fotózásával jelenítette meg Jézus Krisztus szenvedéstörténetét    
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– A vallás kicsi korom óta közel áll hozzám. A fő kérdése a vizsgamunkámnak az volt, hogy egy általam készített fénykép hogyan tud „szentté válni” a mai világban, és így bekerülni egy templom terébe. A fotósorozat Jézus szenvedéstörténetét hivatott ábrázolni

– mondta el Molnár Levente.

Kiemelte, hogy vallásos fiatalokkal rendezte meg a 14 állomást. A képek egy fotóstúdióban készültek Budapesten. A háttér fekete, a fények, a színek, a ruhák és az eszközök pedig a barokk festmények hatását keltik.

Külföldön is bemutatkozott

A fotóművész arról is beszámolt, hogy eddig a kiállításainak helyszíne mindig egy templom volt. Látható volt már Prágában, Budapest több templomában, Tihanyban a bencéseknél és több kisebb-nagyobb szlovákiai és magyarországi településen is. A nagyböjti időszakban az alkotások a drégelypalánki templom falain tekinthetők meg.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában