Tárlat

2024.01.03. 08:25

Párkányi Raab Péter szobrász- és Adorján Attila festőművész közös kiállítása Gyarmaton

Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető a Horváth Endre Galéria közösségi oldalán adta hírül, hogy Adorján Attila Munkácsy-díjas festőművész és Párkányi Raab Péter Kossuth-díjas szobrászművész közös kiállítása január 13-án, szombaton 17 órakor nyílik meg.

Lászlók Judit

Zolnyánszky Zsolt a galéria egy korábbi kiállítás megnyitóján

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

A közleményből megtudhatjuk, hogy Adorján Attila pályaképe azt mutatja, hogy következetesen halad újabb és újabb figyelemre méltó műveket, eredményeket felmutatva a maga alkotói világában, mely a több ezer éves festészet tradícióinak ismeretében is sajátosan egyéni felfogású, gondolatiságot sugárzó képek alkotására késztetik. A galériavezető úgy fogalmaz: „Életképei”-ben szűkebb és tágabb környezetének egy-egy kiragadott jelenetét képezi le, egyfajta korérzést vetít ki emberi viszonyokra, melyekben a hiperrealizmus vagy fotorealizmus tradícióját éleszti újjá.”

Párkányi Raab Péterrel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a szobrászművész szülővárosában, Balassagyarmaton ismerkedett meg a képzőművészettel. Mint írta, a Párkányi Raab Péter nem a naprakész, divatos, a globális művészetirányítók által gyártott ideológiák, trendek szerint alkot. Azt az érzést keresi, ami az első találkozásnál töltötte el, amikor először lépett be egy szobrászműterembe.

„Gyermekkorában Balassagyarmatról Budapestre felmenni felért egy űrutazással. Mára szobraival bejárta a világot, olyan helyekre eljutva, melyekre hajdan álmában sem gondolt. Sok szobra található itthon és még több külföldön, melyek eljutottak a világ minden tájára, egymástól különböző fajtájú, vallású és gondolkodású emberekhez.” – közölte a Zolnyánszki Zsolt Benedek. 

A tárlatot megnyitja Feledy Balázs művészeti író. Az érdeklődők február 22-ig tekinthetik meg a kiállítást a Horváth Endre Galériában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában