Kultúra

2024.01.21. 21:28

Negyedszázados múltra tekint vissza a salgótarjáni asztaltársaság füzete

Mint a fenti cím is jelzi: éppen negyedszázados múltja van annak a kiadványnak, amelyet a Balassi Bálint Asztaltársaság jelentet meg jobbára az alkotócsoporthoz tartozó írók, költők, képzőművészek műveiből. Ennél jóval korábbra vezethető vissza magának az asztaltársaságnak a létrejötte, amely 1988/89-től számolva az idén ugyancsak egyfajta jubileumhoz, a 35. évfordulójához érkezett.

Csongrády Béla

Minap látott napvilágot a kiadvány 25. száma

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A legújabb kiadvány bemutatása, méltatása előtt indokolt tehát legalább néhány mondatban visszaidézni magának az asztaltársaságnak a múltját, annál is inkább, mert ilyen néven – lassan már egy évszázaddal ezelőtt, az 1930-as, ’40-es években – már működött a városban a jeles költő nevét viselő értelmiségi csoport. A jelenlegi asztaltársaság részint a folytonosság jegyében vette fel a Balassi nevet, de nem elhanyagolható tényezőként említhető az sem, hogy az alapítók szintén a tollforgatóként is elismert 16. századi személyiségről elnevezett új, Kassai sori könyvtárépületben kaptak helyet megbeszéléseik, üléseik megtartására, akkoriban újdonságnak számító, olykor meglepő terveik megvitatására. 

Értéket teremtenek

Maradandó értékként jelentették meg például a névadóra utaló, Széllyel tündökleni című első kiadványukat, majd 1990-ben már kiállítással is jelentkeztek. Mondani sem kell, hogy ebből is hagyomány teremtődött. Olyannyira, hogy a közelmúltban elbúcsúzott esztendő őszén Tükröződések címmel már 34. alkalommal jelentkeztek tárlattal a könyvtár galériájában.  Ahogyan a kiállítás létrehozásában, úgy a minap megjelent füzet életre hívásában is nagy szerepet vállalt magára Orbán György János tanár, képzőművész, aki 1979 óta él Salgótarjánban. 

A Dél-Alföldről költözött ide, s egyik alapító tagja volt a Dűvő népzenei együttesnek. 1998 óta tölti be a társaság elnöki tisztét. Szinte természetes, hogy a kiadvány szerkesztésében és nyomdai előkészítésében – Handó Péter, Kupcsulik Ágnes és Zsibói Gergely társaságában, akik szerzők is – ő maga ezúttal is tevékeny részt vállalt, sőt a címlap is az ő tusrajz, akvarell, papír vegyes technikájú alkotása felhasználásával készült. 

A borítóbelsőkön Handó Péter Agyleszívás vasárnap, illetve Egy csók szövevénye című színfogó kendővel és alkoholos filccel készült különleges mondandójú, többféleképpen értelmezhető műve szerepel, míg a hátsó borítóra Csomor Imre Örökség és útravaló elnevezésű, ugyancsak izgalmas fotómontázsa került. Nagy értéke a kiadványnak az a színes és fekete-fehér válogatás, amelyet a szerkesztők az asztaltársaság és a StArt 20:10 Alkotóműhely 2023. évi képzőművészeti termésének legjavából állítottak össze. A füzeten belül fekete-fehér rajzok, rézkarcok, olaj-, akvarell- és más technikájú művek, fotók kerültek a prózák, versek s egy színmű első felvonása közé.

A jól ismert nevek mellett újak is helyet kapnak 

Jó ötletnek bizonyult és remek orientációt jelent, hogy az olvasnivalók sorában helyet kapott Handó Péter Tükröződések című kiállításmegnyitó beszéde is, amely valamennyi műről elmondta – illetve itt elmondja – véleményét. Gazdag, napjaink valóságára változatosan, szellemi izgalmat jelentő módon reagáló tartalommal és figyelemre érdemes formai megjelenítésben szerepel a füzetben az irodalom, amelyhez a megyében már jól ismert nevek – a már említetteken kívül például Brunda Gusztáv, Jóna Dávid, Karaffa Gyula, Madár János, Paróczai Csaba – mellé újak is csatlakoztak, jelezve, hogy az asztaltársaság tehetségnevelő műhelyként is felfogható. Erre utal – többek között – Mag Viktória Öngyilkos újjászületés című verse. 

Két színvonalas szakmai díjjal is gazdagodhattak

Kiemelendő továbbá az is, hogy a képzőművészként számontartott Botos Zoltán Ravenna című élménygazdag útirajzában íráskészségét is kamatoztatja. A minden alkalommal megújuló és egyre színvonalasabb kiadvány is igazolja a Balassi Bálint Asztaltársaságnak adományozott két rangos elismerés jogosságát. Igazán megérdemelten részesültek 2021-ben vármegyei Madách-díjban, 2022-ben pedig megkaphatták a könyvtár Balassi Bálint-díját is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában