Nool.hu videó

2024.01.29. 15:38

Hangversennyel éltették a magyarságot a salgótarjáni zeneiskolában (fotók, videó)

A magyar kultúra napja alkalmából rendeztek hangversenyt minap a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Virág László hangversenytermében.

Sipos Nina Vivien

A hangverseny hatalmas sikert aratott

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a salgótarjáni művészeti iskolában fellépő zenészek és együttesek előadásán keresztül hallhasson a helyi közönség olyan zenéket, verseket, színpadi darabokat, amelyek szerves részét képezik a magyarságnak.  A koncert Farkas Ferenc Régi magyar táncok című zeneművével kezdődött, melyet a Salgótarjáni Vonósnégyes játszott el.

Boros Ágnes, az estély műsorvezetője az együttes produkcióját követően nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy nagyobb figyelmet kell fordítanunk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket, mert van mire, és van kikre büszkének lennünk. A hangverseny nem jöhetett volna létre A Szövetség Alapítvány, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, illetve a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola szíves közreműködése nélkül, támogatói pedig a Jobb Páholy-Förster Társaság és a Silver Tüzép volt.

Sokan támogatták a koncertet

Boros Ágnes hozzátette, a résztvevők nagylelkű felajánlásából fogják tudni finanszírozni a továbbiakban a programokat, és köszönetét fejezte ki, amiért olyan sokan jelen voltak és anyagi úton támogatták a koncertet. Tóth-Beeri Szilvia, A Szövetség Alapítvány elnöke, valamint Tóth Tibor művészeti vezető tartotta meg köszöntőbeszédjét, kiemelve, hogy rendkívül fontos méltán megünnepelnünk a Magyar Kultúra Napját és visszaemlékeznünk a jelentőségére, melyre egy hangverseny kiváló alkalmat tud adni. 

A színpadra lépett az est folyamán Tóth-Beeri Szilvia énekesnő, Tóth Tibor hegedűművész, Matuz Csilla zongora- és orgonaművész, akik Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt című művét adták elő. Különböző megzenésített magyar színpadi darabokat, verseket is hallhattak a vendégek, melyeket a fellépők mutattak be, például a János Vitézből Iluska dalát, az Egy szál rózsaszált, a Királylány dalát és Jancsi belépőjét, azonban Erkel Ferenc Bánk bán című operájából Melinda áriáját és az Ölj meg engem, Bánk! című dalt is előadták. 

A növendékek is bemutatkoztak

A számos szín-, ének-, és hangszerművész mellett a művészeti iskola ifjú növendékei is megmutatták, mennyire tehetségesek: Balázs Enrikó hegedűn elevenítette fel Weiner Leó Rókatáncát, Gonda Réka népdalokat énekelt, míg Vanó Zétény zongorán játszotta el Kodály Zoltántól a Székely keservest. A Zenthe Ferenc Színházból a nagy hírű Erdélyi Gábor és Máté Krisztián színművész is fellépett prózai darabokkal, verseket szavalva. 

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában láthatta és hallhatta a közönség Bohács István nótaénekest is, akit Frei János László szintetizátoron és Tóth Tibor hegedűn kísért.

Programokból nem lesz hiány

A hangverseny hatalmas sikert aratott, hiszen több mint ötvenen vettek részt a kulturális programon. Boros Ágnes záróbeszédében kifejtette, hogy a tervek szerint számos jövőbeli rendezvénynek fog otthont adni a salgótarjáni iskola, melyeken nem csupán művészek, de az intézmény tehetséges diákjai is többet fognak porondra lépni. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában