Jubileum

2023.12.30. 09:00

Koncerttel ünnepelte az elmúlt 65 évét a salgótarjáni pedagóguskórus

A közelmúltban rendezte meg a Salgótarjáni Pedagóguskórus megalakulásának 65. évfordulójára emlékező koncertjét.

Csongrády Béla

A kórus színvonalas koncertet adott a jubileum alkalmából

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Joggal tekinthető szimbolikusnak, hogy a hangverseny helyszíne a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Virág Lászlóról elnevezett terme volt. Azé a muzsikusé, aki annak idején az intézmény névadójától vette át az igazgatói tisztet, amelyet hosszú éveken át eredményesen töltött be. S ennél is fontosabb, hogy a jeles szakember hozta létre és vezette sokáig a jubiláns kórust.

A koncert első programpontja az a köszöntő beszéd volt, amelyet dr. Dániel Zoltán alpolgármester tartott. Kiemelte az évtizedek óta magas színvonalon teljesítő kórus szerepét a város kulturális, szellemi életében. Ugyancsak elismerően szólt a csoportot a kilencvens évek elejétől vezető Dicse Zsuzsanna munkájáról és azokról az aktív kórustagokról, akik – élükön Boros Ágnessel és Boros Istvánnéval – talentumuk, szakmai hozzáértésük mozgósítása mellett sokat vállalnak és teljesítenek a szervezőmunkában is.

Színes repertoárral készültek

A műsor első blokkjában repertoárjukból néhány sikeres, számukra különösen kedves számokat adtak elő. Ilyen volt Michael Praetorius reneszánsz, kora barokk német szerző, zenetudós Szép vagy muzsika című kórusműve, illetve egy 1958-ban betanult szerzemény, amely Szűts Pál egykori csellótanár, a nagybátonyi zeneiskola hajdani igazgatója nevéhez fűződik. A Boros nóták című dalt Boros Istvánné vezényelte. 

A következőkben egy Solomon Linda nevű fekete-afrikai férfi 1939-ből származó dallama hangzott el, majd a neves angol musicalszerző, Sir Andrew Webber Lloyd műveiből adtak elő összeállítást. Az ünnepi esten fellépett a szlovákiai Fülekről érkezett Melódia Nói Kar is, amellyel nagyon jó szakmai és baráti kapcsolatokat ápol a salgótarjáni kórus. Annál is inkább, mert karnagyuk, Makainé Simon Katalin zenetanár innen jár át a határon túlra.

Együtt énekelt a közönség

Az est további főszereplői közül két hangszeres zenészt kell feltétlenül kiemelni, annál is inkább, mert nemcsak kísérő szerepét töltötték be, de mindketten önálló számokkal is felléptek. A zongorista Farkas Diána a bátonyterenyei Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola billentyűs tanszakvezetője. Matúz Csilla, a salgótarjáni zeneiskola tanára három billentyűs hangszeren is magas színvonalú produkciókra képes. Ezúttal Léon Boellmann (1862-1897) francia zeneszerző négy tételes – bevezetés, menüett, ima és toccata – Gótikus szvitjét adta elő. A hangverseny végén a közönség is együtt énekelt a kórusokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában