Nool.hu videó

2023.12.11. 11:20

Hollókőn ünnepeltek, az ófalu 36 éve kapta meg a világörökség címet (videó)

Hollókő 1987. december 11-én került fel az UNESCO, világ legértékesebb örökségeit felsoroló listájára. A jeles nap 36. évfordulója alkalmából Világörökség Napot tartottak vasárnap délután a Dr. Román András Látogatóházban.

Lászlók Judit

Hollókői gyerekek fellépése a rendezvényen. A helyi óvodában és iskolában tananyag a település története, hagyományai

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A Világörökség Napon elsőként Szabó Csaba, a település polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Ebben kiemelte a rendezvény egy év végi gálaműsor is, amelyen a helyi közösség tagjai adnak műsort. Ezután a beszédében az év végéhez közeledve pedig összefoglalta az elmúlt egy év legfontosabb történéseit.

– A célunk az volt, hogy a települést tegyük élhetővé a hollókőiek számára és egy jó hely legyen Hollókő. Emellett a látogatók is szívesen jöjjenek a településre. A legnehezebb feladat a vár felújítása volt, azonban a projekt hét év után idén véget ért. A vár berendezése jelenleg is folyamatban van – mondta a polgármester, majd kitért a jövő évi terveikre is. Mint mondta, két pályázatot is benyújtottak, illetve korszerűsítik az egyik játszóteret, a Béke utat, valamint a temető kerítését. Továbbá jövő májusban ünnepélyes keretek között is átadják majd a felújított várat. Ezeken kívül pedig egy új gasztronómiával és népzenével színesített rendezvénnyel is bővítik a rendezvénynaptárukat.

Ezután Papp Sándor, a Kalondai Polgári Társulás elnöke mondott ünnepi köszöntőt, amelyben elismerően szólt Hollókőről és a hollókőiekről. 

– Hollókő magas szakmai színvonalon őrzi és fokozatosan fejleszti az örökségét, teszi azt közkincsé az egész világ számára, ami közismert és örvendetes tény. Ebből adódóan az, ahogyan egy európai ember vágyik Kambodzsába vagy éppen Sydney-be, úgy vágyik a fél vagy talán az egész világ eljutni ide, hozzátok Hollókőre. Így irdatlan nagy felelősség, mondatnám boldog teher nyugszik minden nap a vállaitokon, hogy úgy fogadjátok az egész világot, mintha minden áldott nap vizsgáznátok előtte. Mint ahogy vizsgáztok is, de ezt ti nagyon jól tudjátok magatoktól is. Micsoda embert próbáló feladat ez, hiszen a világ előtt Hollókő, ti az itt teljesítő emberek vagytok. Minden egyes embernek, aki ebben feladatot vállal a polgármestertől a közmunkásig, azoknak az egyetemes magyar nemzetnek kell, hogy hálásan megköszönje a minden napi munkátokat – fogalmazott Papp Sándor, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta Hollókő sokak számára sokkal többet jelent, mint egy profi módon működő idegenforgalmi látványosság. Mint mondta, Hollókő a lelkek megtisztulásának otthona, a spirituális, a szenvedély, a végtelen kalandozások, a nagy változások, a nagy találkozások, a tiszta szeretet és szerelem helye is egyben.

Az óvodások műsora, a háttérben a világörökségi emléma
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Hollókő ezekben az ide látogató emberekben, bennünk él és visszük magunkkal tovább, adjuk át az itt kapott lelki táplálékot másoknak, mert Hollókő kiapadhatatlan forrás – mondta Papp Sándor. 

Az eseményen átadták a Hollókő Községért Díjakat is. Az elismerést Jancsovics Imrénének, a turizmus területén a világörökség népszerűsítésért tett önzetlen munkájáért, Kremnicsán Ilona építészmérnöknek, a vár rekonstrukciójának tervezőjeként végzett tevékenységéért, valamint a Hollókői Színjátszócsoportnak ítélték oda. 

A Világörökség Napon a jelenlévők megtekinthették a Hollókői vár kiállításához elkészített, a vár történetéről szóló négyperces kisfilmet, illetve a hét hollókői legendához, mondához kapcsolódó – Hollókő ’eredetlegenda’, „Édesapám, nekem holló kő”, Corvin János gyűrűjéről és a hollóról, Csák Máté kincséről, a várbeli alagutakról, Kapitán György és Hubiár aga párviadaláról, a hollókői cselről – egy-egyperces animációs filmet is. Ezek első alkalommal voltak láthatóak a nagyközönség számára, illetve a (Holló)kőbe vésett legendárium néven lesz majd megtalálható a vár kiállításai között. 

A rendezvényen közreműködtek a helyi óvodások, iskolások, valamint a citerázni tanuló gyermekek és a néptánccsoport tagjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában