Irodalom

2023.12.19. 14:29

Hetvenegyedik születésnapja előtt hunyt el a dejtári író-publicista

Másfél héttel hetvenegyedik születésnapja előtt hosszan tartó súlyos betegség következtében elhunyt a Nógrád vármegyéből származó ismert író, publicista, Onagy Zoltán, a magyarországi online kulturális tartalomszolgáltatás egyik úttörője.

Hegedűs Henrik

Onagy Zoltán Bugyi Zoltán néven született 1952-ben, a karácsonyi ünnepeket követő napon. Pedagógus családban nőtt fel a Dejtár közigazgatási területéhez tartozó Lókos-pusztán, a falu vasútállomásának környékén. Kitanulta a nyomdász mesterséget, később pedig a Mol Zrt. alkalmazásában dolgozott. Már korán megmutatkozott irodalmi tehetsége, írásaival, novelláival, publikációival rendszeresen jelentkezett mind Nógrádban, mind országos folyóiratokban, így például a Palócföldben, az Irodalmi Jelenben, míg 2001 és 2005 között a terasz.hu portál irodalmi szekciójának szerkesztőjeként tevékenykedett. 

Onagy Zoltán már 1980-ban Esztergomba költözött, de azóta is rendszeresen járt haza, az Ipoly-parti, Lókos-menti világba, a balassagyarmati barátai közé. Munkásságát szülőföldje 1993-ban Madách-díjjal jutalmazta. Az utóbbi másfél évtizedben nagy népszerűségnek örvendett a világhálón A bőség zavara címmel folyamatosan megjelenő világirodalmi sorozata, amelyben sajátos módon sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az egyes irodalmárok, írók-költők sejtelmesebbnél-sejtelmesebb elemekkel telített magánélete, mint maguknak a műveknek az elemzése. A bőség zavara mára közel kétezerötszáz szócikket számlál. Utolsó könyve 2023-ban jelent meg A helyettes harmadik regénye címmel.

Hegedűs Henrik kollégánk visszaemlékezett

Onagy Zoltánt valamikor a kilencvenes évek második felében ismertem meg, amikor rendszeresen toppant be barátjához, a Nógrád Megyei Hírlap majd a Gyarmati Újság vezető újságírójához, Ádám Tamáshoz a balassagyarmati szerkesztőségekbe. Emlékszem robusztus alakjára, sűrű bajszára, sötét szemöldökére, amit rendszeresen, amolyan „móriczos” módon szinte mindig összevont, mert mosolyogni, harsányan kacagni a legritkább esetben láttam. Kérlelhetetlen kritikai érzéke volt, és sohasem palástolta véleményét a pályatársak, főként a fiatalabb tollforgató nemzedék felé. De szavaiba sohasem szűrődött be komolyabb bántás, bármennyire is keményen hangoztak csalhatatlan észrevételei, és, mi feltörekvő újdonászok figyeltük, mit mond ő, a tapasztalt róka, akire mindenképpen felnéztünk. 

A bőség zavarát pedig kifejezetten kedveltem, mert néha élces, érdes, de nem cinikus, sokkal inkább cinkos hangot ütött meg a világirodalom, illetve a magyar líra és próza kimagasló alakjaival kapcsolatban, főként, ha a magánéletükre terelődött a szó. Az ő olvasatában hallottam először mélyebben a már halálos beteg Kosztolányi Dezső szerelmi viszonyáról Radákovich Máriával, Babits Mihály és Móra Ferenc félrelépéseiről és viszonyairól, hasonlóképpen érdekfeszítően vázolta Oscar Wilde vagy Andre Gide másságát. Nyugodj békében Zoli! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában