Épített örökség

2023.12.02. 13:20

Felújították Benczúrfalván a kúriát, emlékkiállítás is helyet kapott falai között (videó)

Három évig tartó kivitelezés után elkészült a Benczúr-kúria felújítása, több mint egymilliárd forint uniós támogatással.

Lukács Zsófia

A Szécsényhez tartozó, Benczúrfalván található Benczúr-kastély turisztikai célú fejlesztése befejeződött

Forrás: Nool

Fotó: NMH archív

Benczúr Gyula egykor Mikszáth Kálmán javaslatára vásárolta meg a nemrég felújított épültet, nyaralókastélyaként és műteremházaként funkcionált 1910 és 1920 között. A kúriát reneszánsz és rokokó bútorokkal, értékes műtárgyakkal és keleti szőnyegekkel rendezte be. A magtárból kialakította műtermét, ahol legjelentősebb alkotásai készültek. A család Benczúr Gyula halála után a kastélyban panziót üzemeltetett 1945-ig, az államosítást követően tsz-rodaként, moziként, iskolaként, kultúrházként és raktárként is használták. A rendszerváltás után a kastély állapota leromlott.

A felújítás során az volt a cél, hogy a 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakciót hozzanak létre, amely a látogatók számára Benczúr Gyula művészetének megismerését és a szabadidő minőségi eltöltését nyújtja. A fejlesztési központi eleme az interaktív kiállítás, amelyben megismerhető a festőművész élete és munkássága.  Új kiszolgáló tereket – fogadótér, ruhatár, kávézó, ajándékbolt, megújultak a vizesblokkok – is épültek. Olyan teret is létrehoztak, amely alkalmas workshopok és alkotótáborok megtartására, újjászületett a kúria közvetlen környezete, korszerűsítették a kerti úthálózatot és parkolót is kialakítottak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában