Kultúra

2023.11.12. 06:55

Regionális szlovák nemzetiségi napot tartottak Salgótarjánban, díjak is gazdára találtak

A Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Nógrádi és Hevesi Szlovákok Egyesület rendezésében – több hivatal és szervezet támogatásával – a minap immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a József Attila Művelődési Központ színháztermében a szlovák kultúra hagyományainak, értékeinek megőrzésére, gyarapítására szolgáló nemzetiségi napot.

Csongrády Béla

Fergeteges műsorral szórakoztatták a közönséget

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvöi Csaba

A program ezúttal is a magyarországi szlovákság – a népek barátságát, békés összefogását hirdető – himnuszával kezdődött, amely két nyelven hangzott el. Elsőként a nógrádi és a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Egyed Ferdinánd mondott köszöntőt. Ünnepnek nevezte az alkalmat, mert év közben ritkán – jószerivel csak a nyári bánki nemzetiségi fesztiválon – van mód találkozni szlováklakta községek képviselőinek. 

Megköszönte mindenkinek, aki bármit is tett a közös ügy érdekében és azt is hangsúlyozta, hogy jó lenne több fiatalt is bevonni a hagyományápolás folyamatába. Dr. Egyednék Baránek Ruzsenka, a 75 éves Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke mondta el a jubileummal kapcsolatos gondolatait. Kiemelte, hogy számára felejthetetlenek azoknak a találkozásoknak az emlékei, amelyeket a falvakban élt át a szlovákság helyi képviselőivel, a nemzeti értékek őrzőivel. Minden alkalommal gazdagabb lett az úgymond aranyszívű emberek révén.

A Hugyecz Andrásné néhai vanyarci polgármester emlékére alapított  díjat hárman vehették át
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A program következő – az elmúlt évek során kialakult – mozzanataként kitüntetések átadására került sor. Dr. Egyed Ferdinánd Nedeliczki Teréz egyesületi elnök és Komjáthi Andrásné megyei önkormányzati alelnök társaságában adta át a Hugyecz Andrásné egykori vanyarci polgármester emlékére alapított Nemzetiségünkért – Hagyományápolásunkért néven alapított díjakat. 

Elsőként a nézsai Kucsera Istvánnét szólították a színpadra. Legénden látta meg napvilágot. Első osztályos korától tanulta a szlovák nyelvet. Szeretett volna – de szülei anyagi helyzete miatt – nem tudott a fővárosba menni tanulni. Ehelyett a mezőgazdaságban dolgozott. Gyermekei felcseperedése után Budapesten, majd Vácott vállalt munkát. 2006-ban ment nyugdíjba, s onnantól kezdve lett igazán közösségi ember. Belépett a Jasienky Őszirózsák Klubba, rendszeresen részt vesz a klub programjain, énekel a kórusban, segít a tájházi munkákban, második ciklusban tagja Nézsán, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzatnak. Szereti a néphagyományokat, manapság is szívesen öltözik népviseleti ruhákba. 

A programot kultúrműsor zárta
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A 63 éves erdőkürti Boda Károly 1969-től 30 éven át volt az erődkürti általános iskola, majd 2001 és 2007 között már nyugdíjasként Béren volt igazgató. Mindkét helyen szívvel-lélekkel támogatta a szlovák nyelv oktatását. A nemzetiségi kultúrával felesége révén került szoros kapcsolatba. Egyebek mellett részt vett a helyi nyugdíjas klub munkájában s logisztikai segítője volt neje szlovák színjátszó körének. Élettársa távozása után – mintegy örökébe lépve – immár öt éve a helyi nemzetiségi önkormányzatban aktivizálja magát. 

A mátraszentimrei oktatási intézmény, a Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, a Gyöngyösön élő 1979 -ben született Pincziné Szívós Virág a fiatalabb generációt képviseli. Sikeres munkáját mindenekelőtt tanítványainak a regionális és országos versenyeken elért kimagasló eredményei minősítik, de személyére mindig lehet számítani a szlovák nemzetiségi rendezvényeken.

A rendezvényen közreműködött a Mihálygergéhez is kötődő, immár több helyszínen élő muzsikusokból álló népzenei Tücsök Együttes – amelyhez Domoszlai Kitti is visszatért – illetve a Tisztelettel című műsorrészben fellépett Ponyikai Petra és Erdélyi Luca énekes, majd vendégként a szlovákiai Nagykürtösról érkezett, az idén éppen ötvenéves Krtisan folklórcsoport, művészeti kollektíva mutatta be az egykoron nevezetes Sisa Pista betyárról, mint romantikus hősről készült táncos-zenés-énekes előadást. Az érdekes, egyedi tartalmú és látványos kivitelezésű színvonalas produkciót a közönség nagy tetszés fogadta. A hagyományos nemzetiségi nap szereretvendégséggel ért véget.

A Hugyecz Andrásné néhai vanyarci polgármester emlékére alapított  díjat hárman vehették át
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában