Múzeumok Őszi Fesztiválja

2023.11.02. 10:50

Mai magyarra fordította Az ember tragédiáját, közönségtalálkozóra várják Balassagyarmaton

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretében a balassagyarmati Palóc Múzeum közönségtalálkozót szervez Nádasdy Ádámmal november 3-án 16.30-tól. A nyelvész, költő, műfordító prózai fordítást készített mai magyar nyelvre Az ember tragédiájából.

Lukács Zsófia

Madách művének számos modern feldolgozását állították már színpadra. A fotó a székesfehérvári Vörösmaty színházban készült

Forrás: Nool.hu

Fotó: Nagy Norbert / MW

– Csalóka mű Madách tragédiája, mert a felszínen a cselekmény jól követhető, az alapkérdés, a mélység is érthető, de a kettőt összefűző gondolatszövet már nehezen érthető, könnyen elsiklik fölötte az olvasó. Az előadáson sok-sok kérdésre választ kaphatunk. Bogozzuk ki együtt a szálakat! – tette közzé a Palóc Múzeum. Kapcsolódó programként a Madách-szabadulószoba játékán is részt vehetnek az érdeklődők 3 fős csapatokban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, majd vált országossá. A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt. A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal.

Szándékuk volt a figyelmet nemcsak ráirányítani a múzeumokra, hanem fent is kívánták tartani az érdeklődést, élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről-évre megújuló programokkal. Arra törekedtek, hogy a lehetőségekhez képest minél több múzeum – különösen vidékről – csatlakozzon az eseményhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában