Az Év Könyve

2023.11.18. 12:28

Bekerültek a legjobb harminc közé a salgótarjáni író horrortörténetei

Novemberben elindult a közönségszavazás, melyen Az Év Könyvét választhatják ki az olvasók. A salgótarjáni író, Szabó Tamás új novellás kötete, a Sirom bekerült a legjobb harminc közé. A szavazás pedig tovább folytatódik.

Palchuber Kinga

Szabó Tamás könyve is versenyben van még Az Év Könyve címért

Forrás: Nool

Fotó: Palchuber Kinga

Mint arról beszámoltunk: az olvasók választhatják meg idén is Az Év Könyvét.  A 2023-as verseny leírása szerint szavazhat minden olyan bejelentkezett olvasó, aki e-mail-címével érvényes regisztrációt hoz létre a www.azevkonyve.hu oldalon. Egy körben egy olvasó kategóriánként csak egy szavazatot adhat le, vagyis minden kategóriában csak egy könyvet támogathat szavazatával. Minden kör végén nullázódnak a szavazatok, így a versenyben maradt könyvek mindig egyenlő eséllyel indulnak. A voksolók között értékes ajándékokat is kisorsolnak a szervezők. 

A TOP 30-ba való bejutásért folytatott küzdelem lezárult, melybe a salgótarjáni író, Szabó Tamás új novellás kötete, a Sirom is továbbjutott. Ezt maga a szerző köszönte meg követőinek közösségi oldalán, melyben azt is leírta, hogy a versenynek ezzel még nincs vége. 

Kategóriánként a TOP 10-be való kerülésért november 26-ig tudnak szavazni az olvasók a horrorkötetre is.

Szabó Tamás nem titkolt célja, hogy első könyvével felhelyezze szűkebb hazánkat a magyar irodalom térképére. Palóc mitológiákkal átszőtt horrornovelláinak középpontjában ugyanis egy eldugott nógrádi falu áll. A kötet 23 különleges hangulatú horrornovellát tartalmaz.

Az író érdeklődésünkre egy korábbi interjúban így fogalmazott: – A cím, így maga az elátkozott nógrádi falu neve is egy hosszú elmélkedés eredményeként született meg. Olyan többjelentésű szót szerettem volna, amelyben benne rejlenek a sirám és a sír kifejezések, de mégis valóságosan csengenek. A már említett kazári szálak és a főiskolán végzett névtani kutatásaim e szavakhoz kapcsolva egyszerre ihlették meg Siromot. A novellák központi elemeként, vagyis a habarcsként funkcionáló települést Hollókő mellé képzeltem el, hogy olvasás közben bárki be tudja határolni a falut. Egyébként jól bevált trükk az irodalomban, hogy az írók a valóságos világon belül teremtenek egy kitalált helyszínt: Stephen King Maine államban számos kisvárost „alkotott meg”, Faulker Yoknapatawphát, míg Bodor Ádám Sinsitrát hozta létre történeteiben. Sirom hasonlóan vált a semmiből egy tipikusnak mondható észak-magyarországi faluvá, ahol egyáltalán nem tipikus dolgok történnek: Istenek, boszorkányok és kísértetek avatkoznak be az emberek sorsába, de máskor maga a hely vagy lakói okoznak végzetes eseményeket. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában